Ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V δεν προκαλεί παρενέργειες στο 85% των εμβολιασθέντων. O διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, προχώρησε στις 25/10 σε αυτές τις πολύ ευχάριστες ειδήσεις.

Eπισήμανε ότι παρενέργειες μπορούν να προκληθούν. Δεν είναι όμως σημαντικές και προβλέπονται πλήρως από τις οδηγίες χρήσης του εμβολίου. «Οι πιο δυσάρεστες παρενέργειες, είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες και το κοκκίνισμα στο σημείο του εμβολιασμού», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

«Τέτοιες παρενέργειες παρατηρούνται περίπου στο 15% των εμβολιασθέντων. Όσο και αν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος, στο 85% των εμβολιασθέντων δεν παρουσιάζεται καμία παρενέργεια και τίποτα το δυσάρεστο.

Σε 19.000 άτομα χορηγήθηκε το πρώτο συστατικό του εμβολίου Sputnik-V

Σε περίπου 19.000 άτομα χορηγήθηκε το πρώτο συστατικό του εμβολίου Sputnik V στη Μόσχα. Περίπου 6.500 έχουν ήδη λάβει το δεύτερο συστατικό, δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia24 τη Δευτέρα 25/10.

Το “Sputnik V” (“Gam-COVID-vac”) αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya και πέρασε όλες τις κλινικές δοκιμές. Αυτό είναι εμβόλιο δύο συστατικών και πρέπει να χορηγείται δύο φορές. Συνιστάται επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός μετά από διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, το παρασκεύασμα αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παράγονται μόνο απλά αντισώματα. Εμφανίζονται επίσης μετά τον εμβολιασμό και εξουδετερωτικά αντισώματα. Ο εμβολιασμός παρέχει 1,5-2 φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα, από εκείνους που είχαν τη μόλυνση.

Στην αγορά του εμβολίου του Sputnik-V της Ρωσίας, ενδιαφέρεται να προχωρήσει άμεσα και η Βολιβία

Ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, επεσήμανε ότι η χώρα του προτίθεται να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο κατά της COVID-19.

«Γνωρίζω ότι το εμβόλιο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για αγορά. Έχουν όμως πραγματοποιηθεί συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Η Βολιβία θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα λάβουν αυτό το εμβόλιο» υπογράμμισε ο νεοεκλεγείς Βολιβιανός Πρόεδρος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Τόνισε πως η Λα Παζ σκοπεύει να αγοράσει το Sputnik V, για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της και όχι για κλινικές δοκιμές.

Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μουράσκο, ανακοίνωσε πως το Sputnik V, αναμένεται να τεθεί σε κυκλοφορία. Αυτό θα συμβεί στα τέλη του Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Περιεχόμενο: tass.com www.amna.gr