Γιορτές ξεκίνησαν στην Αυστραλία, καθώς το lockdown ενός μηνός, έληξε την Τετάρτη 28/10. Όλα αυτά σε αντίθεση με την ζοφερή θέση που βρίσκεται η Ευρώπη, όπου η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να επαναφέρουν πολλούς περιορισμούς.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία και ελλείψει εμβολίου, οι χώρες αναγκάζονται να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψουν την διασπορά του Covid19. Οι Ηνωμένες Πολιτείες – το έθνος που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο – επίσης αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα.

Ο ενθουσιασμός στην Αυστραλία όμως δεν κρύβεται. Στην Μελβούρνη, πέντε εκατομμύρια άτομα μπόρεσαν να επιστρέψουν σε καταστήματα και εστιατόρια μετά από μήνες στο σπίτι τους.

“Περιμέναμε πραγματικά αυτήν την ημέρα για πολύ καιρό”

Η κατάσταση στην Αυστραλία, είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτήν στην Ευρώπη. Η Γερμανία  αναφέρει τακτικά 10.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα, στη Γαλλία ξεπερνούν τα 50.000 και το Βέλγιο ακολουθεί προς την ίδια κατεύθυνση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει για περίπτωση lockdown, σε συνομιλίες με περιφερειακούς. Οι ενδεχόμενοι νέοι περιορισμοί περιλαμβάνουν το κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ και τη θέσπιση αυστηρών ορίων στις ιδιωτικές και δημόσιες συγκεντρώσεις. Τα σχολεία, οι παιδικές χαρές και τα καταστήματα, αναμένονται να μείνουν ανοιχτά, σύμφωνα με την Bild καθημερινά.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, εν τω μεταξύ, ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν μπορεί να προτείνει πιθανό πλήρες lockdown τα σαββατοκύριακα ή τοπικά lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι νέοι περιορισμοί είναι πιθανό να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα και την υπομονή πολλών

Στη Ρωσία, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιες συγκεντρώσεις, σε δημόσιες συγκοινωνίες και σε ανελκυστήρες από την Τετάρτη 28/10, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οργή έχει ήδη ξεσπάσει στην Ιταλία, όπου χιλιάδες έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες ημέρες κατά των περιορισμών. Ορισμένες από τις συγκεντρώσεις έγιναν βίαιες, ιδιαίτερα στο Μιλάνο και στο Τορίνο τη Δευτέρα το βράδυ 26/10, όπου νέοι έριξαν βόμβες και πέτρες βενζίνης σε αστυνομικά αυτοκίνητα και έσπασαν τα καταστήματα.

Μετρημένη αισιοδοξία για εμβόλιο

Ο κορονοϊός έχει μολύνει περίπου 44 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια θανάτους. Προκάλεσε όμως και πρωτοποριακές προσπάθειες για ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων για την αποκατάσταση της κανονικότητας.

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Pfizer εξέφρασε την αισιοδοξία του την Τρίτη 27/10, σχετικά με την προοπτική ενός εμβολίου που θα είναι διαθέσιμο φέτος. Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να παρέχει περίπου 40 εκατομμύρια δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι κλινικές δοκιμές προχωρήσουν όπως αναμένεται. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla δήλωσε ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη επιτύχει βασικά κριτήρια αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

“Έχουμε φτάσει στο τελευταίο μίλι εδώ”, είπε. “Ας έχουμε όλοι την υπομονή που απαιτείται για κάτι τόσο σημαντικό για τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία.”

Το οικονομικό κόστος και η προκύπτουσα πολιτική πίεση ανάγκασαν πολλές χώρες να χαλαρώσουν.

Η Ινδία επέβαλε lockdown τον Μάρτιο, αλλά έπρεπε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για να αναζωογονήσει την οικονομία της. Είναι τώρα το δεύτερο πιο μολυσμένο έθνος στον πλανήτη, με σχεδόν οκτώ εκατομμύρια περιπτώσεις και δεκάδες χιλιάδες νέες μολύνσεις καθημερινά.

Εκατομμύρια Ινδοί λόγω εκλογών βγήκαν στους δρόμους. Οι εκλογές της Ινδίας αποτελούν τις μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο. Τα περίπτερα ήταν γεμάτα, και πολλοί αγνόησαν τις κυβερνητικές συμβουλές για τη χρήση μάσκας και απόσταση.

Περιεχόμενο: medicalxpress.com