Χορεία: Γιατί έχετε απότομες μυϊκές κινήσεις;

χορεία μυϊκές κινήσεις γυναίκα πιάνει το χέρι της που κάνει σπασμούς

Η χορεία είναι μια διαταραχή κίνησης που προκαλεί ακούσιες, ακανόνιστες, απρόβλεπτες μυϊκές κινήσεις. Η διαταραχή μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να μοιάζουν σαν να χορεύουν (η λέξη «χορεία» προέρχεται από τη λέξη «χορός») ή να φαίνονται ανήσυχοι και νευρικοί.

Η χορεία είναι ένα πρόβλημα κίνησης που εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές ασθένειες και καταστάσεις. Η ίδια η χορεία δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι νευρολογικής νόσου, όπως η νόσος του Χάντινγκτον (Huntington). Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τον έλεγχο των ανώμαλων μυϊκών κινήσεων. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, μπορεί να είναι προσωρινή ή να συνεχίζεται και να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο συχνή είναι η χορεία;

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσα άτομα έχουν χορεία. Η χορεία είναι συνήθως σύμπτωμα μιας άλλης διαταραχής. Περίπου 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη νόσο του Χάντινγκτον. Οι γιατροί εκτιμούν ότι άλλα 200.000 άτομα κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο αυτή λόγω των γονιών τους. Η χορεία είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου του Χάντινγκτον.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 4.000 παιδιά ετησίως αναπτύσσουν χορεία του Σάιντεχαμ (Sydenham) έπειτα από ρευματικό πυρετό. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να έχουν ρευματικό πυρετό σε σχέση με τα αγόρια και συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 5-15 ετών.

Παράγοντες κινδύνου

Η χορεία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν αυξημένο κίνδυνο, όπως:

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό της νόσου του Χάντινγκτον: Εάν έχετε γονέα με τη νόσο του Χάντινγκτον, υπάρχει πιθανότητα 50% να κληρονομήσετε την ασθένεια. Συνήθως, οι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα της νόσου του Χάντινγκτον μεταξύ 40 και 50 ετών.
  • Παιδιά που είχαν ρευματικό πυρετό: Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να παρουσιάσουν τη χορεία του Σάιντεχαμ έπειτα από ρευματικό πυρετό.
  • Άτομα με άλλες ιατρικές παθήσεις: Αυτοάνοσες ασθένειες (όπως ο λύκος), ορμονικές διαταραχές (όπως ο υπερθυρεοειδισμός) και μεταβολικές διαταραχές (όπως η υπογλυκαιμία) μπορούν να προκαλέσουν χορεία. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος άλλων διαταραχών που μπορούν να την προκαλέσουν.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες;

Εάν η χορεία σας είναι σοβαρή ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από το τι την προκαλεί.

  • Εάν η ασθένεια του Χάντινγκτον είναι η αιτία, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα που μπορεί να είναι σε θέση να ελέγξουν τις σπαστικές κινήσεις. Οι γιατροί συνταγογραφούν deutetrabenazine ή tetrabenazine για τον έλεγχο των μυϊκών κινήσεων της χορείας του Χάντινγκτον.
  • Εάν η χορεία είναι μέρος ενός συνδρόμου όψιμης δυσκινησίας, συνήθως λαμβάνονται τα φάρμακα valbenazine και deutetrabenazine.
  • Η αμανταδίνη δοκιμάζεται μερικές φορές εάν η λεβοντόπα (φάρμακο Πάρκινσον) είναι η αιτία της χορείας. Τα αντιψυχωσικά μερικές φορές λαμβάνονται υπόψη εάν η χορεία οφείλεται σε ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως διέγερση, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις και απάθεια.
  • Τα παιδιά που έχουν τη χορεία του Σάιντεχαμ συνήθως γίνονται γρήγορα καλύτερα.
  • Εάν η χορεία προκαλείται από κάποιο φάρμακο, η διακοπή του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανώμαλων μυϊκών κινήσεων.
  • Εάν προκαλείται από ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές (όπως υπερθυρεοειδισμός, υπογλυκαιμία, υποπαραθυρεοειδισμός, υποκαλιαιμία, υπομαγνησιαιμία), η θεραπεία αυτών των καταστάσεων συνήθως μειώνει τις ανώμαλες μυϊκές κινήσεις.
  • Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση για τη μείωση της χορείας έχει δοκιμαστεί σε ορισμένους ασθενείς, αλλά θεωρείται πειραματική θεραπεία γι’ αυτή τη διαταραχή. Η εν τω βάθει διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να είναι μια επιλογή εάν η χορεία είναι σοβαρή και όλες οι άλλες θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί έχουν αποτύχει.

Στοιχεία από: healthline.com