Η Μόσχα υπέβαλε αίτηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας (Emergency use listing, EUL) και την ένταξη του στη διαδικασία προεπιλογής του εμβολίου Sputnik-V. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF),  χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού. 

Αυτό αναφέρεται σε δηλώσεις του προέδρου του RDIF, Κιρίλ Νμτίτριεφ. Eπισημαίνεται ότι αυτό θα δώσει την δυνατότητα να συμπεριληφθεί το εμβόλιο Sputnik-V στην σειρά των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανταποκρίνονται στις κύριες προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Παράλληλα ο πρόεδρος του RDIF εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την ενεργό συνεργασία. Eυελπιστεί στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής σε όλα τα βασικά στάδια.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που απευθύνθηκαν στον ΠΟΥ, για να εντάξει το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού στην διαδικασία προεπιλογής.

Το RDIF ανακοίνωσε ότι στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, η άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στο πλαίσιο της διαδικασίας EUL θα δώσει την δυνατότητα στο ρωσικό εμβόλιο να γίνει προσιτό σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα γίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι απαιτούν οι συνήθεις διαδικασίες. Τέλος θα στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται παγκοσμίως με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Τον συντονισμό της διαδικασίας προεπιλογής των φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει ο ΠΟΥ

Στην ανακοίνωση του RDIF διευκρινίζεται ότι το πρόγραμμα που αφορά στην διαδικασία προεπιλογής είναι πρόγραμμα του ΟΗΕ , τον συντονισμό του οποίου έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είναι το μοναδικό παγκόσμιο πρόγραμμα που διασφαλίζει την ποιότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο ΠΟΥ με την διαδικασία προεπιλογής των φαρμακευτικών σκευασμάτων αξιολογεί την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους. Υπό τον όρο ότι το ιατρικό σκεύασμα πληροί τις καθορισμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές του. Τότε εντάσσεται στον κατάλογο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία προεπιλογής.

Η ταχεία εγγραφή εμβολίων σύμφωνα με τη διαδικασία καταχώρησης έκτακτης ανάγκης EUL θα καταστήσει το ρωσικό εμβόλιο διαθέσιμο παγκοσμίως σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τις συνηθισμένες διαδικασίες. Θα υποστηρίξει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη της λοίμωξης του κοροναϊού», ανέφερε. Η επιτυχής προεπιλογή θα επιτρέψει στο Sputnik V να συμπεριληφθεί στη λίστα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς και χώρες.

Η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν η πρώτη που καταχώρησε εμβόλιο κατά του Covid19

Ο Kirill Dmitriev, Διευθύνων Σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, δήλωσε: «Η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν η πρώτη στον κόσμο που καταχώρησε εμβόλιο κατά του Covid19. Δημιουργήθηκε σε μια ασφαλή, αποτελεσματική και καλά μελετημένη πλατφόρμα. ”

“Έχουμε υποβάλει αίτηση για καταχώριση έκτακτης ανάγκης και επιλογή του εμβολίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θα επιτρέψει στο Sputnik V να συμπεριληφθεί στη λίστα ιατρικών προϊόντων που πληρούν κορυφαία πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας”, δήλωσε ο Ντμίτρι.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ενεργή συνεργασία του. Προσβλέπουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας προεπιλογής σε όλα τα σημαντικά στάδια.

Το RDIF και Εργαστήρια του Δρ ReddyLtd. (Dr. Reddy’s), συμφώνησαν να συνεργαστούν σε κλινικές δοκιμές και διανομή εμβολίου Sputnik V στην Ινδία.

Στοιχεία από: www.firstpost.com www.amna.gr