Καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού; Πως θα το καταλάβετε

καρδιακή προσβολή κρίση πανικού γυναίκα κρατά ζωγραφιά καρδιάς

Η καρδιακή προσβολή και η κρίση πανικού μοιράζονται πολλά παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι από τα δύο συμβαίνει, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Πόνος στο στήθος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, δύσπνοια και εφίδρωση είναι συμπτώματα τόσο της καρδιακής προσβολής όσο και της κρίσης πανικού, αλλά μόνο στην καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με το Penn State Health Milton S. Hershey. Η καρδιακή προσβολή εμφανίζεται όταν μια απόφραξη σε μια αρτηρία περιορίζει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Τα συμπτώματα συνεχίζονται έως ότου ένα άτομο λάβει επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Στην κρίση πανικού, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν 20 λεπτά και στη συνέχεια να εξαφανιστούν.

Ωστόσο, μόνο ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού, επομένως οποιοδήποτε από τα κοινά συμπτώματα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ανέφεραν οι ειδικοί.

Η άποψη των ειδικών

Οι άνδρες 45 ετών και άνω και οι γυναίκες 55 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από τους νεότερους άνδρες και γυναίκες. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τριγλυκερίδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής προσβολής.

«Εάν ένας νεαρός άνδρας που δεν βρίσκεται σε ομάδες κινδύνου βιώσει πόνο στο στήθος, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε ο δρ Rajesh Dave, επεμβατικός καρδιολόγος στο Penn State Health Milton S. Hershey. «Ο πόνος στο στήθος σε έναν 50χρονο άνδρα που είναι καπνιστής με ιστορικό διαβήτη πιθανότατα σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή και χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη», πρόσθεσε ο Dave.

Το άγχος είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου κρίσης πανικού, όμως το άγχος μπορεί επίσης να σχετίζεται με καρδιακή προσβολή. Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή συχνά εμφανίζουν κάποια συμπτώματα μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν από την καρδιακή προσβολή και η καρδιακή προσβολή συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας. Οι κρίσεις πανικού συνήθως λαμβάνουν χώρα όταν ένα άτομο ξεκουράζεται και μπορεί να προκληθούν από ξαφνικό άγχος, όπως το άκουσμα κακών ειδήσεων.

Διαχείριση και αντιμετώπιση

Όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού, πρέπει να κάθεται σε ένα ήσυχο, σκοτεινό μέρος και να παίρνει βαθιές ανάσες για να επιβραδύνει τον καρδιακό του ρυθμό. Ο δρ Michael Farbaniec, καρδιολόγος στο ιατρικό κέντρο Penn State Health Milton S. Hershey, δήλωσε: «Εάν δεν μπορείτε να πείτε εάν είναι κρίση πανικού ή καρδιακή προσβολή ‒ή απλά θέλετε να είστε σίγουροι‒, καλέστε το 166 αμέσως».

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή και κάνοντας τακτική άσκηση, είπε ο Dave. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αποφευχθούν μέσω τεχνικών μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα. «Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο τόσο της κρίσης πανικού όσο και της καρδιακής προσβολής», συμβούλεψε ο Dave.

Στοιχεία από: medicalxpress.com