fbpx
Κρυφή εγκυμοσύνη – Όταν δεν γνωρίζεις ότι είσαι έγκυος

Κρυφή εγκυμοσύνη – Όταν δεν γνωρίζεις ότι είσαι έγκυος

Υπάρχουν γυναίκες που αναφέρουν ότι γέννησαν χωρίς να γνωρίζουν ότι κυοφορούν ένα μωρό στα σπλάχνα τους. Όσο απίθανο και αν ακούγεται η κρυφή εγκυμοσύνη αποτελεί πραγματικότητα. 

Κρυπτική εγκυμοσύνη – Τι είναι;

Κρυπτική λέγεται η εγκυμοσύνη που δεν γίνεται αντιληπτή από την έγκυο μέχρι να προχωρήσει αρκετά ή ακόμη και μέχρι να ολοκληρωθεί. Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια γυναίκα δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τύχει σε οποιαδήποτε και δεν υπάρχει πρόβλεψη. 

Το 2006, ο Ιταλός ψυχολόγος Marco Del Giudice μετά την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων τέτοιων περιστατικών πρότεινε να επανεξετάσουμε τις αιτίες της κρυφής εγκυμοσύνης. Δεν βρήκε κάποια σχέση μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και της άρνησης της εγκυμοσύνης.

Ο Giudice στρέφει την προσοχή στο γεγονός ότι, οι γυναίκες, οι οποίοι αρνούνται την εγκυμοσύνη, σχεδόν όλες αναφέρουν την απουσία συμπτωμάτων, ιδιαίτερα την απουσία τις ναυτίας. Παρεμπιπτόντως, μόνο το 26% των εγκύων αισθάνονται ναυτία κατά διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παραδέχεται ότι η απουσία συμπτωμάτων εγκυμοσύνης είναι μερικές φορές ωφέλιμη για το οργανισμό, για παράδειγμα, εάν το έμβρυο έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή όταν η μητέρα βρίσκεται σε κατάσταση του σοβαρού στρες.

Ο επιστήμονας ήταν εκείνος που πρότεινε τον όρο «κρυπτική εγκυμοσύνη» (cryptic pregnancy) για να τονίσει την ασυνείδητη φύση αυτού του φαινομένου.

Κρυφή εγκυμοσύνη
Στην κρυφή εγκυμοσύνη μπορεί να μην παρατηρηθούν καθόλου συμπτώματα τα οποία να οδηγήσουν σε ένα τεστ,

Κρυφή εγκυμοσύνη: Πόσο συχνά συμβαίνει;

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την εγκυμοσύνη. Ακόμη και η δεύτερη μπορεί να διαφέρει από την πρώτη. 

Το σώμα προσπαθεί να εξαπατήσει

Οι κρυπτικές εγκυμοσύνες συμβαίνουν πολύ σπάνια. Σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές μελέτες, οι εγκυμοσύνες που γίνονται αντιληπτές μέσα στον πέμπτο μήνα είναι 1 στις 475, ενώ υπάρχουν και κάποιες (1/2455) που φτάνουν μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτα.

Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα γίνεται;

Μια εγκυμοσύνη μπορεί να μην παρουσιάζει τα κλασσικά συμπτώματα ή να είναι εξαιρετικά ήπια με αποτέλεσμα να παρεξηγούνται εύκολα με μια απλή αδιαθεσία ή με μια διαταραχή του κύκλου. Οπότε η απουσία των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε άγνοια μιας εγκυμοσύνης. Μάλιστα, εάν μια γυναίκα βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να συνδυάσει τα συμπτώματα με εκείνα της πρόωρης εμμηνόπαυσης, ειδικά αν υπάρχει πρότερη ιατρική γνωμάτευση που αποκλείει σε μεγάλο βαθμό μια εγκυμοσύνη.

Οπότε, η απουσία έντονων συμπτωμάτων όπως είναι οι ναυτίες, οι κράμπες, ο πόνος χαμηλά στη μέση κλπ. μπορεί να οδηγήσουν σε άγνοια της εγκυμοσύνης. Επίσης, η ελαφριά αιμορραγία και η εμφάνιση κηλίδων, μπορεί να θεωρηθούν ως συμπτώματα μιας ασυνήθιστά ήπιας περιόδου. Σε προχωρημένη ηλικία, κάποια συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να παρεξηγηθούν για συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης, ειδικά αν υπάρχει πρότερη ιατρική γνωμάτευση που αποκλείει σε μεγάλο βαθμό μια εγκυμοσύνη.

Παράλληλα, η απουσία της κλασσικής φουσκωμένης κοιλίτσας, η οποία μπορεί εύκολα να κρυφτεί σε μια γυναίκα με παραπανίσια κιλά μπορεί να αποτρέψει την έγκυο από το να αντιληφθούν ότι κυοφορεί. Σε πιο προχωρημένες εγκυμοσύνες πάλι, η θέση του πλακούντα και του εμβρύου μπορεί να μην επιτρέπει στην μαμά να αντιληφθεί τις κινήσεις στην κοιλιά της

Σε άλλες περιπτώσεις, η αδυναμία της εγκύου να αντιληφθεί τις της συμβαίνει μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές που έχουν παθολογικά (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών) ή άλλα αίτια (π.χ. πολύ πρόσφατη εγκυμοσύνη).

Κρυφή εγκυμοσύνη
Η κρυφή εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή και των δύο.

Διαβάστε περισσότερα: Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα – Είναι δυνατόν;

Κρυφή εγκυμοσύνη – Κίνδυνοι

Είναι εύλογο πως αν η εγκυμοσύνη γίνει αντιληπτή μετά τον 5ο μήνα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, τόσο η υγεία του εμβρύου, όσο και της μητέρας. Σε μια εγκυμοσύνη η ιατρική φροντίδα είναι επιβεβλημένη.

Ο γυναικολόγος συμβουλεύει τη μέλλουσα μανούλα για όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας. Εάν μια γυναίκα δεν παρακολουθεί τη πίεση και το σάκχαρο ή κάνει κακή διατροφή, πίνει αλκοόλ ή καπνίζει τότε ελλοχεύει κίνδυνος.

Όπως πολλά μωρά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, τα μωρά που γεννιούνται από κρυπτικές εγκυμοσύνες είναι πιο πιθανό να είναι πρόωρα, λιποβαρή ή γενικά μικρά για την ηλικία κύησης. 

Τέλος, ο απροσδόκητος τοκετός μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία και να προκαλέσει προβλήματα ψυχικής υγείας που θα πρέπει να επιλυθούν με επαγγελματική βοήθεια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.