Οι υπναγωγικοί σπασμοί είναι ‒όπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει όταν σας παίρνει ο ύπνος‒ ορισμένες συσπάσεις που κάνει το σώμα, τις οποίες δεν ελέγχετε. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα ενώ τον παίρνει ο ύπνος. Αυτές οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις είναι πραγματικά πολύ κοινές και αβλαβείς.

Οι υπναγωγικοί σπασμοί μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε σαν να «πέφτετε από ψηλά» ή σαν να σας ξυπνούν ξαφνικά μέσα σε κατάσταση σοκ. Ο ύπνος εξακολουθεί να είναι ένα θέμα με άγνωστες πτυχές για την επιστήμη, η οποία ακόμα τον μελετάει. Οι περισσότεροι ειδικοί εικάζουν ότι αυτά τα «τινάγματα» του σώματος είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του νευρικού συστήματος, καθώς το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «αναστολής λειτουργίας».

Είναι επίσης πιθανό οι νευρώνες να αντιδρούν «λανθασμένα», επειδή ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται εξίσου λανθασμένα τη χαλάρωση των μυών ως πραγματική πτώση. Οι υπναγωγικοί σπασμοί είναι κινήσεις που μπορεί να συνδέονται με μια εικόνα ή δυνατούς θορύβους που μπορεί να ξυπνήσουν το άτομο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξυπνήσουν και να μη θυμούνται τίποτα από το λεπτό που συνέβη ο υπναγωγικός σπασμός. Ακόμη, η ένταση διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο υπναγωγικός σπασμός συμβαίνει πιο συχνά όταν υπάρχει αυξημένο στρες

Ο υπναγωγικός σπασμός είναι πιο πιθανό να προκληθεί σε περίοδο αυξημένου στρες, αν σας λείπει ύπνος γενικά, αν είχατε ασκηθεί λίγο πριν πέσετε για ύπνο ή αν έχετε αυξημένα επίπεδα καφεΐνης στον οργανισμό σας όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε. Εάν αντιμετωπίζετε υπναγωγικούς σπασμούς, καλό είναι να σταματήσετε την κατανάλωση καφεΐνης, ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επίσης, καλό είναι να ελαττώσετε το κάπνισμα, να προσέξετε τη διατροφή σας και να προσπαθήσετε να μη στερείτε ύπνο από τον οργανισμό σας.

Προσοχή: Αν αυτοί οι σπασμοί είναι πολύ συχνοί και διαταράσσουν τακτικά την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι, είναι σώφρον να σας δει ένας ειδικός για τον ύπνο. Μπορεί το φαινόμενο αυτό να συνδέεται με μια υποκείμενη διαταραχή, όπως είναι το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η υπνική άπνοια.

Διαβάστε περισσότερα για: