Τα άτομα με αναπηρίες συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην κοινωνική τους ένταξη. Εξαιτίας της αναπηρίας τους βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ως αποτέλεσμα του στίγματος, τα άτομα με ειδικές ανάγκες δυσκολεύονται να ενταχθούν στους θεσμούς. Στερούνται λοιπόν ευκαιρίες απαραίτητες για την κοινωνική τους ανάπτυξη, υγεία και ευεξία.

Ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με την αναπηρία, καθώς αναδεικνύει τις δεξιότητές τους και περιορίζει τη συνήθεια να αντιμετωπίζουμε το άτομο με ειδικές ανάγκες ως διαφορετικό. Μέσω του αθλητισμού τα άτομα χωρίς αναπηρίες αλληλεπιδρούν με άτομα με αναπηρία, ωθώντας τα να αναδιαμορφώσουν τις αντιλήψεις τους για το τι είναι ικανά να επιτύχουν.

Ο αθλητισμός βοηθά τα άτομα με αναπηρίες να συνειδητοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να διεκδικήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα και συμφέροντά τους.

Μέσω του αθλητισμού καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες, αναπτύσσουν την ανεξαρτησία τους και λειτουργούν τα ίδια ως καταλύτης για την κοινωνική μεταβολή. Ο αθλητισμός διδάσκει στα άτομα πώς να επικοινωνούν, τη σημασία της ομαδικής εργασίας, της συνεργασίας και του σεβασμού προς τους άλλους. Επιπλέον, συμβάλλει στη δημιουργία ανεξάρτητων ατόμων που αποκτούν το αίσθημα της αυτάρκειας και της επάρκειας. Για τους παραπάνω λόγους, εύλογα μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία του αθλητισμού για ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου τον ακολουθεί σε ολόκληρο τον βίο του.

Αναμφισβήτητα όμως τα πρώτα στάδιά της είναι πολύ σημαντικά στη διαμόρφωσή του. Σε μια εποχή μάλιστα κίβδηλων αξιών, παραπληροφόρησης και ατομικισμού ο αθλητισμός μπορεί να μην είναι πανάκεια, αποτελεί όμως σημαντικό εργαλείο για τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προέβη σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Η νέα αθλητική δράση του ΚΠΙΣΝ «Αθλητισμός για Όλους» έχει στόχο να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία στον αθλητισμό. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένων καθηγητών Φυσικής Αγωγής και μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια και ψυχαγωγικές αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Παράλληλα, θα βιώσουν τη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικότητας και θα περάσουν δημιουργικό ελεύθερο χρόνο στο Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος».

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/Αναπτυξιακών & Κινητικών Διαταραχών του ΕΚΠΑ

Σάββατο 10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου

Κυριακή 11, 18, 25 Οκτωβρίου

11.00-13.00

Υπαίθριος χώρος αθλοπαιδιών

Για παιδιά 6-12 ετών και τους/τις συνοδούς τους*

Έως 10 συμμετοχές ανά ώρα

Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τις δραστηριότητες από 5/10 έως 11/10 οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 2/10 στις 12.00

Για τις δραστηριότητες από 12/10 έως 18/10 οι προεγγραφές ανοίγουν την Παρασκευή 9/10 στις 12.00

Για τις δραστηριότητες από 19/10 έως 25/10 οι προεγγραφές ανοίγουν την Πέμπτη 15/10 στις 12.00

Για τις δραστηριότητες από 26/10 έως 1/11 οι προεγγραφές ανοίγουν την Πέμπτη 22/10 στις 12.00

*Πρόγραμμα σχεδιασμένο για παιδιά με αναπηρία. Απαραίτητη η παρουσία γονιών/κηδεμόνων ή υπευθύνου συνοδείας.

Οι αθλούμενοι είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Δεν επιτρέπεται η χρήση ποδοσφαιρικών παπουτσιών με πλαστικές τάπες.

Προτείνεται στους συμμετέχοντες να βρίσκονται στο σημείο συνάντησης του προγράμματος τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.

https://www.snfcc.org/