fbpx
Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 84%

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 84%

 

Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα MIND έχουν ήδη συνδεθεί με την προστασία της γνωστικής υγείας.

Ωστόσο, νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι διατροφές με υψηλό φλεγμονώδες δυναμικό αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, διαπίστωσε ότι τα υψηλά σκορ στον Δείκτη Φλεγμονής της Διατροφής (Dietary Inflammatory Index – DII) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας από κάθε αιτία.

Με την άνοια να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και τα περιστατικά να αναμένεται να φτάσουν τα 152 εκατομμύρια έως το 2050, οι προληπτικές παρεμβάσεις είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η σημασία της διατροφής

Η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία. Ο δείκτης DII αξιολογεί το φλεγμονώδες δυναμικό της διατροφής, ταξινομώντας τα θρεπτικά συστατικά σε αντιφλεγμονώδη (όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, D, E, ωμέγα-3 λιπαρά) ή προφλεγμονώδη (όπως κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες). Η χρόνια φλεγμονή, που σχετίζεται με δίαιτες υψηλές σε προφλεγμονώδη συστατικά, είναι γνωστό ότι επιβαρύνει τις νευροεκφυλιστικές διεργασίες.

Η μελέτη

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την κοόρτη απογόνων της Framingham Heart Study (FHS), αναλύοντας διατροφικές συνήθειες και περιστατικά άνοιας σε μια περίοδο παρακολούθησης 13 ετών. Συμμετείχαν 1.487 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, χωρίς διάγνωση άνοιας κατά την έναρξη.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής (FFQs), ενώ οι διαγνώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ επιβεβαιώθηκαν μέσω κλινικών και νευροψυχολογικών εξετάσεων.

Αποτελέσματα

  • Από τους 1.487 συμμετέχοντες, 246 ανέπτυξαν άνοια, εκ των οποίων 187 διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ.
  • Οι υψηλές βαθμολογίες DII, που υποδεικνύουν προφλεγμονώδεις δίαιτες, αύξησαν τον κίνδυνο άνοιας κατά 84%.
  • Κάθε αύξηση μονάδας στη βαθμολογία DII συνδέθηκε με 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και 20% υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Μηχανισμοί και προτάσεις

Η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από προφλεγμονώδη διατροφή φαίνεται να επιβαρύνει τον εγκέφαλο, προάγοντας το σχηματισμό πλάκας αμυλοειδούς-βήτα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Από την άλλη, θρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά και τα φλαβονοειδή, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης κατά της άνοιας.

Η υιοθέτηση αντιφλεγμονώδους διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή και να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, η ενσωμάτωση εργαλείων όπως ο DII στις κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ευάλωτων ατόμων και στη χάραξη στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.