fbpx
Θρόμβωση και πήξη του αίματος: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Θρόμβωση και πήξη του αίματος: Συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Θρόμβωση ονομάζεται η πήξη του αίματος που εμφανίζεται στα αγγεία. Ο οργανισμός, προκειμένου να προστατευτεί από την αιμορραγία, δημιουργεί τον θρόμβο. Όταν αυτό συμβαίνει ενδαγγειακά, τότε εγκυμονούν κίνδυνοι παθολογικών προβλημάτων.

Η θρόμβωση αφορά τις φλέβες του σώματος, συνήθως στα πόδια, και διακρίνεται σε επιφανειακή ή βαθιά. Η βαθιά φλεβική θρόμβωση, η οποία εγκυμονεί κινδύνους, συνήθως προκαλεί πόνο στα πόδια ή πρήξιμο. Οτιδήποτε εμποδίζει το αίμα να ρέει ή να πήζει κανονικά μπορεί να προκαλέσει θρόμβο αίματος.

θρόμβωση και πήξη του αίματος

Η πήξη του αίματος είναι μια διαδικασία κατά την οποία το αίμα μετατρέπεται από υγρό σε γέλη, δημιουργώντας θρόμβο. Είναι πιθανό να οδηγήσει σε αιμόσταση, η οποία αποτελεί το τέλος της απώλειας αίματος από ένα τραυματισμένο αιμοφόρο αγγείο, και ακολουθείται από την επιδιόρθωση. Διαταραχές της πήξης μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα αιμορραγίας, μωλώπων ή θρόμβωσης.

Πότε η θρόμβωση θεωρείται επικίνδυνη;

Πιο επικίνδυνη θεωρείται η βαθιά θρόμβωση, αφού τμήμα του θρόμβου μπορεί να αποσπαστεί και με τη ροή του αίματος να παρασυρθεί καταλήγοντας στην καρδιά. Από εκεί ωθείται με τις καρδιακές ώσεις στους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή, μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρώπινη ζωή.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; 

Αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης διατρέχουν τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές πήξης του αίματος, οι εγκυμονούσες, οι υπέρβαροι καθώς και τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Θρόμβωση και σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

 1. Οίδημα
 2. Δύσπνοια
 3. Πόνος στη μέση
 4. Κράμπες στα πόδια
 5. Υπερβολική εφίδρωση
 6. Αποχρωματισμένο δέρμα
 7. Μούδιασμα σε άνω και κάτω άκρα
 8. Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας άκρων

Πρόληψη και εξετάσεις 

Υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος. Σήμερα η διάγνωση γίνεται με το υπερηχογράφημα triplex. Αυτή η εξέταση έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

 • Διακόψτε το κάπνισμα.
 • Διαχειριστείτε το βάρος σας. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση.
 • Εντάξτε την άθληση στη ζωή σας. Μπορείτε να αλλάξετε τη καθημερινή σας ρουτίνα ξεκινώντας με το περπάτημα.
 • Εάν υποβληθήκατε σε χειρουργική επέμβαση ή κάνετε καθιστική ζωή, προσπαθήστε να σηκωθείτε και να κινηθείτε το συντομότερο δυνατό.

Θεραπεία 

Η θεραπεία της έχει στόχο την πρόληψη του θανάτου από πνευμονική θρομβοεμβολή ή του μεταθρομβωτικού συνδρόμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό επιτυγχάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα, π.χ. Sintrom. Τα τελευταία χρόνια έχουν μελετηθεί νέα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε δισκία από το στόμα, και δεν απαιτούν διαιτητικούς περιορισμούς ούτε παρακολούθηση με εξετάσεις της πηκτικότητας του αίματος, όμως είναι ακριβότερα από το Sintrom.

Τα θρομβολυτικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται απευθείας μέσα στον θρόμβο της φλέβας με κατάλληλους καθετήρες, μπορούν να διαλύσουν σχηματισμένους θρόμβους, ακόμη και μεγάλους σε έκταση. Για ασφαλέστερη θρομβόλυση σε κάτω άκρο μπορεί να προηγηθεί τοποθέτηση προσωρινού φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα. Η τοποθέτηση μόνιμου φίλτρου στην κάτω κοίλη φλέβα έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Εγχείρηση φλεβικής θρομβεκτομής γίνεται σπάνια και μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Συνιστάται η χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης (κατάλληλου μήκους και κλάσης συμπίεσης), με στόχο την πρόληψη του μεταθρομβωτικού συνδρόμου, δηλαδή της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, που μπορεί να επέλθει ως συνέπεια της φλεβικής παλινδρόμησης από τη βλάβη των βαλβίδων που προκαλείται από τη θρόμβωση.

Διαβάστε περισσότερα: 


Πληροφορίες από: mayoclinic.com, rd.com 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.