Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται την δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού για την Πρόληψη της Τύφλωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι μια προσπάθεια να στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Ταυτόχρονα στοχεύει στο να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αλλά και τις υπάρχουσες θεραπευτικές λύσεις για αποκατάσταση .

Τύφλωση είναι η απώλεια της όρασης. Η τύφλωση μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Προκαλείται με βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος του ματιού. Βλάβη στο οπτικό νεύρο ή στην περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. 

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε γυαλιά. Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην εκάστοτε χώρα. Με αυτόν τον τρόπο αριθμό θα αυξηθεί το προσωπικό υγείας των ματιών και να αλλάξει η διεθνής πολιτική για την αντιμετώπιση της τύφλωσης

Η απώλεια της όρασης είναι τρομαχτική για τον πάσχοντα

Η απώλεια όρασης έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή εκείνων που την βιώνουν. Η πλήρης απώλεια ή η επιδείνωση της, είναι τρομακτική και συντριπτική για την ψυχή. Εκείνοι που επηρεάζονται αμφισβητούν την ικανότητά τους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να είναι αυτάρκεις. Δυσκολεύονται να πληρώσουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και να προσφέρουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Δίχως το απαραίτητο σύστημα υγείας, οι πάσχοντες δυσκολεύονται πολύ να ενταχθούν στην κοινωνία. Ο αποκλεισμός τους είναι σύνηθες φαινόμενο και τους οδηγεί συχνά σε ψυχολογική κατάπτωση.

Οι συνέπειες τις τύφλωσης έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις

Οι επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την απώλεια όρασης εκτείνονται πέρα ​​από το μάτι και το οπτικό σύστημα. Η απώλεια όρασης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής κάποιου. Το άτομο χάνει την ανεξαρτησία του και δυσκολεύεται να κινηθεί με ασφάλεια. Συχνά υπάρχουν τραυματισμοί και επιδείνωση της κατάστασης σε τομείς που καλύπτουν την ψυχική υγεία, τη γνώση, την κοινωνικότητα και την εργασία. Άτομα με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν εκπτώσεις στην επαγγελματική και στην κοινωνική ευεξία τους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα της όρασης συχνά επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Με βάση διάφορες μετρήσεις, η ποιότητα ζωής έχει συσχετιστεί με τον βαθμό της σοβαρότητας της νόσου. Η εξασθένηση της όρασης καθιστά πιο δύσκολη την εκτέλεση των βασικών δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης της καθημερινής ζωής. Το ντύσιμο, οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, οικονομική διαχείριση και οδήγηση, μετατρέπονται σε πραγματική πρόκληση. 

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ασθενούς είναι πολλές

Τα άτομα με οφθαλμολογικά προβλήματα διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων. Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα ψυχολογικά προβλήματα από άτομα παρόμοιας ηλικίας χωρίς διαταραχή της όρασης. Παρουσιάζουν όμως και συχνότερη κατάθλιψη και από εκείνους που πάσχουν από άλλες χρόνιες καταστάσεις, όπως άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα, καρδιακές παθήσεις και υπέρταση. Η απώλεια όρασης σχετίζεται πιο έντονα με την κατάθλιψη από άλλους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αρνητικά συμβάντα ζωής ή κακή κατάσταση της υγείας.

Μελέτη ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω φανέρωσε ενδιαφέροντα πορίσματα. Ασθενείς με προβλήματα όρασης είχαν πολλές φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν δυσκολία στην εκτέλεση βασικών σωματικών και κοινωνικών λειτουργιών από άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδα χωρίς προβλήματα όρασης. Ηλικιωμένα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη και προβλήματα όρασης είχαν 23,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητά κοινωνικοποίησής τους, από άτομα χωρίς σοβαρή κατάθλιψη ή προβλήματα όρασης.

Τα αίτια των προβλημάτων όρασης είναι ποικίλα

  • Ατυχήματα ή τραυματισμοί στην επιφάνεια του ματιού (χημικά εγκαύματα ή αθλητικοί τραυματισμοί)
  • Διαβήτης Γλαυκώμα Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
  • Μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία
  • Επιπλοκές της πρόωρης γέννησης (αμφιβληστροειδής ινοπλασία)
  • Επιπλοκές της χειρουργικής των ματιών
  • Όγκοι, όπως ρετινοβλάστωμα και οπτικό γλοίωμα.
  • Αγγειακή απόφραξη (εγκεφαλικό επεισόδιο)

Η βελτίωση της υγείας των ματιών και της όρασης θα πρέπει να επικεντρωθούν στο άμεσο και έμμεσο κόστος που έχει στην κοινωνία. Πρέπει να παρθούν αντικειμενικά μέτρα για τον αντίκτυπο της όρασης, αλλά και μέτρα ισότητας μεταξύ των ανθρώπων που επηρεάζονται από την όραση.