fbpx
Έρευνα εξηγεί γιατί τα ζευγάρια πρέπει να κοιμούνται μαζί

Έρευνα εξηγεί γιατί τα ζευγάρια πρέπει να κοιμούνται μαζί

Το θέμα ύπνου για τα σημερινά ζευγάρια αποτελεί μια περίεργη υπόθεση, καθώς, πολλά αποφασίζουν να κοιμούνται ξεχωριστά.

Ωστόσο, γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πως τα ζευγάρια πρέπει να κοιμούνται μαζί και στο ίδιο κρεβάτι αφού τα οφέλη είναι πολλά.

Γιατί τα ζευγάρια πρέπει να κοιμούνται μαζί;

Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι βλεπουν περισσότερα όνειρα και έχουν καλύτερο συγχρονισμό των συνηθειών του ύπνου τους.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που ακολουθούν μια κοινή πρακτική -τα ζευγάρια να μη κοιμούνται μαζί. Οι ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής, με επικεφαλής τον δρα Χένιγκ Γιοχάνες Ντρου, μελέτησαν 12 νεαρά υγιή ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Αυτά, πέρασαν τέσσερα βράδια στο εργαστήριο ύπνου.

Ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι

Οι επιστήμονες μελέτησαν διάφορες παραμέτρους, τόσο όταν τα ζευγάρια μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι όσο και όταν κοιμούνταν σε χωριστά κρεβάτια. Διαπιστώθηκε ότι ο λεγόμενος ύπνος REM (με όνειρα) ήταν τόσο αυξημένος όσο και λιγότερο διαταραγμένος στα ζευγάρια που κοιμούνταν μαζί. Η φάση REM του ύπνου σχετίζεται με:

  • την εμπέδωση των αναμνήσεων,
  • τη ρύθμιση των συναισθημάτων,
  • τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων και
  • την επεξεργασία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και επαφών.

Κρεβάτι

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί συγχρονίζουν ασυνείδητα τις συνήθειες του ύπνου τους, κάτι που φαίνεται να βοηθά στην εμβάθυνση της σχέσης τους. Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο σημαντική θεωρεί ένα ζευγάρι τη σχέση του τόσο περισσότερο οι δύο σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζουν τον ύπνο τους, κάτι που πάντως δεν αποκλείει παράλληλα πως ο ένας μπορεί κατά καιρούς άθελά του να διαταράσσει τον ύπνο του άλλου.

Μεταξύ άλλων ο δρ Ντρου ανέφερε ότι ο πνος μαζί με έναν σύντροφο μπορεί πραγματικά να ενισχύσει την ψυχική υγεία, τη μνήμη και τις ικανότητες δημιουργικής επίλυσης των προβλημάτων.

Η έρευνα εξηγεί 

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια θετική αλληλεπίδραση, κατά την οποία ο κοινός ύπνος βελτιώνει και σταθεροποιεί τη φάση REM των ονείρων, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάθε συντρόφου και μειώνει το συναισθηματικό στρες του. Τέλος, για κάποιον άγνωστο λόγο, τα πόδια των συντρόφων που κοιμούνται μαζί κινούνται περισσότερο από ό,τι όταν κανείς κοιμάται μόνος του, χωρίς όμως αυτό συνήθως να διαταράσσει την «αρχιτεκτονική» ύπνου του ζευγαριού.

Στον αντίποδα…

Από την άλλη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από εταιρία στρωμάτων και βρίσκει σύμφωνους αρκετούς ειδικούς, το πολύ «μαζί» βλάπτει.

Οι υποστηρικτές του παραπάνω, θεωρούν πως ο ξεχωριστός ύπνος ανάμεσα στα ζευγάρια αποτελεί το «κλειδί» μιας ευτυχισμένης σχέσης.

Ένα στα έξι ζευγάρια, σύμφωνα με την έρευνα, αποφάσισε να κοιμάται χώρια στην ανάγκη για πιο ποιοτικό ύπνο.  Το ροχαλητό, ο άτσαλος ύπνος, το γεγονός πως έπρεπε να ξαπλώνουν αθόρυβα στο κρεβάτι μην τυχόν και ξυπνήσουν τον κοιμισμένο σύντροφο, ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το άτυπο «διαζύγιο ύπνου».

Κακός ύπνος - ροχαλητό

Σύμφωνα με τον δρ Νέιλ Στάνλει, ο οποίος πριν 15 χρόνια συμμετείχε σε έρευνα κατά την οποία τα ζευγάρια φορούσαν μια συσκευή που κατέγραφε τις κινήσεις και την αφύπνιση, το ένα τρίτο της διαταραχής του ύπνου προκαλείται από τον σύντροφό μας. Ο αντίκτυπος αυτής της διαταραχής στην υγεία και τη σχέσης μας μπορεί να είναι τεράστιος.

Προηγούμενες μελέτες του Paracelsus Medical University έδειξαν ότι πολλά από τα προβλήματα ύπνου συνδέονται με τα προβλήματα στις σχέσεις.

«Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το συμβιβαστούμε για χάρη ενός κοινωνικού στερεότυπου», επιμένει ο Δρ. Στάνλει.

Τέλος εξηγεί πως στην πραγματικότητα η σεξουαλική ζωή δεν πρέπει να συνδέεται με τον ύπνο, καθώς το σεξ αν αποκοπεί από τον ύπνο, θα γίνει αυτοσκοπός. Σε μια δημοσίευση, ένας κοινωνιολόγος έδειξε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο κάποιος έχει σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του στο κρεβάτι πριν κοιμηθεί, είναι επειδή μόνο τότε βρίσκονται επιτέλους μόνοι

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.