Αιμομιξία: Ποιες οι επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή;

Αιμομιξία: Ποιες οι επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή;

Η αιμομιξία και ο νομικός της ορισμός ποικίλλουν από κοινωνία σε κοινωνία, αλλά συνήθως περιλαμβάνει την απαγόρευση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τα περισσότερα κράτη θεωρούν ότι τα ανήλικα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν συγκατάθεση πριν από μια καθορισμένη ηλικία και ως εκ τούτου η αιμομιξία παιδιών και ενηλίκων είναι εγκληματική πράξη, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι βία. Ορισμένοι θεωρητικοί και ερευνητές έχουν διευρύνει τον όρο «αιμομιξία», για να συμπεριλάβουν σε αυτόν οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη προδώσει τη σχέση εμπιστοσύνης ενός παιδιού με έναν ενήλικο.

Αιμομιξία και στατιστικά στοιχεία

Είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβή στατιστικά στοιχεία γύρω από την αιμομιξία. Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι γύρω στο 20-25% των κοριτσιών και περίπου 2-16% των αγοριών έχουν παρενοχληθεί μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 90-95% των θυτών τόσο για τα κορίτσια όσο και για τα αγόρια, αν και η διάπραξη αιμομιξίας από τις γυναίκες είναι πολύ πιθανό να μην αναφέρεται. Η αιμομιξία ξεκινά συνήθως όταν ένα παιδί είναι μεταξύ 8 και 12 ετών, διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια και συμβαίνουν κατά μέσο όρο 20 περιστατικά σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Αν και τα στερεότυπα κατακλύζουν την εποχή μας, η αιμομιξία διασχίζει όλες τις εθνοτικές ομάδες και τις κοινωνικοοικονομικές τάξεις και είναι περισσότερο πιθανή στις αστικές περιοχές απ’ ό,τι στις αγροτικές.

Η αιμομιξία ως τραύμα

Γενικά, το μέγεθος του ψυχολογικού τραύματος σχετίζεται με τη νεότερη ηλικία έναρξης της αιμομιξίας, το είδος της σχέσης μεταξύ του παιδιού και του δράστη και τη διάρκεια και συχνότητα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η ιδιοσυγκρασιακή έννοια της εμπειρίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος και τον τύπο του τραύματος, ενώ και η αντίδραση στην κατακραυγή του γεγονότος είναι σημαντική όσον αφορά την ανάρρωση: εάν το παιδί ακουστεί από τους ενηλίκους στους οποίους θα απευθυνθεί, η ευθύνη βαρύνει τον δράστη και υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη, υπάρχουν καλές πιθανότητες να ξεπεραστεί το τραύμα. Εάν το παιδί δεν ακουστεί ή κατηγορηθεί, συνήθως υπάρχει χειροτέρευση της κατάστασης.

Οι επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή

Οι ενήλικοι που ως παιδιά υπήρξαν θύματα αιμομιξίας και δεν τους παρασχέθηκε η κατάλληλη υποστήριξη συχνά αντιμετωπίζουν μια σειρά ψυχολογικών προβλημάτων. Το πιο κοινό ανάμεσά τους είναι η διάχυτη αυτο-ευθύνη. Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, που χαρακτηρίζεται από την υπερ-επαγρύπνηση και το άγχος, η αποφυγή συνθηκών που τους θυμίζουν την κακοποίηση και παρεμβατικές σκέψεις για την κακοποίηση παρατηρούνται συχνά στα θύματα αιμομιξίας. Οι ενήλικοι που υπέστησαν αιμομιξία στην παιδική τους ηλικία μπορεί επίσης να βιώσουν κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες και να κάνουν κατάχρηση ουσιών. Η σεξουαλική ζωή μπορεί να διαταραχτεί – από την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας έως παρά φύσιν σεξουαλικές συμπεριφορές. Οι σχέσεις επηρεάζονται, καθώς πολλά θύματα εμφανίζουν δυσκολία στην εμπιστοσύνη.  Η σωματοποίηση του άγχους είναι ένα ακόμη συνηθισμένο περιστατικό. Τα θύματα αιμομιξίας συχνά πέφτουν θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης και αργότερα στη ζωή τους.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.