fbpx
Λεύκανση Δοντιών – Πως γίνεται και πόσο διαρκεί;

Λεύκανση Δοντιών – Πως γίνεται και πόσο διαρκεί;

Η λεύκανση δοντιών είναι μία αισθητική θεραπεία με σκοπό την βελτίωση της αισθητικής του στόματος και των δοντιών αφότου επιτρέπει την αλλαγή χρώματος στα δόντια και αύξηση της φωτεινότητα τους.

Γράφει η Οδοντίατρος Μαρία Λάλουση , D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην αισθητική οδοντιατρική, UCL London, Certified provider for the Invisalign Treatment

Μαρία Λαλούση
Δρ Μαρία Λάλουση, D.D.S., Msc Οδοντικά Εμφυτεύματα, πιστοποιημένη στην  αισθητική οδοντιατρική PG Cert Aesthetic Dentistry

Χάρη σε αυτή την θεραπεία οι ασθενείς  με κίτρινα δόντια έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμφάνιση των δοντιών τους και να αποκτήσουν και πάλι ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λεύκανσης των δοντιών σας, όπως τα μασελάκια ή το led (λέιζερ) τα οποία επιτρέπουν στον ασθενή να πραγματοποιήσει την θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες της καθημερινότητας.

Ποιος μπορεί να κάνει λεύκανση δοντιών;

 1. Η λεύκανση δοντιών επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.
 2. Να έχουν υγιή ούλα και δόντια. Ενας ασθενής του οποίου τα δόντια θέλουν σφράγισμα ή νοσεί από ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα, θα πρέπει πρώτα να θεραπευτεί και μετά να ξεκινήσει την διαδικασία λεύκανσης δοντιών.

Ποιος δεν μπορεί να κάνει λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών απαγορεύεται όταν ο ασθενής είναι κάτω των 18 ετών και επίσης κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι τεχνητές προσθετικές αποκαταστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος στο στόμα του, θα πρέπει να αλλαχθούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αυτό συμβαίνει διότι το χρώμα του νέου σας χαμόγελου δεν θα ταιριάζει με το χρώμα των αποκαταστάσεων οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση το παλιό σας χρώμα.

Αυτές οι τεχνητές προσθετικές αποκαταστάσεις είναι:

Λεύκανση Δοντιών – Τεχνικές

 Τι τεχνικές λεύκανσης δοντιών υπάρχουν;

Υπάρχουν συνολικά 2 είδη – τεχνικές λεύκανσης για τα δόντια σας:

 • Λεύκανση δοντιών στο σπίτι με μασελάκια
 • Λεύκανση δοντιών με led (λέιζερ) στο οδοντιατρείο.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λεύκανσης δοντιών με οποιαδήποτε τεχνική, θα πρέπει να προηγηθεί ο καθαρισμός των δοντιών έτσι ώστε να απομακρυνθεί η πέτρα και οι  χρωστικές.

Λεύκανση Δοντιών στο σπίτι με μασελάκια

Λεύκανση Δοντιών στο σπίτι με μασελάκια

Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών στο σπίτι με μασελάκια;

Η λεύκανση δοντιών μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας μασελάκια λεύκανσης δοντιών (νάρθηκες) στα οποία εφαρμόζεται λευκαντικό gel από τον ασθενή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως για να ξεκινήσει η θεραπεία λεύκανσης δοντιών με μασελάκια, θα πρέπει να γίνει η κατασκευή τους. Σε αυτήν τη φάση ο οδοντίατρος απλά παίρνει τα οδοντικά αποτυπώματα της άνω και κάτω γνάθου.

Με σκοπό να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα λεύκανσης των δοντιών είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται το μασελάκι με το λευκαντικό gel για τουλάχιστον 4 ώρες το πρωί ή το βράδυ για τις επόμενες 10 – 20 μέρες.

Ο χρόνος της θεραπείας διαφέρει για κάθε ασθενή και γι΄αυτό πιο ακριβείς πληροφορίες μπορούν να δοθούν μόνο από τον οδοντίατρο μετά την εξέταση, ανάλυση και επιλογή της αισθητικης οδοντιατρικής θεραπείας.

Λεύκανση Δοντιών με led (λειζερ) στο οδοντιατρείο

Πώς γίνεται η λεύκανση δοντιών με led (λέιζερ);

Η λεύκανση δοντιών με led (λέιζερ), είναι ο δεύτερος τρόπος λεύκανσης δοντιών, ο οποίος προσφέρεται απο τον οδοντίατρο, αποκλειστικά στο ιατρείο.

Κατά την λεύκανση δοντιών με led (λέιζερ), ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα προϊόν λεύκανσης στην επιφάνεια των δοντιών του ασθενή.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα φώς τύπου led (γνωστό και ως λέιζερ) το οποίο ενεργοποιεί το προϊόν λεύκανσης που τοποθετήθηκε πριν.

Η λεύκανση λέιζερ διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Λεύκανση Δοντιών –  Διατροφή

Λεύκανση Δοντιών –  Διατροφή σοκολάτα

Τι τροφές πρέπει να αποφεύγω μετά την λεύκανση δοντιών;

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας λεύκανσης δοντιών θα πρέπει να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα με έντονες χρωστικές ουσίες.

Κάποιες από αυτές είναι:

 1. Σοκολάτα
 2. Ντομάτες
 3. Παντζάρια
 4. Φράουλες
 5. Κόκκινο κρασί
 6. Καφές
 7. Τσάι
 8. Σόγια
 9. Coca – cola

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί η κατανάλωση ενός η περισσότερων από τα παραπάνω, προτείνεται το πλύσιμο το δοντιών με άφθονο νερό.

Αν είστε λάτρης του καφέ θα σας προτείναμε να τον καταναλώνετε με καλαμάκι, ώστε να αποφεύγεται η επαφή με την μπροστινή επιφάνεια των δοντιών στην οποία έγινε και λεύκανση.

Λεύκανση δοντιών – Διάρκεια

Πόσο καιρό διαρκεί η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση των δοντιών με led ή μασελάκια, είναι μία θεραπεία αισθητικής οδοντιατρικής της οποίας τα αποτελέσματα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Γενικά το αποτέλεσμα λεύκανσης δοντιών διαρκεί από 6 μήνες μέχρι και 2 χρόνια.

Αυτό το μεγάλο εύρος υπάρχει διότι η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τις συνήθειες του ασθενή.

Για παράδειγμα αν ένας ασθενής καπνίζει αρκετά ή δεν προσέχει την στοματική του υγιεινή ή καταναλώνει τροφές με έντονα χρώματα – χρωστικές (καφές, κόκκινο κρασί, τσάι, παντζάρια, κεράσια), τότε το αποτέλεσμα θα εξασθενίσει πιο γρήγορα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στους περισσότερους ασθενείς που μπαίνουν στη διαδικασία της λεύκανσης συστήνουμε μια μικρή επανάληψη της θεραπείας 1-2 φορές το χρόνο.

Λεύκανση Δοντιών –  Πόνος & Παρενέργειες

 Πονάει η λεύκανση των δοντιών;

Η θεραπεία λεύκανσης των δοντιών είναι τελείως ανώδυνη αν πραγματοποιηθεί από ένα επαγγελματία οδοντίατρο. Οι παράγοντες που πρέπει να κοιτάξει ο οδοντίατρος ώστε να μην υπάρχει καθόλου πόνος είναι:

 1. Να μην υπάρχουν διαβρώσεις στα δόντια ή εκτεθειμένες περιοχές οδοντίνης. Αν κάτι από αυτα γίνει αντιληπτό από τον οδοντίατρο θα πρέπει να καλυφθεί με λευκό σφράγισμα (ρητίνης) για να κρατήσουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 2. Να χρησιμοποιηθεί σωστή ποσότητα και ποιότητα υλικού λεύκανσης δοντιών ώστε να μην υπάρχουν ενοχλήσεις και έντονες ευαισθησίες.
 3. Να γίνει σωστή κατασκευή του νάρθηκα (μασελάκια), ώστε να εφαρμόζουν σωστά και να μην διαφεύγει το τζελ.

Εάν υπάρξουν συμπτώματα, η αίσθησή τους είναι πολύ ελαφριά και μπορείτε να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας. Ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και διακοπή της θεραπείας για κάποιες ημέρες.

Τι παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν μετά την λεύκανση των δοντιών;

Η ευαισθησία στα ούλα η είναι μόνη πιθανή παρενέργεια που μπορεί να νιώσει ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία εξασθενεί όταν τελειώσει η λεύκανση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.