fbpx
Πώς θα καταλάβω ότι έχω προεκλαμψία – Αντιμετώπιση

Πώς θα καταλάβω ότι έχω προεκλαμψία – Αντιμετώπιση

Η προεκλαμψία είναι μια διαταραχή, η οποία μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Η προεκλαμψία εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη μητέρα, όσο και στο έμβρυο. Η αιτία που ευθύνεται για τη νόσο αυτή παραμένει άγνωστή.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που επηρεάζει σε ποσοστό το 3%-8% των κυήσεων και το 85% αυτών αφορούν τις πρώτες εγκυμοσύνες

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι έφηβες, οι γυναίκες που είναι άνω των 38 ετών, οι διαβητικές, οι παχύσαρκες και οι υπερτασικές.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω προεκλαμψία – Συμπτώματα

Η έγκαιρη διάγνωση είναι μείζονας σημασίας. Τα πιθανά συμπτώματα είναι:

 • Οιδήματα
 • Κοιλιακά άλγη
 • Ναυτία και έμετος
 • Μειωμένη διούρηση
 • Καρδιαγγειακή νόσος
 • Έντονοι πονοκέφαλοι
 • Απότομη αύξηση βάρους
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Διαταραχές στην όραση (θολή όραση)

Βέβαια μπορεί να μην υπάρχει κανένα εμφανή σύμπτωμα, αφού τα βασικά σημεία της προεκλαμψίας είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η πρωτεϊνουρία , τα οποία μπορεί να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά από την έγκυο.

Αξίζει να θυμάστε ότι πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν και σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες που δεν σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζει τη προεκλαμψία ως μια ύπουλη ασθένεια της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό η έγκυος θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γυναικολόγο της, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις απαραίτητες μετρήσεις και εξετάσεις.

Προεκλαμψία και πιθανές επιπλοκές

Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται:

 • Σύνδρομο HELLP
 • Εκλαμψία (σπασμοί)
 • Διαταραχές πηκτικότητας
 • Αποκόλληση του πλακούντα
 • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Ρήξη της πλακουντιακής λειτουργίας
 • Μειωμένη αιμάτωση του εμβρύου (υπολειπόμενη ανάπτυξη)

Πώς θα καταλάβω ότι έχω προεκλαμψία

Για να αποφευχθούν οι παραπάνω επιπλοκές, απαιτείται αυστηρή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Οι βασικότεροι στόχοι είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η στενή υπερηχογραφική παρακολούθηση του εμβρύου.

Προεκλαμψία και αντιμετώπιση

Εάν η διαταραχή εντοπιστεί κατά το ξεκίνημα της κύησης, η λήψη δισκίων για την υπέρταση θα μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία της προεκλαμψίας είναι ο τοκετός και η απομάκρυνση του πλακούντα από το σώμα της μητέρας. Μέχρι όμως να φτάσει εκεί η εγκυμονούσα μπορούμε να διαχειριστεί η κατάσταση της ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου καθώς και την εβδομάδα κύησης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απαιτείται νοσηλεία για εντατική παρακολούθηση τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Αντιμετώπιση με διατροφή 

Όσον αφορά τη διατροφή και το ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη της προεκλαμψίας, δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες.

Κάποιες έρευνες συσχετίζουν την ασθένεια με την έλλειψη βιταμίνης Β12 και D, χωρίς όμως να υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις. Η κατανάλωση ιχθυελαίων δε φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο. Παρόλα αυτά, οι εγκυμονούσες μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή τους με ζωικά προϊόντα και γαλακτοκομικά, ώστε να μην εμφανίζουν ελλείψεις.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το οξειδωτικό στρες ενδεχομένως εμπλέκεται στην εμφάνιση της προεκλαμψίας, η χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο διερεύνησης. Υπάρχουν έρευνες ασχολούνται με το κατά πόσο η έξτρα χορήγηση βιταμίνης Ε και C, μπορεί ιουσυμβάλλει στην πρόληψη της προεκλαμψίας. Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χορήγησή τους δεν προλαμβάνει ή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της προεκλαμψίας και για αυτό απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου, κυρίως μέσω του αλατιού αλλά και του νατίου που υπάρχει κρυμμένο μέσα σε συσκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές, φαίνεται να επιδρά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς και πάλι να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμφάνισης προεκλαμψίας. Καλό θα ήταν οι εγκυμονούσες να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς να καταφεύγουν σε ακρότητες.

Προσοχή! Εάν διαγνωστεί ότι πάσχετε από αυτή, θα πρέπει να φροντίσετε πολύ περισσότερο τον εαυτό σας. Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτική ενώ τα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας θα πρέπει να είναι περισσότερα ώστε να παρακολουθείται η κατάστασή σας. Θα έχετε περισσότερες συναντήσεις και το μωρό σας θα πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.