Άριστη ρύθμιση του σακχάρου μπορούν να έχουν οι άνθρωποι με διαβήτη, χάρη στο υβριδικό τεχνητό πάγκρεας, το οποίο λειτουργεί με τον συνδυασμό αισθητήρα, εφαρμογής για έξυπνο κινητό και αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των αντλιών ινσουλίνης και των αισθητήρων γλυκόζης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το όνειρο του «υβριδικού τεχνητού παγκρέατος» πολλών γενεών ιατρών και διαβητικών, πολύ σύντομα, να γίνει πραγματικότητα.
«Επίκαιρα θέματα στον σακχαρώδη διαβήτη»
Ένα «υβριδικό κλειστό σύστημα» που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο πρόδρομος του τεχνητού παγκρέατος έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα και στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Οι εξελίξεις σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με τη νεότερη τεχνολογία όπως οι αντλίες, η ινσουλίνη και τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης, παρουσιάζονται στο συνέδριο με θέμα «Επίκαιρα θέματα στον σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο διεξάγεται 21-23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος σε συνεργασία με την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και το Διαβητολογικό Κέντρο αυτής.
«Βρισκόμαστε ακριβώς μισό βήμα πριν το «τεχνητό πάγκρεας». Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, κυκλοφορεί ένα σύστημα αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης που κάποιες ώρες του εικοσιτετραώρου, συγκεκριμένα το βράδυ, ρυθμίζει αυτόματα το σάκχαρο, χωρίς καμία άλλη παρεμβολή εκ μέρους του ατόμου. Και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν το φαγητό δεν είναι τόσο πολύ σε ποσότητα, αν πχ έχουν καταναλωθεί κάτω από 80 γραμμάρια υδατάνθρακες, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να το ρυθμίσει κι αυτό αυτόματα. Ουσιαστικά το σύστημα που κυκλοφορεί ρυθμίζει το σάκχαρο κατά τη διάρκεια της νύχτας και απομένει να μπορούν να ρυθμιστούν και τα γεύματα. Όσον αφορά τα γεύματα, θα πρέπει να υπολογίσει ο διαβητικός την τροφή του και να δώσει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης μόνος του. Αυτό είναι το υβριδικό κλειστό σύστημα που υπάρχει στην Ελλάδα. Στην Αμερική όμως ήδη κυκλοφορεί ένα τελείως κλειστό σύστημα που όλα αυτά τα κάνει αυτόματα. Δυστυχώς όμως είναι πάρα πολύ ακριβό και μάλλον δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.
Όσον αφορά το υβριδικό κλειστό σύστημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ο κ. Διδάγγελος ανέφερε ότι ενδείκνυται για όσους έχουν διαβήτη τύπου Ι, ότι κόστος του ανέρχεται γύρω στα 6.000 ευρώ και προς το παρόν δεν καλύπτεται το κόστος από τον ΕΟΠΥΥ.
Υπερταχείας δράσης ινσουλίνη, ένα νέο φάρμακο για διαβητικούς τύπου Ι
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα φάρμακα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με συνέπεια η επιλογή του καταλληλότερου θεραπευτικού σχήματος να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη. Πρόκειται για τις κατηγορίες φαρμάκων GLP-1 ανάλογα και SGLT2 .
«Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 3-4 φάρμακα από κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες. Το ένα είναι ενέσιμο και η καινοτομία του είναι ότι χορηγείται μία φορά την εβδομάδα. Το φάρμακο αυτό δεν είναι ινσουλίνη και δεν είναι για τους ινσουλινοεξαρτόμενους αλλά για όσους έχουν διαβήτη τύπου 2. Για όσους έχουν διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι είναι ινσουλινοεξαρτόμενοι, υπάρχουν πάρα πολλοί τύπου ινσουλινών και μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και ένας νέος τύπους ινσουλίνης που είναι υπερταχείας δράσης» σημείωσε ο κ. Διδάγγελος.