fbpx
Περίοδος και καθυστέρηση: Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι;

Περίοδος και καθυστέρηση: Ποιοι είναι οι πιθανοί λόγοι;

Η περίοδος μπορεί να εμφανίσει καθυστέρηση για αρκετούς λόγους. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν από ορμονικές ανισορροπίες έως σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Ένας φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 21 και 35 ημερών.

Δύο φορές στη ζωή μιας γυναίκας είναι εντελώς φυσιολογικό να είναι ακανόνιστη η περίοδός της: όταν ξεκινά για πρώτη φορά και όταν αρχίζει η εμμηνόπαυση. Καθώς το σώμα σας περνά από τη μετάβαση της έναρξης ή της λήξης της περιόδου, ο φυσιολογικός κύκλος μπορεί να γίνει ακανόνιστος. Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν μπει στην εμμηνόπαυση συνήθως έχουν περίοδο κάθε 28 ημέρες.

Περίοδος και καθυστέρηση: Αίτια

 • Άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, να αλλάξει την καθημερινή σας ρουτίνα, ακόμη και να επηρεάσει το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου ‒ τον υποθάλαμο. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους, που ενδέχεται να επηρεάσουν τον κύκλο της περιόδου.

Εάν πιστεύετε ότι το άγχος επηρεάζει την περίοδό σας, δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης και κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ακόμη, η γυμναστική και η άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους.

 • Λιποσαρκία / Παχυσαρκία 

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία ενδέχεται να παρουσιάσουν διαταραγμένους κύκλους περιόδου. Βάρος 10% κάτω από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και να σταματήσει την ωορρηξία. Η αύξηση του βάρους με υγιή τρόπο μπορεί να επαναφέρει τον κύκλο σας στο φυσιολογικό.

Ακριβώς όπως το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις παχύσαρκες γυναίκες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης εάν διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία είναι ο λόγος που η περίοδος έχει καθυστέρηση.

 • Πρόγραμμα ύπνου που άλλαξε απότομα

Μια εργασία με νυχτερινή βάρδια που αναλάβατε πρόσφατα ή ένα ταξίδι σε χώρα με άλλη ζώνη ώρας μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Endocrinology», τυχόν διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό σας ‒το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει σημαντικές κυτταρικές διεργασίες‒ μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους.

 • Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

Ζητήματα με τον θυρεοειδή, όπως ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση πολλών διαδικασιών του σώματος, και εάν διαταραχθεί η ισορροπία, μπορεί η περίοδος να έχει καθυστέρηση. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για διαταραχές του θυρεοειδούς, οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο εάν νομίζετε ότι αυτό μπορεί να είναι το πρόβλημα.

 • Αντισύλληψη 

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστίνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες να απελευθερώνουν ωάρια. Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να γίνει ξανά συνεπής ο κύκλος σας μετά τη διακοπή του χαπιού. Άλλοι τρόποι αντισύλληψης μπορούν επίσης να προκαλέσουν διαταραχή στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

 • Περιεμμηνόπαυση

Εάν μπαίνετε σε περιεμμηνόπαυση ‒το πρώτο στάδιο της εμμηνόπαυσης‒, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι περίοδοι εμφανίζονται πιο σπάνια. Η μείωση των περιόδων προκαλείται από τη μείωση της ορμόνης των οιστρογόνων. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστες περιόδους, δεν είστε οι μόνες. Περίπου 9-14% των γυναικών επηρεάζονται από ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως.

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει σωστά τον λόγο της καθυστερημένης ή της χαμένης περιόδου και να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας. Κρατήστε αρχείο των αλλαγών στον κύκλο σας καθώς και άλλες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε για να τα δείξετε στον γιατρό σας. Αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει πιο ορθή διάγνωση.

Εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό:

 • ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία
 • πυρετό
 • σοβαρό πόνο
 • ναυτία και έμετο
 • αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες
 • αιμορραγία αφού έχετε ήδη εισέλθει στην εμμηνόπαυση και δεν έχετε περιόδους για έναν χρόνο.

 

Διαβάστε περισσότερα για:

Στοιχεία από: vitalrecord.tamhsc.edu healthline.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.