Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις διεκδικήσεις  εναντίον της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου κατά του Covid-19 που παρασκευάζει ,δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters

Οι συμφωνίες δείχνουν τις διαφορετικές στρατηγικές των δύο κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών για την αυτοπροστασία τους. Η AstraZeneca υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια εμπιστευτική συμφωνία, στην οποία οφείλεται η χαμηλή τιμή που ζήτησε για το εμβόλιό της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία.

«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η εμφάνιση παρενεργειών αφού ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, όμως λόγω της πίεσης του χρόνου αυξάνονται οι κίνδυνοι για απρόβλεπτες καταστάσεις. Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη μέχρι ένα ορισμένο όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να επεκταθεί.

Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ’ αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν 2,5 ευρώ τη δόση για το εμβόλιο, ενώ η Sanofi έχει διαπραγματευθεί μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ