fbpx
Η ιβουπροφαίνη υπερισχύει της κωδεΐνης σε μετεγχειρητικό πόνο

Η ιβουπροφαίνη υπερισχύει της κωδεΐνης σε μετεγχειρητικό πόνο

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, παρέχουν καλύτερο έλεγχο στον μετεγχειρητικό πόνο και έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες από την κωδεΐνη, ένα συνηθισμένο συνταγογραφούμενο οπιοειδές, έπειτα από χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «CMAJ» («Canadian Medical Association Journal»).

«Σε όλους τους τύπους χειρουργικής επέμβασης, υποομάδες και χρονικά, τα ΜΣΑΦ ήταν ίσα ή ανώτερα από την κωδεΐνη για μετεγχειρητικό πόνο» γράφει ο δρ Matthew Choi, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο McMaster. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 40 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών υψηλής ποιότητας (RCT), με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.100 ενηλίκων, για τη σύγκριση των επιπέδων πόνου και ασφάλειας μεταξύ φαρμάκων που περιέχουν κωδεΐνη και των ΜΣΑΦ. Οι ασθενείς που έλαβαν ΜΣΑΦ είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες πόνου στις 6 και 12 ώρες μετά τη θεραπεία από τους ασθενείς που λάμβαναν κωδεΐνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

«Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που έκαναν χρήση ιβουπροφαίνης έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα πόνου, καλύτερα αποτελέσματα αποθεραπείας, λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες και καμία διαφορά στα επεισόδια αιμορραγίας σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν κωδεΐνη» αναφέρουν οι συγγραφείς. Η κωδεΐνη χρησιμοποιείται ευρέως για τη μετεγχειρητική αντιμετώπιση του πόνου και είναι το πιο συχνά συνταγογραφούμενο οπιοειδές στον Καναδά. Ωστόσο, σχετίζεται με μια σειρά ανεπιθύμητες παρενέργειες, πιθανή κατάχρηση και εθισμό. Εναλλακτικές λύσεις, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρήσης οπιοειδών από ασθενείς ύστερα από οδοντικές και χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα ευρήματα είναι γενικής σημασίας

«Αυτά τα ευρήματα είναι γενικής σημασίας για κάθε γιατρό και ασθενή ύστερα από κάποιο επώδυνο χειρουργείο. Οι διάφορες δοκιμές στη μετα-ανάλυσή μας αξιολόγησαν μια σειρά διαδικασιών, διαφορετικούς τύπους μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και διάφορους βαθμούς ακεταμινοφαίνης» τόνισαν. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους «ενισχύουν τα υπάρχοντα στοιχεία και είναι γενικώς γενικευμένα σε μετεγχειρουργικούς ασθενείς».

«Η διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου σε ενήλικους ασθενείς: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που συγκρίνει την κωδεΐνη με τα ΜΣΑΦ» δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουνίου του 2021.


× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.