Δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές πειραματικών εμβολίων του Covid19, επανήλθαν στο προσκήνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή. Παρέχουν μια λάμψη ελπίδας, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων ανεβαίνει στα ύψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Covid19 έχει ως τώρα σκοτώσει περισσότερους από 223.000 Αμερικανούς. Η κρίση της υγείας είναι το κορυφαίο ζήτημα στις προεδρικές εκλογές, του Donald Trump εναντίον του Joe Biden.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές των εμβολίων, έχουν ξαναρχίσει στις ΗΠΑ. “Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέτρεψε σήμερα την επανεκκίνηση στις ΗΠΑ, μετά την επανάληψη των δοκιμών σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες”, δήλωσε ο φαρμακοποιός.

Η FDA εξέτασε όλα τα δεδομένα και κατέληξε στο ήταν ασφαλές να συνεχίσει τη δοκιμή

Οι δοκιμές διακόπηκαν παγκοσμίως στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά επαναλήφθηκε λίγο αργότερα στη Βρετανία, και τις επόμενες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία, με τις αρχές που ορίζουν ότι η ασθένεια δεν συνδέεται προφανώς με το εμβόλιο. Η FDA εξέτασε όλα τα δεδομένα ασφαλείας από δοκιμές παγκοσμίως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ασφαλές να συνεχίσει τη δοκιμή”, δήλωσε η AstraZeneca.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ελπίζει να έχει αποτελέσματα αργότερα φέτος. Αυτό θα συμβεί ανάλογα με το ποσοστό μόλυνσης στις κοινότητες όπου διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές . Το πρόγραμμα εμβολίων AstraZeneca / Oxford είναι ένα από τα πολύ υποσχόμενα και προχωρημένα στον κόσμο για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας.emvolio se giagia krevati

Είναι ένας από τους 10 υποψήφιους εμβολίων των λεγόμενων δοκιμών φάσης 3

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι που αγωνίζονται να πάρουν το πράσινο φως από το FDA είναι  οι Pfizer και Moderna. Και οι δύο αναμένουν να ζητήσουν έγκριση τον επόμενο μήνα. Πολλές χώρες βασίζονται στη χρήση του εμβολίου AstraZeneca / Oxford για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους. Προπωλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις σε πολλές ηπείρους και υπεγράφησαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca, η Johnson & Johnson δήλωσε ότι ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις δικές της δοκιμές. Είχαν σταματήσει την περασμένη εβδομάδα, καθώς ένας εθελοντής αρρώστησε. “Μετά από διεξοδική αξιολόγηση ενός σοβαρού ιατρικού συμβάντος που βίωσε ένας συμμετέχων στη μελέτη, δεν έχει εντοπιστεί σαφής αιτία”, ανέφερε ο όμιλος σε δήλωση. Η εταιρεία δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος εμβόλιο προκάλεσε το συμβάν.”

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, υπάρχει πίστη ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι ηλικιωμένοι

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι δοκιμές της J&J θα επαναληφθούν γρήγορα. Ο Paul Mango, από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, έκανε επίσης αισιόδοξες δηλώσεις.

Υποστήριξε ότι η χώρα θα έχει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσει τους «πιο ευάλωτους» Αμερικανούς πριν από το τέλος του έτους. “Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όλους τους ηλικιωμένους”. Τέλος πρόσθεσε ότι μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα βρίσκονται σε θέση να εμβολιάσουν οποιονδήποτε Αμερικανό το επιθυμεί.

Περιεχόμενο: medicalxpress.com