Σε ανθρώπους με σύνδρομο Down, ο κίνδυνος θανάτου αν προσληφθούν με covid19 είναι πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με μια μεγάλη, νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Βρετανοί ενήλικες, με σύνδρομο Down είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με COVID-19 και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω της λοίμωξης.

Αυτήν τη στιγμή, τα άτομα με σύνδρομο Down δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των ομάδων υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να είναι.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή. Συνήθως προκαλεί καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και ποικίλους βαθμούς διανοητικής καθυστέρησης. Τα άτομα με τη διαταραχή είναι επίσης επιρρεπή σε ορισμένα ιατρικά προβλήματα όπως οι καρδιακές παθήσεις και αναπνευστικές διαταραχές.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οι διαφορές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικές

“Σε άτομα με σύνδρομο Down, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερβολικά αντιδραστικό”, δήλωσε ο Joaquin Espinosa, εκτελεστικός διευθυντής του Linda Crnic Institute for Down Syndrome στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Συχνά, αυτό αντιδρά σε αυτοάνοσες καταστάσεις όπως αυτοάνοση ασθένεια θυρεοειδούς,  και διαβήτη τύπου 1. Γενικότερα, στα άτομα με σύνδρομο Down έχουν το ανοσοποιητικό  σύστημα δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά “, εξήγησε ο Espinosa, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Σε πολλές περιπτώσεις Covid19, σημείωσε, μια υπερβολικά επιθετική ανοσολογική αντίδραση – που ονομάζεται καταιγίδα κυτοκίνης, καταλήγει να καταστρέφει τα όργανα του σώματος. Θεωρητικά, τα άτομα με σύνδρομο Down είναι πιο ευάλωτα σε κάτι τέτοιο.

Τον Μάιο, ο Espinosa έκανε ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine. Υποστήριξε ότι το σύνδρομο Down πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για σοβαρή κατάσταση Covid19.

Τα τελευταία ευρήματα υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα

Μελέτη, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στις 21 Οκτωβρίου στο Annals of Internal Medicine , υπό την Dr. Julia Hippisley-Cox. Η ομάδα της χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης με πληροφορίες για εκατομμύρια ασθενείς. Τους επέτρεψε να συνδέσουν τα αποτελέσματα από τις δοκιμές SARS-CoV-2 με τα νοσοκομεία και τα αρχεία θανάτου.

Σε περισσότερους από 8 εκατομμύρια ενήλικες ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, 4.053 είχαν σύνδρομο Down. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών συνολικά εξετάστηκαν για SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Μεταξύ των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Covid19 ήταν κοινή αιτία, ειδικά μεταξύ εκείνων με σύνδρομο Down. Συνολικά, 68 άτομα με την πάθηση πέθαναν, με το 40% αυτών των θανάτων να αποδίδονται στον Covid19.

Τα νεότερα άτομα με σύνδρομο Down έχουν προδιάθεση για ιογενείς λοιμώξεις

Οι ενήλικες με σύνδρομο Down ζουν συχνά σε ομαδικές κατοικίες, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες έκθεσης στον κορονοϊό . Οι ρυθμίσεις διαβίωσης, μαζί με τις ιατρικές καταστάσεις, εξήγησαν μόνο μέρος των κινδύνων Covid19 που παρατηρήθηκαν στη μελέτη.

Ο Hippisley-Cox συμφώνησε ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. «Τα νεότερα άτομα με σύνδρομο Down έχουν προδιάθεση για ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και πνευμονίες», υποστήριξε. Επειδή η μελέτη περιελάμβανε μόνο ενήλικες, δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο Covid19, σε σχέση με άλλα παιδιά.

“Γενικά, φαίνεται ότι οι κίνδυνοι για τα παιδιά μπορεί να είναι χαμηλότεροι [έναντι των ενηλίκων]”, δήλωσε ο Hippisley-Cox. “Οι ακριβείς κίνδυνοι για τα παιδιά με σύνδρομο Down θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά.”

Ο Espinosa τέλος δήλωσε ότι τα άτομα αυτά και οι οικογένειές τους πρέπει να είναι προσεκτικοί. Η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει την τήρηση των οδηγιών απόστασης και τη χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική. Αν είναι θετικοί στον ιό, είπε, θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο εάν αναπτυχθούν προβλήματα αναπνοής.

Περιεχόμενο: medicalxpress.com