fbpx

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Αυτός ο οδηγός εξετάζει τι απαγορεύεται στην επιληψία, βοηθώντας τα άτομα να διατηρήσουν έναν ασφαλή και υγιή τρόπο ζωής.

Η διαχείριση της επιληψίας περιλαμβάνει όχι μόνο την τήρηση της συνταγογραφημένης θεραπείας αλλά και την αναγνώριση και αποφυγή συγκεκριμένων παραγόντων, δραστηριοτήτων και συμπεριφορών που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να προκαλέσουν κρίσεις.

1. Αποφυγή γνωστών εκλυτικών παραγόντων

Ένα κρίσιμο στοιχείο για τη διαχείριση της  είναι η αναγνώριση και η αποφυγή εκλυτικών παραγόντων κρίσεων. Κάποιοι κοινοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

α. Έλλειψη Ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εκλυτικούς παράγοντες κρίσεων. Η ανεπαρκής ανάπαυση διαταράσσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κρίσης. Τα άτομα με επιληψία πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε έναν σταθερό ύπνο 7-9 ωρών τη νύχτα.

β. Στρες και Άγχος

Το υπερβολικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο, αυξάνοντας την ευαισθησία σε κρίσεις. Η διαχείριση του στρες με τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η ψυχολογική υποστήριξη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

γ. Φωτεινά Ερεθίσματα (Φωτοευαισθησία)

Για άτομα με φωτοευαίσθητη επιληψία, η έκθεση σε στροβοσκοπικά φώτα, τρεμοπαίγματα οθονών ή γρήγορα αναβοσβήνοντα μοτίβα μπορεί να προκαλέσει κρίσεις. Δραστηριότητες όπως βιντεοπαιχνίδια, παρακολούθηση τηλεόρασης ή συμμετοχή σε εκδηλώσεις με φώτα στροβοσκοπίου πρέπει να αποφεύγονται.

δ. Αλκοόλ και Ναρκωτικές Ουσίες

Το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντιεπιληπτικών φαρμάκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο κρίσεων. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

2. Διατροφικοί Περιορισμοί και Αποφυγή Ουσιών

Ορισμένες διατροφικές επιλογές και ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα κρίσεων:

α. Καφεΐνη και Διεγερτικά

Ποτά με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά, μπορούν να λειτουργήσουν ως διεγερτικά, ενδεχομένως προκαλώντας κρίσεις σε ορισμένα άτομα. Συνιστάται ο περιορισμός ή η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης.

β. Μη Ελεγμένα Φυτικά Συμπληρώματα

Τα φυτικά σκευάσματα και τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους ή προκαλώντας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Πριν από τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος, είναι απαραίτητη η συμβουλή γιατρού.

γ. Διατροφή με Υψηλή Κατανάλωση Ζάχαρης

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κρίσεις. Συνιστάται η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου μέσω ισορροπημένων γευμάτων.

3. Φυσικές Δραστηριότητες  που απαγορεύονται στην επιληψία

τα επικίνδυνα σπορ απαγορεύονται στην επιληψία

Παρόλο που η άσκηση είναι γενικά ωφέλιμη, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους:

α. Επικίνδυνα Αθλήματα

Αθλήματα όπως η αναρρίχηση, η κατάδυση ή το σκι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους αν συμβεί κρίση. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται, εκτός αν υπάρχουν κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

β. Κολύμβηση Μόνοι

Η κολύμβηση εγκυμονεί κίνδυνο πνιγμού αν συμβεί κρίση στο νερό. Τα άτομα με επιληψία πρέπει να κολυμπούν μόνο υπό επίβλεψη.

γ. Οδήγηση Χωρίς Άδεια

Στις περισσότερες χώρες, η οδήγηση απαγορεύεται στην επιληψία, εκτός αν παραμένουν χωρίς κρίσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

4. Η παράλειψη φαρμάκων απαγορεύεται στην επιληψία

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη διαχείριση της, είναι η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής. Η παράλειψη δόσεων ή η διακοπή της αγωγής χωρίς ιατρική συμβουλή μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κρίσεις ή σοβαρή κατάσταση, όπως η επιληπτική κατάσταση (status epilepticus).

5. Επαγγελματικοί και Περιβαλλοντικοί Περιορισμοί

Ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες ή περιβάλλοντα ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα:

α. Εργασίες σε Ύψη ή με Μηχανήματα

Η χρήση βαρέων μηχανημάτων ή η εργασία σε ύψη μπορεί να είναι επικίνδυνες αν προκύψει κρίση.

β. Έκθεση σε Ακραίες Θερμοκρασίες

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κρίσεων. Είναι σημαντική η επαρκής ενυδάτωση και η προστασία από τις θερμοκρασίες.

γ. Εργασία και απομόνωση

Η απομόνωση κατά την εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σε περίπτωση κρίσης. Οι δουλειές που απαιτούν μοναχικότητα πρέπει να αποφεύγονται.

6. Συνήθειες ζωής που απαγορεύονται στην επιληψία

η υπερκόπωση απαγορεύεται στην επιληψία

Ορισμένες καθημερινές συνήθειες μπορεί να υπονομεύσουν τον έλεγχο των κρίσεων:

α. Ακανόνιστα Γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων ή η νηστεία για μεγάλα διαστήματα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, έναν πιθανό εκλυτικό παράγοντα.

β. Υπερκόπωση

Η υπερβολική σωματική ή πνευματική κόπωση αυξάνει τον κίνδυνο κρίσεων. Η ισορροπία μεταξύ δραστηριοτήτων και ξεκούρασης είναι κρίσιμη.

7. Τεχνολογία και Επιληψία

πολύς χρόνος στην οθόνη υπολογιστή απαγορεύεται στην επιληψία

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει τόσο οφέλη όσο και κινδύνους:

Υπερβολική Χρήση Οθονών

Η υπερβολική χρήση οθονών απαγορεύεται στην επιληψία, ειδικά σε σκοτεινό φωτισμό, γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσεων.

⇒ Με την αποφυγή γνωστών εκλυτικών παραγόντων, την προσήλωση στη θεραπεία και την υιοθέτηση ενός προληπτικού τρόπου ζωής, τα άτομα με επιληψία μπορούν να ζήσουν μια πλήρη και παραγωγική ζωή.

Tύποι επιληψίας: Κατανόηση των διαφορετικών μορφών

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, αδικαιολόγητες κρίσεις. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη κατάσταση, με πολλούς τύπους που ταξινομούνται βάσει της υποκείμενης αιτίας, του είδους των κρίσεων και της περιοχής του εγκεφάλου που επηρεάζεται. Η κατανόηση των διαφορετικών μορφών επιληψίας βοηθά στη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση της.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι κύριοι τύποι:

1. Εστιακή Επιληψία

Η εστιακή επιληψία, γνωστή και ως μερική, εμφανίζεται όταν οι κρίσεις ξεκινούν από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Αυτή η μορφή χωρίζεται περαιτέρω σε:

  • Κρίσεις με Διατήρηση της Επίγνωσης: Το άτομο παραμένει σε εγρήγορση και μπορεί να βιώσει ασυνήθιστες αισθήσεις, όπως μυρμήγκιασμα, λάμψεις φωτός ή ακουστικές διαταραχές.
  • Κρίσεις με Απώλεια Επίγνωσης: Η επίγνωση διαταράσσεται ή χάνεται, και το άτομο μπορεί να δείχνει μπερδεμένο ή να εκτελεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Η εστιακή επιληψία συχνά συνδέεται με δομικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο ή τοπικές βλάβες.

2. Γενικευμένη Επιληψία

Η γενικευμένη περιλαμβάνει κρίσεις που επηρεάζουν ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου. Οι κύριοι υποτύποι περιλαμβάνουν:

  • Τονικο-Κλονικές Κρίσεις: Χαρακτηρίζονται από μυϊκή ακαμψία (τονική φάση) και σπασμούς (κλονική φάση). Συχνά συνοδεύονται από απώλεια συνείδησης και διαρκούν αρκετά λεπτά.
  • Απουσίες: Σύντομα επεισόδια κατά τα οποία το άτομο φαίνεται “χαμένο” ή κοιτάζει στο κενό. Αυτές οι κρίσεις είναι πιο συχνές στα παιδιά.
  • Μυοκλονικές Κρίσεις: Ξαφνικά, σύντομα τραντάγματα των μυών, συνήθως στα χέρια ή στα πόδια.
  • Ατονικές Κρίσεις: Ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε πτώση.
  • Τονικές Κρίσεις: Σφίξιμο των μυών, συχνά με αποτέλεσμα πτώσεις.

Συχνά έχει γενετική προδιάθεση και εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

3. Συνδυασμένη Γενικευμένη και Εστιακή

Κάποια άτομα εμφανίζουν τόσο εστιακές όσο και γενικευμένες κρίσεις. Αυτός ο τύπος  δείχνει ότι οι κρίσεις ξεκινούν τόσο από συγκεκριμένες όσο και από διάχυτες περιοχές του εγκεφάλου. Συνδέεται συχνά με σύνδρομα όπως το Σύνδρομο Lennox-Gastaut.

4. Άγνωστη Επιληψία

Όταν η προέλευση των κρίσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί ταξινομείται ως άγνωστη. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για την ταυτοποίηση της αιτίας.

5. Σύνδρομα Επιληψίας

Πρόκειται για συγκεκριμένους τύπους με διακριτά μοτίβα κρίσεων, ηλικία εμφάνισης και αιτίες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Νεανική Μυοκλονική Επιληψία (JME): Ξεκινά στην εφηβεία και χαρακτηρίζεται από μυοκλονικές κρίσεις.
  • Σύνδρομο Dravet: Σπάνια, σοβαρή μορφή επιληψίας που ξεκινά στη βρεφική ηλικία.
  • Επιληψία του Κροταφικού Λοβού: Εστιακή επιληψία που επηρεάζει τον κροταφικό λοβό, συχνά συνδεδεμένη με διαταραχές μνήμης και συναισθημάτων.

Η κατανόηση του τύπου επιληψίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή χειρουργική παρέμβαση.

Η έγκαιρη διάγνωση και η εξατομικευμένη φροντίδα βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων με επιληψία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.