fbpx
Θρόμβωση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Θρόμβωση στην εγκυμοσύνη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί θρόμβωση κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης και τότε η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι εκείνες που θα σώσουν τη ζωή της εγκύου και του εμβρύου.

Θρόμβωση ονομάζεται η πήξη του αίματος που εμφανίζεται στα αγγεία. Ο οργανισμός, προκειμένου να προστατευτεί από την αιμορραγία, δημιουργεί το θρόμβο. Όταν αυτό συμβαίνει ενδαγγειακά, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι παθολογικών προβλημάτων. Η φλεβική θρόμβωση δημιουργείται σε μια φλέβα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψει σε μια εγκυμοσύνη, ωστόσο σε περίπτωση που συμβεί ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος και για το μωρό. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δημιουργηθεί στο πόδι, στο μηρό ή στη λεκάνη ανά πάσα στιγμή.

Το σώμα της εγκύου για να προφυλάξει το έμβρυο αλλά και τη μητέρα από αιμορραγίες, ενεργοποιεί μηχανισμούς που κάνουν το αίμα να πήζει ευκολότερα. Λόγω του ότι οι φλέβες έχουν πολύ ευαίσθητα και λεπτά τοιχώματα, μια ενδεχόμενη πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε αυτές από το έμβρυο, καθώς αυτό μεγαλώνει μέσα στη μήτρα, μπορεί να σταματήσει τη ροή του αίματος σε εκείνο το σημείο με αποτέλεσμα το αίμα να πήξει και να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβου στο αντίστοιχο πόδι. 

Θρόμβωση στην εγκυμοσύνη – Συμπτώματα

  • Πρήξιμο
  • Πόνος στο πόδι κατά το περπάτημα
  • Ερυθρό δέρμα στο πίσω μέρος του γόνατου

Θρόμβωση στο πόδι στην εγκυμοσύνη

Γιατί η φλεβική θρόμβωση είναι ανησυχητική;

Η φλεβική θρόμβωση μπορεί να είναι σοβαρή επειδή ο θρόμβος μπορεί να σπάσει και να ταξιδέψει στην κυκλοφορία του αίματος έως ότου εγκλωβιστεί σε άλλο μέρος του σώματος, όπως είναι ο πνεύμονας. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, ο θάνατος από πνευμονική εμβολή είναι πολύ σπάνιος σε εγκυμονούσες γυναίκες.

Θρόμβωση πριν από την εγκυμοσύνη

Τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων πριν από μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη; Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης εάν:

  1. είστε άνω των 35 ετών,
  2. πάσχετε από θρομβοφιλία,
  3. εμφανίζετε επώδυνους κιρσούς,
  4. διαθέτετε ιστορικό κληρονομικότητας,
  5. έχετε αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος,
  6. έχετε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρεις γέννες,
  7. ταλαιπωρηθήκατε με έναν σοβαρό τραυματισμό στο πόδι.

Θρόμβωση στην εγκυμοσύνη – Πρόληψη

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προϋπάρχουν ή να σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Η λήψη του ιστορικού και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στον ιατρό, ο οποίος θα μπορέσει να υπολογίσει την πιθανότητα κινδύνου ανάπτυξης φλεβικών θρόμβων. Η ενημέρωση, η πρόληψη και η διάγνωση θα συμβάλουν άμεσα στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, αλλά και στην ψυχολογική ηρεμία της μέλλουσας μητέρας, η οποία θα νιώθει πιο ασφαλής γνωρίζοντας ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλάξει το παιδί της.

Θρόμβωση στην εγκυμοσύνη – Αντιμετώπιση

Η θρόμβωση είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να ξεκινήσετε μια ενέσιμη θεραπεία που ονομάζεται ηπαρίνη. Η ηπαρίνη λειτουργεί ως αποτρεπτική στην αύξηση του θρόμβου, μειώνει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή άλλων μακροχρόνιων προβλημάτων στο πόδι. Συνήθως, η θεραπεία συνιστάται για το υπόλοιπο διάστημα της εγκυμοσύνης σας και για τουλάχιστον 1,5 μήνα μετά τη γέννηση. Μην ανησυχείτε! Η ηπαρίνη δεν διασχίζει τον πλακούντα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να βλάψει εσάς και το μωρό σας. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να δημιουργηθούν μερικοί μώλωπες. Τέλος, να θυμάστε ότι η ηπαρίνη δεν επηρεάζει το κομμάτι του θηλασμού.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.