fbpx
Οδοντιατρικό άγχος: Πως να το αντιμετωπίσετε;

Οδοντιατρικό άγχος: Πως να το αντιμετωπίσετε;

Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να είναι αγχωτική για πολλούς ανθρώπους.

Το άγχος για την οδοντιατρική εργασία είναι αρκετά συχνό και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε οδοντική φοβία. Το WebMD αναφέρει ότι 9%-20% των Αμερικανών αποφεύγουν να πάνε στον οδοντίατρο λόγω άγχους (2019).

Γράφει η Οδοντίατρος Μαρία Λάλουση , D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική, UCL London, Certified provider for the Invisalign Treatment

Μαρία Λαλούση
Δρ Μαρία Λάλουση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην οδοντιατρική ιατρική PG Cert in Aesthetic Dentistry

Επιπλέον, η οδοντιατρική φοβία είναι μια ακραία και σοβαρή κατάσταση στους ενήλικες με αποτέλεσμα να μην επισκέπτονται τον οδοντίατρο εκτός και αν υποφέρουν σοβαρά από ένα σοβαρό οδοντιατρικό πρόβλημα. Τα θέματα ψυχικής υγείας επηρεάζουν επίσης την παρουσία πολλών ανθρώπων στον οδοντίατρο, όπως άτομα με Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους (GAD) ή Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) (Better Health Channel, 2019).

Το οδοντιατρικό άγχος περιγράφεται ουσιαστικά ως φόβος και άγχος μέσα στο μυαλό και το σώμα του ανθρώπου σχετικά με την επίσκεψη του στον οδοντίατρο και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν ή καθυστερούν τη θεραπεία που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ζητήματα και πιο δαπανηρές οδοντιατρικές θεραπείες.

Συνήθως λέγεται ότι είναι παράλογο το οποίο σε κάποιο βαθμό είναι επαληθεύσιμο, καθώς οι πλήρως καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι οδοντίατροι θα πρέπει να αναλαμβάνουν οδοντιατρικές διαδικασίες με τη δέουσα προσοχή, Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος βλάβης καθώς οι οδοντίατροι μετριάζουν τους κινδύνους και συμμετέχουν σε ευνοϊκή θεραπεία.

Θα ελέγξουν επίσης αν κάποιος έχει αλλεργίες και άλλες ιατρικές παθήσεις. Το άγχος στους ανθρώπους είναι πολύ πραγματικό και συχνά επηρεάζει το μυαλό και το σώμα τους ολιστικά.

Σύμφωνα με το Better Health Channel από την κυβέρνηση της Πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας, τα συμπτώματα του οδοντιατρικού άγχους περιλαμβάνουν εφίδρωση και αίσθημα παλμών της καρδιάς ή ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και πιθανή λιποθυμία, κλάμα και διέγερση (2019). Πέρα από αυτά, συνήθως αναφέρεται ναυτία, δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο ακόμη και για ένα τσεκ-απ και δυσκολία στην αναπνοή.

Τι μπορείτε να κάνετε για το οδοντιατρικό άγχος

Οδοντιατρικό άγχος: Πως να το αντιμετωπίσετε;

Το σημαντικό είναι τι μπορεί να κάνει κανείς όταν βιώνει οδοντιατρικό άγχος ή φοβία. Το μυαλό και το σώμα συνδέονται και το οδοντιατρικό άγχος που βιώνει κανείς μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν μέθοδοι για την ανακούφιση του οδοντιατρικού άγχους που καλύπτουν τόσο τα ψυχικά όσο και τα σωματικά συμπτώματα. Μιλώντας και ενημερώνοντας τον οδοντίατρο ότι αντιμετωπίζετε οδοντιατρικό  άγχος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να το διαχειριστείτε. Με αυτόν τον τρόπο ο οδοντίατρος μπορεί να συζητήσει μαζί σας την ακριβή διαδικασία, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της, αν είναι ασφαλής και επιπλέον, μπορείτε να συμφωνήσετε σε μια χειρονομία που μπορείτε να κάνετε για να ενημερώσετε τον οδοντίατρο ότι χρειάζεται να σταματήσει.

Η ενεργός συμμετοχή σας στην οδοντιατρική σας διαδικασία είναι απαραίτητη γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συζητήσετε τη διαδικασία με τον οδοντίατρό σας και να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο γνώσεις ώστε να μπορείτε να ανακουφίσετε το άγχος σας.

Η απόσπαση της προσοχής είναι μια κοινή τεχνική στη διαχείριση της ψυχικής υγείας και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση του οδοντιατρικού  άγχους. Μερικές φορές φορώντας ακουστικά για να ακούσετε μουσική ή να έχετε τον οδοντίατρο να παίζει μουσική για να σας αποσπάσει την προσοχή είναι ευνοϊκό. Ορισμένα οδοντιατρεία έχουν τηλεοράσεις που σημαίνει ότι μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή σας παρακολουθώντας προγράμματα.

Ο Διαλογισμός είναι μια πολύ συχνή άσκηση στη διαχείριση θεμάτων ψυχικής υγείας και μπορεί εξίσου να είναι χρήσιμος στη διαχείριση του οδοντιατρικού άγχους που είναι και αυτό μέρος της ψυχικής υγείας. Μετρώντας πέντε δευτερόλεπτα καθώς αναπνέετε, κρατώντας για πέντε ακόμα και αναπνέοντας για πέντε μπορεί να βοηθήσει και εστιάσετε στην αναπνοή σας και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στο σώμα σας και όχι στην οδοντιατρική διαδικασία.

Επιπλέον, κάνοντας μια σάρωση σώματος, είναι μια εξίσου αποτελεσματική τεχνική προσοχής. Ακολουθήστε το σώμα σας ξεκινώντας από τα πλευρά σας, στο κεφάλι και επικεντρωθείτε στη χαλάρωση κάθε μέρους του σώματός σας. Αν εστιάσετε στην οδοντιατρική διαδικασία, προσπαθείστε να φέρετε την αναπνοή σας πίσω στα μέρη του σώματός σας που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Ο Διαλογισμός είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση του οδοντιάτρου άγχους και της φοβίας.

Δρ. Μαρία Λάλουση, D.D.S.

MSc Dental Implants
PG Cert Aesthetic Dentistry
Certified Invisalign Provider

https://marialalousi.com 

Λαζαράκη 6, Γλυφάδα 166 75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.