Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η πρόωρη εμμηνόπαυση θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που προκαλείται από φραγμένα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Για κάθε χρόνο καθυστέρησης της εμμηνόπαυσης, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται κατά 2%.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και οι γυναίκες έχουν 4% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους άνδρες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων γενικά. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Heart Association Stroke» και εξέτασε δεδομένα από 16.244 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Τα δεδομένα της έρευνας

Έπειτα από παρακολούθηση των γυναικών για περίπου 15 χρόνια και την προσαρμογή σε διάφορους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες των οποίων η εμμηνόπαυση εμφανίστηκε πριν από την ηλικία των 40 ετών είχαν 1,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν εμμηνόπαυση μεταξύ 50-54 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παρουσιάστηκε 2% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για κάθε χρόνο που καθυστέρησε η εμμηνόπαυση.

Η μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση μεταξύ της ηλικίας που παρουσιάστηκε η εμμηνόπαυση και του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες που εμφάνισαν φυσιολογική εμμηνόπαυση παρά για εκείνες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλες τις γυναίκες να προσπαθήσουν να επιτύχουν τη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία πριν και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό για τις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση» δήλωσε ο δρ Yvonne van der Schouw, συν-συγγραφέας και καθηγητής της μελέτης επιδημιολογίας χρόνιας νόσου στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

πρόωρη εμμηνόπαυση εγκεφαλικό γυναίκα

Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για έρευνα αναφορικά με τη σχέση της πρώιμης εμμηνόπαυσης και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο Van der Schouw, προσθέτοντας ότι περαιτέρω μελέτες «μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε νέες, ακόμη άγνωστες ενδείξεις για προληπτικά μέτρα». Οι επιστήμονες έχουν ήδη μελετήσει πώς οι ορμονοθεραπείες στην πρώιμη εμμηνόπαυση μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση της AHA, που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό «Circulation», ορισμένες ορμονοθεραπείες έχουν καρδιαγγειακά οφέλη, μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Μελέτη του 2019 στο περιοδικό «Menopause» διαπίστωσε ότι η παροχή οιστρογόνων στις γυναίκες νωρίς –μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης– μπορεί να προστατεύσει από γνωστικά προβλήματα. Ο δρ Samar El Khoudary, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι «αυτή η μελέτη καθώς και άλλες παρόμοιες μας βοηθούν να γνωρίζουμε καλύτερα τους κινδύνους που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση όταν πρόκειται για την καρδιαγγειακή υγεία».  Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ακολουθήσουν ή όχι ορμονοθεραπεία, οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τι μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν, είπε ο El Khoudary. «Στη μέση ηλικία, όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, πρέπει να διατηρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και να έχουν υγιές βάρος, να σταματήσουν το κάπνισμα και να κοιμούνται αρκετά» είπε.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.