fbpx
Μεταγεννητική κατάθλιψη – Η ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τους νέους γονείς

Μεταγεννητική κατάθλιψη – Η ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τους νέους γονείς

Η μεταγεννητική κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος, η οποία εμφανίζεται εντός των δώδεκα μηνών μετά τον τοκετό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει διακριτή η διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη που εμφανίζεται κατά την περίοδο μετά τον τοκετό και στην κατάθλιψη που έχει ήδη παρουσιαστεί πριν από τον τοκετό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή, ακόμη, αν είναι ορθό να ορίζεται η μεταγεννητική κατάθλιψη ως ιδιαίτερο νόσημα.

Aξίζει ιδιαίτερη προσοχή καθώς έχει αρνητική επίδραση τόσο στην μητέρα, όσο και στην ανάπτυξη του βρέφους. Υπάρχει πληθώρα ερευνών που περιγράφουν τις αρνητικές αυτές συνέπειες. Έχει παρατηρηθεί ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια και επίμονα καταθλιπτικά συμπτώματα, σε γυναίκες που ήταν συναισθηματικά υγιείς πριν την εγκυμοσύνη (Kumar & Robson, 1984).

μεταγεννητική κατάθλιψη

Μεταγεννητική κατάθλιψη – baby blues

Η μεταγεννητική κατάθλιψη είναι εξίσου σοβαρή με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Τις πρώτες 4-6 εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού, πολλοί γονείς αισθάνονται κακοδιάθετοι, κλαίνε συχνά και έχουν άγχος, κάτι που αποκαλείται «baby blues».

Πρόκειται για τα αρνητικά συναισθήματα και την αστάθεια συναισθημάτων που βιώνουν πολλές φορές οι μαμάδες κατά τη λοχεία. Είναι η πιο ήπια μορφή της επιλόχειου κατάθλιψης αλλά δεν αποτελεί ψυχιατρική διαταραχή. Εάν με το πέρας των δύο εβδομάδων τα αρνητικά συναισθήματα συνεχιστούν, η μητέρα καλό είναι να αναζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε ένα ποσοστό 10-15% τα «baby blues» θα εξελιχθούν σε κάποια σοβαρότερη περιγεννητική ψυχική διαταραχή.

Συνήθως η μητέρα βρίσκεται σε συναισθηματική αστάθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι μεταγεννητική κατάθλιψη δεν μπορεί να παρουσιαστεί στους πατεράδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες επηρεάζονται εξίσου με τις γυναίκες.

Περίπου 1/20 νέους μπαμπάδες εκδηλώνει μεταγεννητική κατάθλιψη και μάλιστα η κόρη του (αλλά όχι ο γιος του), όταν φθάσει στην εφηβεία, έχει και αυτή μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η κατάθλιψη του ενός γονέα ή ακόμη χειρότερα και των δύο μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Γιατί οι συνέπειες είναι ορατές μόνο στις κόρες αλλά όχι στους γιούς, δεν είναι σαφές.

Μεταγεννητική κατάθλιψη – Συμπτώματα

Οι πάσχουσες δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να υποχωρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αϋπνία
  • Κόπωση
  • Επίμονη θλίψη
  • Επιθυμία για απομόνωση
  • Δυσκολία σύνδεσης με το μωρό
  • Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
  • Αποκρουστικές σκέψεις (να κάνει κακό στον εαυτό της ή στο μωρό)

Είναι σημαντικό τα άτομα με μεταγεννητική κατάθλιψη να καταλάβουν ότι δεν φταίνε οι ίδιες για τα καταθλιπτικά συμπτώματα και ότι τα συναισθήματα που βιώνουν δεν τις καθιστά κακές μητέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως με τον γιατρό τους.

Μεταγεννητική κατάθλιψη

Μεταγεννητική κατάθλιψη – Θεραπεία

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αυτοβοήθεια, όπως τα να μιλήσετε με αγαπημένα πρόσωπα, να ξεκουράζεστε όταν μπορείτε και να αφιερώνετε χρόνο στο να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια αγωγή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε αντικαταθλιπτικά.

Η αιτία της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ασαφής, είναι όμως πιο συχνή σε άτομα με ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Η έλλειψη υποστήριξης από τα αγαπημένα πρόσωπα, η κακή σχέση με τον σύντροφο και ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει τη ζωή, όπως το πένθος, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι οικογενειακές σχέσεις, είναι ικανές να επιδράσουν, τόσο προστατευτικά όσο και επιβαρυντικά, στην συναισθηματική διάθεση των νέων μητέρων. Το περιβάλλον μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην στήριξη της νέας μητέρας και την ενθάρρυνση να βγει από την απομόνωση και να αναζητήσει βοήθεια

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.