fbpx
Πέντε φορές πιο θανατηφόρος ο Covid19 από την Γρίπη

Πέντε φορές πιο θανατηφόρος ο Covid19 από την Γρίπη

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη. Το πόρισμα προέκυψε με νέα μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ.

Η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid19 και της γρίπης.  Παρέχει όμως νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη. Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.

Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS). Επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια).

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19. Επίσης ανέλυσε 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

Το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο

Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Τέλος η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη. Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. mixani oxigonou

Οι ιοί του Covid19 και της εποχιακής γρίπης έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Αρχικά και οι δύο ιοί προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Δεύτερον, μεταδίδονται μέσω επαφής, σταγονιδίων και του αέρα. Ως αποτέλεσμα, τα ίδια μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η υγιεινή των χεριών και η συμμόρφωση στους τυπικούς κανόνες (βήχας στον αγκώνα, χρήση μάσκας), είναι σημαντικές ενέργειες για την πρόληψη της μόλυνσης.

Που διαφέρουν ο Covid19 και η γρίπη;

Η ταχύτητα της μετάδοσης είναι μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ιών. Η γρίπη έχει μικρότερη διάμεση περίοδο επώασης (ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση συμπτωμάτων). Επιπλέον, η μετάδοση κατά τις πρώτες 3-5 ημέρες της ασθένειας συμβαίνει συχνά, όσον αφορά τον ιό της γρίπης. Αντίθετα, αν και είναι εφικτό να μεταδοθεί ο Covid19 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Ο αριθμός των δευτερογενών λοιμώξεων που δημιουργούνται από ένα μολυσμένο άτομο  είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος για τον ιό Covid19, από τη γρίπη.

Τα παιδιά αποτελούν σημαντικούς φορείς μετάδοσης των ιών της γρίπης στην κοινότητα.

Για τον Covid19, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται λιγότερο από τους ενήλικες και ότι τα ποσοστά κλινικής προσβολής στην ηλικιακή ομάδα 0-19 είναι χαμηλά. Δεδομένα από μελέτες σε νοικοκυριά στην Κίνα, δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν μολυνθεί από ενήλικες και όχι το αντίστροφο.

Ενώ το εύρος των συμπτωμάτων για τους δύο ιούς είναι παρόμοιο, η περίπτωση για σοβαρή ασθένεια φαίνεται να είναι διαφορετική. Μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των λοιμώξεων από Κορονοιό είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές. Το 15% αποτελούν σοβαρές λοιμώξεις και απαιτούν οξυγόνο και 5% είναι κρίσιμες λοιμώξεις, που απαιτούν ΜΕΘ. Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από αυτά που παρατηρούνται στην απλή γρίπη.

Εκείνοι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από γρίπη είναι παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Όσον αφορά τον Covid19, η τρέχουσα αντίληψή υποστηρίζει ότι, οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης.koritsaki me arkoudaki

Η θνησιμότητα του Κορονοιού εμφανίζεται υψηλότερη από αυτή της εποχικής γρίπης

Η πραγματική θνησιμότητα του Covid19 θα χρειαστεί καιρό για να εκτιμηθεί πλήρως. Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο δείκτης ακαθάριστης θνησιμότητας (ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων διαιρούμενος με τις αναφερόμενες περιπτώσεις) κυμαίνεται μεταξύ 3-4%. Για την εποχική γρίπη, η θνησιμότητα είναι συνήθως πολύ κάτω του 0,1%. Φυσικά τα ποσοστά θνησιμότητας επηρεάζονται και από την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Περιεχόμενο  ΑΠΕ ΜΠΕ  www.who.int

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.