fbpx
Ονείρωξη – Ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε

Ονείρωξη – Ενδιαφέροντα πράγματα που δεν γνωρίζατε

Η ονείρωξη είναι κάτι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Στους περισσότερους μπορεί να έχει ήδη συμβεί, ενώ κάποιοι τη γνωρίζουν από τον κινηματογράφο ή από ιστορίες. Λίγοι όμως γνωρίζουν τι προκαλεί την ονείρωξη ή γιατί μπορεί να συνεχίζεται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Με τους απλούστερους όρους, η ονείρωξη είναι η εκσπερμάτιση ή η έκκριση κολπικών υγρών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα γεννητικά  όργανα είναι υπερευαίσθητα κατά τη διάρκεια του ύπνου, επειδή υπάρχει περισσότερη ροή αίματος στην περιοχή. Αν λοιπόν δείτε όνειρο που σας ερεθίζει, υπάρχει πιθανότητα να έχετε οργασμό και να μην το γνωρίζετε μέχρι να ξυπνήσετε.

Μπορείτε να έχετε ονείρωξη μόνο κατά την εφηβεία;

Όχι. Η ονείρωξη μπορεί να είναι πιο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, επειδή τότε το σώμα περνάει από ορισμένες σημαντικές ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική ωριμότητα, όμως οι ενήλικοι μπορούν επίσης να έχουν ερωτικά όνειρα – ειδικά αν είναι σεξουαλικά ενεργοί. Παρ’ όλα αυτά, η ονείρωξη συμβαίνει πιο σπάνια καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με την εφηβεία, τα επίπεδα ορμονών δεν είναι εκτός ελέγχου.

Μπορούν και οι γυναίκες να έχουν ονείρωξη;

Απολύτως! Σίγουρα, υπάρχει η αντίληψη ότι η ονείρωξη μπορεί να συμβαίνει μόνο στους εφήβους, και δη στους άνδρες, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να βιώσουν τη διέγερση ενώ βρίσκονται στην ονειρική χώρα. Στην πραγματικότητα, έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν την πρώτη τους ονείρωξη πριν γίνουν 21 ετών.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη του 1986,  που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Sex Research» , το 37% των γυναικών ηλικίας πανεπιστημίου ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον έναν οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό μας δείχνει ότι η γυναικεία ονείρωξη δεν είναι κάτι το καινούριο.  Ωστόσο, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν πάντα έναν νυχτερινό οργασμό. Οι άνδρες, αντίθετα, καταλαβαίνουν πιο εύκολα τον οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, επειδή βρίσκουν σπέρμα στα ρούχα ή τα σεντόνια τους.

Είναι φυσιολογικές οι συχνές ονειρώξεις;

Ως έφηβος που περνάει από την εφηβεία, ναι. Ως ενήλικος, όχι τόσο πολύ. Μην ανησυχείτε, δεν είναι πραγματικά ασυνήθιστο. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μας μειώνονται, γεγονός που επηρεάζει τη συχνότητα των υγρών ονείρων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε ως ενήλικος. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε πάρα πολλά υγρά όνειρα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συνομιλήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά ζητήματα που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτά. Εάν δεν βρεθεί τίποτα ασυνήθιστο και εξακολουθείτε να ανησυχείτε, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε σύμβουλο υγείας.

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω ένα υγρό όνειρο;

Αυτό εξαρτάται. Δεν πρέπει να ντρέπεστε αν έχετε ονείρωξη – είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα μπορούσε να είναι αρκετά διασκεδαστικό! Εάν είστε άνετοι με τα όνειρά σας, χρησιμοποιήστε τα ως ευκαιρία να εξερευνήσετε τις φαντασιώσεις, τη σεξουαλικότητά σας και τις εσωτερικές σας επιθυμίες.

Οι ονειρώξεις καταλήγουν πάντα σε οργασμό;

Όχι. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: Έχετε οργασμό κάθε φορά που κάνετε σεξ; Πιθανώς όχι. Το ίδιο ισχύει και για την ονείρωξη. Μπορεί να έχετε ένα όνειρο, αλλά δεν σημαίνει ότι θα καταλήξετε να έχετε οργασμό, ακόμα κι αν το όνειρό σας σας ξυπνήσει. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχετε ένα όνειρο που να σας κορυφώσει, αλλά να μην προκαλέσει εκσπερμάτιση.

Έχω ονείρωξη, αλλά δυσκολεύομαι να έχω οργασμούς διαφορετικά. Γιατί;

Πρώτα πρώτα, δεν είναι ασυνήθιστο να δυσκολεύεστε να έχετε οργασμούς. Η ικανότητα οργασμού είναι διαφορετική για όλους, και πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κορύφωση. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι το 75% των γυναικών δεν μπορούν να έχουν οργασμό μόνο από κολπική επαφή. Από αυτόν τον αριθμό, το 5% των γυναικών δεν έχουν ποτέ οργασμούς, ενώ το 20% σπάνια. Εάν είναι ευκολότερο για εσάς να έχετε ονειρώξεις, τότε αξίζει να εξερευνήσετε τι γίνεται με τα όνειρά σας, τι είναι αυτό που σας ενεργοποιεί και πώς θα μπορούσατε να το ενσωματώσετε στη σεξουαλική σας ζωή.

Δεν είχα ποτέ ένα υγρό όνειρο. Είναι φυσιολογικό;

Απολύτως. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν ονείρωξη. Μερικοί μπορεί να έχουν λίγες έως καθόλου, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλές. Τα όνειρα είναι εξαιρετικά προσωπικές, ατομικές εμπειρίες που είναι διαφορετικές για όλους.

Μπορείτε να κάνετε τον εαυτό σας να έχει ονείρωξη;

Μπορεί. Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος σε εμβρυϊκή στάση, δηλαδή στο πλάι, μπορεί να σας προκαλέσει σεξουαλικά όνειρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η σχέση. Αλλά αν θέλετε να δοκιμάσετε τη θεωρία, ξαπλώστε σε πλάγια θέση στο κρεβάτι πριν πάτε για ύπνο.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.