fbpx
Ανδρική ψυχική υγεία: «Φέρσου σαν Άντρας» δεν είναι η απάντηση

Ανδρική ψυχική υγεία: «Φέρσου σαν Άντρας» δεν είναι η απάντηση

Έρευνες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι άνδρες δυσκολεύονται να συζητήσουν για την ψυχική τους υγεία, αν και διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας από τις γυναίκες

Σε χώρες με υψηλό εισόδημα, τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από γυναίκες πεθαίνουν από αυτοκτονία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)  από το 2018.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψη Αυτοκτονιών αναφέρει ότι εκείνο το έτος, «οι άνδρες που πέθαναν από αυτοκτονία ήταν 3,56 φορές  περισσότερες φορές από τις γυναίκες» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένα αναφοράς του Mental Health America  (μη κερδοσκοπική κοινότητα), υποδηλώνουν ότι  περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνδρες  στις ΗΠΑ εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης κάθε χρόνο και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν μια διαταραχή άγχους.

Μολονότι υπάρχουν τα παραπάνω εντυπωσιακά στοιχεία,  οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες  να έχουν λάβει επίσημη υποστήριξη ψυχικής υγείας τον τελευταίο χρόνο επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH)

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόσφατη έρευνα προσφέρει μερικές εξηγήσεις και προτείνει τρόπους για την αποκατάσταση της κατάστασης.

Το κοινωνικό στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία των ανδρών

Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει ότι το πολιτιστικό στίγμα που περιβάλλει την ψυχική υγεία είναι ένα από τα κύρια εμπόδια για τους ανθρώπους να παραδεχτούν ότι αγωνίζονται και να αναζητήσουν βοήθεια.

Και αυτός ο στιγματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος στους άνδρες.

Σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας περιγράφεται ως« σιωπηλή επιδημία » και αναφέρεται ότι « η ψυχική ασθένεια μεταξύ των ανδρών είναι μια ανησυχία για τη δημόσια υγεία που ζητά την προσοχή ». Έτσι ξεκίνησε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Βritish Columbia (UBC), στο Βανκούβερ και δημοσιεύθηκε Canadian Family Physician.

Οι συγγραφείς της εξηγούν ότι οι παραδοσιακές, πεπαλαιωμένες ιδέες για το φύλο είναι πιθανότατα μέρος της αιτίας, πίσω από την ανάπτυξη ζητημάτων ψυχικής υγείας στους άνδρες και του λόγου για τον οποίο οι άνδρες αποθαρρύνονται από την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Μια άλλη μελέτη από τον Καναδά – που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Community Mental Health Journal διαπίστωσε ότι, σε μια εθνική έρευνα των αγγλόφωνων Καναδών, μεταξύ 541 ερωτηθέντων χωρίς άμεση εμπειρία αυτοκτονικού ιδεασμού ή κατάθλιψης, περισσότεροι από το ένα τρίτο παραδέχτηκαν ότι έχουν στιγματιστικού χαρακτήρα πεποιθήσεις, για θέματα ψυχικής υγείας στους άνδρες.

Και μεταξύ αυτής της ομάδας, οι άνδρες ερωτηθέντες φάνηκε να έχουν απόψεις όπως: «Δεν θα ψήφιζα έναν άνδρα πολιτικό αν ήξερα ότι είχε κατάθλιψη», «Οι άνδρες με κατάθλιψη είναι επικίνδυνοι».

Μεταξύ 360 ερωτηθέντων με άμεση εμπειρία κατάθλιψης ή αυτοκτονικού ιδεασμού, περισσότεροι άνδρες από γυναίκες, δήλωσαν ότι θα νιώθουν ντροπή να αναζητήσουν επίσημη θεραπεία για την κατάθλιψη.

άνδρες

Οι άνδρες έχουν διαφορετικά συμπτώματα

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να βιώσουν διαφορετικά συμπτώματα των ίδιων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό, λένε, μπορεί εν μέρει να είναι «παρενέργεια» των διαφορετικών απόψεων για την ψυχική υγεία.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί του NIMH εξηγούν ότι «Μερικοί άνδρες με κατάθλιψη κρύβουν τα συναισθήματά τους. Φαίνεται να είναι θυμωμένοι, ευερέθιστοι ή επιθετικοί, ενώ οι γυναίκες φαίνονται λυπημένες ή εκφράζουν θλίψη».

Σημειώνουν επίσης ότι «είναι πιο πιθανό να δουν τον γιατρό τους για σωματικά συμπτώματα από συναισθηματικά συμπτώματα», σύμφωνα με το NIMH.

Η οργάνωση σημειώνει επίσης ότι η αυτοθεραπεία με αλκοόλ και άλλες ουσίες είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης μεταξύ των ανδρών, το μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας  για να διασφαλίσουν ότι οι άνδρες θα αισθανθούν αυτοπεποίθηση και άνεση  ώστε ζητήσουν  την κατάλληλη φροντίδα;

Καλύτερη εκπαίδευση ψυχικής υγείας

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης σχετικά με την ψυχική υγεία.

Στη μελέτη του Canadian Family Physician, οι ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να «διαλυθεί το στίγμα που περιβάλλει τους παραδοσιακά σκεπτόμενους άνδρες σε  θέματα διαταραχής όμως η κατάθλιψη και η αυτοκτονία» μέσω εθνικών εκστρατειών.

Εξηγούν επίσης ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους άνδρες να αλλάξουν την ιδέα να λάβουν υποστήριξη όταν υπάρξει «ένα σημάδι αδυναμίας», γιατί είναι το απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση μιας πτυχής της υγείας, που είναι εξίσου σημαντική με οποιαδήποτε άλλη.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.