fbpx
ανάκαμψη μετά την καισαρική

Συμβουλές για γρήγορη ανάκαμψη μετά την καισαρική

Η γέννηση ενός μωρού αποτελεί μια συναρπαστική στιγμή στη ζωή της γυναίκας, ανεξαρτήτως με ποιον τρόπο θα αποφασίσει το μικρούλι να έρθει στον κόσμο. Μπορεί ο φυσιολογικός τοκετός να θεωρείται πιο δύσκολος εκείνη τη στιγμή, ωστόσο η γέννα με καισαρική είναι δύσκολη σε ό,τι αφορά την ανάρρωση.

Είτε η γέννα γίνει κολπικά είτε με καισαρική, η πιθανότητα ύπαρξης τομής απαιτεί επούλωση. Εάν γεννήσετε κολπικά, είναι πιθανό να υποβληθείτε σε περινεοτομή. Αυτή η μικρή τομή, που γίνεται για να μεγαλώσει το άνοιγμα του κόλπου ακριβώς πριν προβάλει το κεφάλι του μωρού, αποκαθίσταται μετά με ράμματα. Όπως με κάθε τομή, η επούλωση της περινεοτομής παίρνει δύο εβδομάδες. Αντιθέτως, εάν υποβληθήκατε σε καισαρική, η τομή στην κοιλιακή χώρα θα πάρει περισσότερο χρόνο να επουλωθεί. Εάν η καισαρική δεν ήταν προσχεδιασμένη και προγραμματισμένη, αλλά προέκυψε αφού περάσατε κάποιον χρόνο προσπαθώντας να γεννήσετε κολπικά, θα πρέπει να αναρρώσετε τόσο από τον τοκετό όσο και από την επέμβαση.

Υπάρχουν όμως συμβουλές που θα βοηθήσουν πολύ στην ανάκτηση των δυνάμεων της λεχώνας. Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια γρήγορη ανάκαμψη μετά την καισαρική.

 • Ξεκουράστε το σώμα σας

Παραμείνετε στο νοσοκομείο για τουλάχιστον τρεις ημέρες, αφού, όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και με αυτή, το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει. Δώστε του λίγο χρόνο, ώστε να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε άψογα στη φροντίδα του μωρού σας. Έπειτα, φροντίστε να ξεκουράζεστε όταν κοιμάται και το μωρό. Μην ντραπείτε να ζητήσετε από αγαπημένα σας άτομα να σας βοηθήσουν με μερικές δουλειές του σπιτιού, ώστε να ξαπλώνετε όταν είναι δυνατόν.

 • Προσέξτε τις κινήσεις σας

Αποφύγετε τις μεγάλες αποστάσεις, το ανέβασμα σκαλοπατιών και τα βάρη. Μη σηκώνετε τίποτα πιο βαρύ από το μωρό σας. Επίσης, όποτε επιθυμείτε να βήξετε ή να φτερνιστείτε, κρατήστε την κοιλιά σας, προστατεύοντας το σημείο τομής. Μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ εβδομάδες για να επιστρέψετε στη ρουτίνα σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πότε θα ξανακάνετε σεξ ή για το πότε θα ξαναχρησιμοποιήσετε ταμπόν. Να σημειωθεί ότι οι περίπατοι αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να γνωρίσετε τον κόσμο στο μωρό. Εκτός αυτού, το χαλαρό βάδισμα θα αποτρέψει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, όπως και τη δυσκοιλιότητα.

 • Εκφράστε τα συναισθήματά σας 

Ακριβώς όπως φροντίζετε τη σωματική σας υγεία, δώστε βάρος και στη συναισθηματική. Η απόκτηση ενός μωρού μπορεί να σας δημιουργήσει συναισθήματα που δεν περιμένατε ποτέ ότι θα έχετε. Εάν αισθάνεστε λύπη ή εξάντληση, μην τα αγνοήσετε. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με έναν φίλο, τον σύντροφό σας, τον γιατρό σας ή έναν σύμβουλο.

 • Προμηθευτείτε φάρμακα 

Αν η καισαρική τομή σάς πονάει, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας ποια φάρμακα μπορείτε να προμηθευτείτε, ειδικά εάν θηλάζετε. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο καταπραϋντικό ή να σας προτείνει να αγοράσετε ένα παυσίπονο δίχως συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη. Εκτός από παυσίπονο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα για να ανακουφίσετε τον πόνο.

 • Φάτε κρέας 

Τα οφέλη του κρέατος είναι πολλά. Ιδιαίτερα ο ζωμός του κρέατος, πριν ή έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια, είναι πολύτιμος, αφού είναι γεμάτος με αμινοξέα και ζελατίνη, στοιχεία αναγκαία για την παραγωγή κολλαγόνου και εξαιρετική λύση για την επούλωση του δέρματος. Ο παραδοσιακός ζωμός πραγματικά μπορεί να βοηθήσει την ανάκαμψη από καισαρική τομή.

 • Εστιάστε στην υγιεινή διατροφή 

Η καλή διατροφή είναι εξίσου σημαντική τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στην περίοδο του θηλασμού. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα θα κρατήσει το μωρό σας υγιές, ενώ ταυτόχρονα θα δυναμώσει το ταλαιπωρημένο σώμα σας. Επίσης, πίνετε άφθονα υγρά, ειδικά νερό . Χρειάζεστε επιπλέον υγρά για να αυξήσετε την παροχή μητρικού γάλακτος και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

 • Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες κρέμες 

Η καισαρική είναι μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, η οποία αφήνει το σημάδι της. Η χρήση κάποιας επουλωτικής φαρμακευτικής κρέμας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην αποφυγή των ραγάδων, ενώ μετά τη γέννα βοηθά στην επούλωση των ουλών. Πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό, η νέα μανούλα θα μπορεί να χρησιμοποιεί την κρέμα αυτή αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Επικοινωνία με τον γυναικολόγο σας

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια:

 • Λόχεια με δυσάρεστη μυρωδιά.
 • Eπίμονος πυρετός πάνω από 37,7.
 • Σημάδια μόλυνσης στην περιοχή της τομής.
 • Έντονο κόκκινο χρώμα ή βαριά αιμορραγία μετά την τέταρτη μέρα από τη γέννα.
 • Έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα μετά τις πρώτες τρεις ημέρες από τη γέννα.

Μαμά αγκαλιάζει το μωρό της

Επειδή η απόκτηση ενός μωρού είναι μια φυσιολογική διαδικασία, το σώμα σας θα επουλωθεί και η ανάκαμψη μετά την καισαρική τομή θα επέλθει. Και οι ημέρες, έπειτα από κάποιες ασήμαντες ενοχλήσεις, θα καλυφθούν από τη χαρά που θα νιώθετε με ένα νέο μωρό στην αγκαλιά σας. Απολαύστε το θαύμα της ζωής!

Διαβάστε περισσότερα:


Πηγή: healthline.com