fbpx

Το εγκεφαλικό αποτελεί συχνή πάθηση και μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισής του.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Οι παράγοντες κινδύνου του εγκεφαλικού είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα και το φύλο. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στένωση των αρτηριών, η κολπική μαρμαρυγή, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ιατρικό επείγον!

Η άμεση αντιμετώπιση μπορεί να σώσει ζωές και να μειώσει την αναπηρία. Καλέστε το 166 εάν το πρόσωπό σας έχει στραβώσει, εάν αισθάνεστε αδυναμία στο να υψώσετε τα χέρια σας ή εάν παρουσιάζετε δυσκολία κατά την ομιλία.

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό εκδηλώνουν συχνότερα έντονο πονοκέφαλο και έμετο.

Μετά την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του γιατρού. Ο ασθενής, θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ποιότητα ζωής του, τη διατροφή και την άσκηση. Η οριστική διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του αλκοόλ στο ελάχιστο επιτρεπτό θα βοηθήσει.

  • Διατροφή 

Η υγιεινή διατροφή βοηθά την καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά. Είναι σημαντικό, το σωματικό βάρος να διατηρείται μέσα στα όρια του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), 18.5-25 kg. Η μείωση του αλατιού από τις μερίδες και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα δράσουν προστατευτικά ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν. Ιδανικά φρούτα για την πρόληψη και την προστασία του εγκεφάλου έχουν χαρακτηριστεί τα μήλα και τα αχλάδια και αυτό γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ένα φλαβονοειδές, την κερκετίνη, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Διατροφή

Διατροφικοί «εχθροί» του εγκεφαλικού επεισοδίου

Σουηδική έρευνα του περιοδικού «Neurology journal» αποκάλυψε ότι η σοκολάτα συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισής του, ειδικά μάλιστα στους άντρες. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι ασθενείς κατανάλωναν σοκολάτα για περίπου 10 χρόνια είχαν μειώσει τον κίνδυνο κατά 17%.

Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά αμερικάνικη αναφέρει ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τις πιθανότητες ισχαιμικού επεισοδίου. Μάλιστα, οι γυναίκες – οι οποίες είναι περισσότερο επιρρεπείς από τους άνδρες – που κατανάλωναν καθημερινά δημητριακά, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εσπεριδοειδή χαρακτηρίζονται για την αντιοξειδωτική τους δράση. Επιστήμονες από το Harvard διεξήγαγαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία, άτομα που κατανάλωναν περισσότερα φλαβονοειδή σε περίοδο 14 ετών, εμφάνιζαν 19% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ακόμη μία έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard ανέδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών με Ω3. Ειδικότερα, η κατανάλωση ψαριών τρεις φορές την εβδομάδα είναι η απάντηση στον κίνδυνο κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τι απαγορεύεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο προκλήθηκε από κάποιον θρόμβο, τότε πρέπει να δίνεται ένα θρομβολυτικό φάρμακο για τη διάλυση του θρόμβου. Ωστόσο, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να γίνεται λήψη ασπιρίνης, διότι τότε θα αυξηθεί η αιμορραγία. Επιπλέον, δεν πρέπει να πραγματοποιείται ανύψωση των ποδιών για να μην επιτείνουμε τα  προβλήματα υπέρτασης. 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.