Έμφραγμα: Tα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Άντρας έμφραγμα

Έμφραγμα μυοκαρδίου – Ποια είναι τα συμπτώματα – Ποιες οι διαφορές από το «σιωπηλό» έμφραγμα – Πως θα αναγνωρίσετε τα ανησυχητικά συμπτώματα

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή διαφορετικά η καρδιακή προσβολή αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έμφραγμα προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν αιματώνονται σωστά, δεν λαμβάνουν δηλαδή όσο αίμα απαιτείται προκειμένου να διεξάγεται ομαλά η λειτουργία της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά αποφράσσονται λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και τη δημιουργία θρόμβου.

Πότε προκαλείται το έμφραγμα

Το έμφραγμα προκαλείται λόγω ισχαιμίας, δηλαδή λόγω μειωμένης ή πλήρους διακοπής αιμάτωσης σε συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς. Όταν η ισχαιμία διατηρηθεί για διάστημα το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες των μυοκαρδιακών κυττάρων να διατηρήσουν την ομοιόστασή τους, προκύπτουν σοβαρές βλάβες και νέκρωση στο συγκεκριμένο τμήμα της.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως στον εαυτό σας, εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο έμφραγμα.

Άντρας έμφραγμα

  • Έντονη πίεση στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε επ’ ουδενί. Αν ο πόνος είναι ξαφνικός και πολύ έντονος, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα νοσοκομείο.

  • Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος

Ο πόνος σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι ωμοπλάτες, το σαγόνι, τα χέρια, είναι ένα ακόμα σημάδι εμφράγματος.

  • Πόνος ή μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή δεξιό χέρι ή και στα δύο

Τις περισσότερες φορές ο έντονος πόνος στο κέντρο του στήθος, συνοδεύεται από μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή και στα δύο.

  • Κρύος ιδρώτας

Ένα ακόμη σύμπτωμα εμφράγματος είναι η έντονη εφίδρωση. Αν, δηλαδή νιώθετε να σας λούζει κρύος ιδρώτας ξαφνικά, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε.

  • Έντονη κόπωση

Ξαφνικά νιώθετε αδυναμία και κούραση.

  • Νιώθετε σαν να παθαίνετε κρίση πανικού 

Αρκετοί πάσχοντες έχουν αναφέρει επίσης ότι νιώθουν σαν να παθαίνουν κρίση πανικού καθώς έχουν ταχυπαλμία, πόνο στις ωμοπλάτες, ταχύπνοια και αισθάονται «να χάνονται».

  • Κανένα σύμπτωμα

Παρόλο που ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα μερικοί ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, ενώ άλλοι νιώθουν μία ελαφριά δυσφορία.

Καρδιά έμφραγμα άντρας

«Σιωπηλό» έμφραγμα

Το «σιωπηλό» έμφραγμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω του ότι οι ασθενείς δεν αναζητούν θεραπεία. Το αθόρυβο έμφραγμα συνήθως εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στο στήθος και στη πλάτη ή με ελαφριά δυσφορία στο λαιμό. Οι πάσχοντες θεωρούν πως πρόκειται για κάτι συνηθισμένο, όπως για παράδειγμα ένα πιάσιμο ή κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, τα σιωπηλά εμφράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μελέτησαν 2.000 άτομα, τα οποία στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καρδιακά προβλήματα. Δέκα χρόνια αργότερα, σε ποσοστό 80% βρέθηκε ότι έχουν μυοκαρδιακές ουλές, σημάδι ότι είχαν υποστεί έμφραγμα. Το 80% αυτών των ανθρώπων αγνοούσαν ότι είχαν πρόβλημα με την καρδιά τους.

«Το αθόρυβο έμφραγμα αφήνει ουλές και βλάβες στην καρδιά, οι οποίες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πάσχοντες δεν αναζητούν αμέσως θεραπεία, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο δεύτερου και δυνητικά πιο ζημιογόνου εμφράγματος» κατέληξαν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα «σιωπηλά» εμφράγματα εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, οι οποίες, παρ’ όλα αυτά, είναι λιγότερο πιθανό να συνειδητοποιήσουν τα συμπτώματα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα είναι οι εξής:

Με πληροφορίες από:

hygeia.gr

express.co.uk

medicalnewstoday.com