Οι νύχτες σας είναι «μικρές» και ο ύπνος σας κακής ποιότητας;
Εάν είστε μεταξύ 30 και 50 ετών, δεν είστε οι μόνοι.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από το UCL, το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο της Λυών, είναι αυτά τα χρόνια που κοιμόμαστε λιγότερο.
Ύπνος – Τι έδειξε η μελέτη – Ποιοι κοιμούνται περισσότερο;
Συγκεκριμένα, η διάρκεια του ύπνου μειώνεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή μέχρι την ηλικία των 33 ετών και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 53 ετών, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications .
Αυτή η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 730.187 συμμετεχόντων σε 63 χώρες.
Μεταξύ των ευρημάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7,01 ώρες τη νύχτα, με τις γυναίκες να κοιμούνται 7,5 λεπτά περισσότερο από τους άνδρες.
Για να εξηγήσουν αυτή την αλλαγή στον ύπνο, οι ερευνητές προέβαλαν ένα επιχείρημα.
Μιλούν για τη φροντίδα των παιδιών και τις απαιτήσεις της επαγγελματικής ζωής.
«Μια απότομη μείωση από την πρώιμη ενήλικη ζωή – γυναίκες 7,4 ώρες έναντι 7,3 ώρες για τους άνδρες – στην ηλικία των 35 ετών (7 ώρες για τις γυναίκες και 6,8 για τους άνδρες. Στη συνέχεια η πτώση επιβραδύνεται και επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 50 ετών (6,9 ώρες για τις γυναίκες έναντι 6,8 ώρες για άντρες). Τέλος, η δηλωμένη μέση διάρκεια ύπνου αυξάνεται ξανά μέχρι την ηλικία των 70 ετών, όπου φτάνει την ίδια τιμή με τα 30 χρόνια για τους άνδρες και τα 25 χρόνια για τις γυναίκες», αναφέρει η μελέτη.
Στις ανατολικές χώρες κοιμούνται περισσότερο
“Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ ηλικίας και διάρκειας ύπνου , αλλά η δική μας είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που προσδιορίζει αυτές τις τρεις διακριτές φάσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο στη μέση ενήλικη ζωή, αλλά η μέση διάρκεια ύπνου ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και χώρα σε χώρα», συνοψίζει ο καθηγητής Hugo Spiers, του UCL Psychology and Sciences of language.
Εκείνοι που αναφέρουν ότι κοιμούνται περισσότερο βρίσκονται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Αλβανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχία.
Ισχυρίζονται ότι συνολικά κοιμούνται 20 έως 40 λεπτά επιπλέον ύπνου την νύχτα.
Αντίθετα, οι άνθρωποι σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ινδονησία κοιμούνται λιγότερο.
Όσοι ζουν σε χώρες κοντά στον ισημερινό τείνουν να κοιμούνται ακόμα πιο λίγο.
Πηγές
” Η αναφερόμενη διάρκεια ύπνου αποκαλύπτει την κατάτμηση της πορείας της ζωής των ενηλίκων σε τρεις φάσεις “, 13 Δεκεμβρίου 2022, Nature Communications