fbpx
Ξερόβηχας: Πως να τον σταματήσω με φυσική αντιμετώπιση;

Ξερόβηχας: Πως να τον σταματήσω με φυσική αντιμετώπιση;

Ο ξερόβηχας τις περισσότερες φορές μπορεί να έχει αιτία μια ιογενή λοίμωξη.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες ασθένειες:

Αλλεργίες, άσθμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση… ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη ξερόβηχα τα ίδια

Πώς να αναγνωρίσετε έναν ξηρό βήχα; Ποια είναι η διαφορά με έναν παραγωγικό βήχα; Ποιες είναι οι προτεινόμενες θεραπείες και φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ξερόβηχα;

Ξερόβηχας – Πότε να ανησυχείτε;

Ο βήχας είναι ένα φυσικό αμυντικό αντανακλαστικό για την αποβολή φλέγματος ή ερεθιστικών παραγόντων από την αναπνευστική οδό.

Ο βήχας μπορεί να είναι οξύς, χρόνιος, ξηρός ή παραγωγικός. Πώς να αναγνωρίζετε λοιπόν τον ξερό βήχα και πώς να το ανακουφίσετε;

Τι είναι ο ξηρός βήχας; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ξερόβηχας είναι ένας βήχας που δεν παράγει φλέγματα . Μιλάμε επίσης για μη παραγωγικό βήχα, ή ερεθιστικό βήχα. Μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή κρίσεων που είναι δύσκολο να σταματήσουν ή, αντίθετα, με βραχύβια επεισόδια βήχα.

Μπορεί να υπάρχει βραχνάδα (συχνά με λαρυγγίτιδα) ή να εμφανιστεί τη νύχτα, ειδικά με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) .

Εάν μερικές φορές είναι μεμονωμένος και σχετίζεται γενικά με άλλα συμπτώματα : πυρετό , δύσπνοια, πόνο στο στήθος , έμετο, κόπωση , πόνους στο σώμα, ρινίτιδα…

Ιδιαίτερα ενοχλητικά τη νύχτα, μερικές φορές επώδυνα, ξηρό βήχα είναι πολύ κουραστικά και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής.

Ξηρός ή παραγωγικός βήχας;

Ένας ερεθιστικός βήχας χωρίς πτύελα λέγεται ότι είναι ξηρός . Εάν το άτομο έχει πτύελα, ο βήχας είναι παραγωγικός και συνοδεύεται από ημιδιαφανή, παχιά πτύελα μεταβλητού κιτρινωπού ή πρασινωπού χρώματος, μερικές φορές με ραβδώσεις αίματος.

Τι μπορεί να προκαλέσει ξηρό βήχα;

αλλεργικός ξερόβηχας
Ο ξερόβηχας με διάρκεια μετά από θεραπεία, καθιστά απαραίτητη την εκτίμηση του γιατρού σας

Ο ξερόβηχας μπορεί να έχει πολλές αιτίες:

  • ιογενής λοίμωξη της αναπνευστικής οδού (αλλεργική ή μη αλλεργική ρινίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα κ.λπ.)
  • μια αλλεργία
  • άσθμα
  • γαστρική παλινδρόμηση
  • ερεθισμός λόγω έκθεσης σε ερεθιστικές ουσίες (καπνός κ.λπ.) ή παρουσία ξένου σώματος…

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα, συμπεριλαμβανομένων των αντιυπερτασικών ή φαρμάκων για το άσθμα.

Αυτό ονομάζεται ιατρογενής βήχας ή φαρμακευτικός βήχας.

Σε περίπτωση που έχετε βήχα διαρκείας και εάν έχετε ξεκινήσει μια νέα θεραπεία τις προηγούμενες εβδομάδες, δεν πρέπει να διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να επανεκτιμήσετε και να αλλάξετε το φάρμακο εάν είναι απαραίτητο.

Οξύς ή χρόνιος βήχας;

Εάν το άτομο βήχει για λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ο βήχας είναι οξύς .

Μεταξύ τριών και οκτώ εβδομάδων, ο βήχας είναι υπο οξύς . Εάν ο βήχας συνεχιστεί πέραν των οκτώ εβδομάδων, γίνεται χρόνιος .

Ξηρός βήχας: Πώς να σταματήσει γρήγορα ο ξερόβηχας

Εάν ο βήχας:

  • είναι ξηρός.
  • δεν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα.
  • ο πυρετός είναι κάτω από 38°C.
  • το κρυολόγημα ή η ρινοφαρυγγίτιδα είναι μέτρια.
  •  καταφέρνετε να συνεχίσετε τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες παρά τον βήχα.
  • μετά από λίγες μέρες ο βήχας γίνεται παραγωγικός και υποχωρεί σε δύο με τρεις εβδομάδες

Στις παραπάνω περιπτώσεις εφαρμόζετε πρακτικές συμβουλές με αυτοθεραπεία αν χρειαστεί και παρακολουθείτε την κατάστασή σας

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση αμφιβολίας.

Τα ίδια ισχύουν εάν το παιδί βήχει στο πλαίσιο της ρινοφαρυγγίτιδας, αλλά ο πυρετός του είναι κάτω από 38°C και η συμπεριφορά του δεν αλλάζει.

Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τον ξηρό βήχα;

σιρόπι για ξερόβηχα
Σιρόπι για ξερόβηχα

Ορισμένα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στον βήχα.

Εάν ο βήχας σας είναι ξηρός, ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας , ο οποίος θα σας πει ποιο κατασταλτικό βήχα να πάρετε.

Προειδοποίηση: Τα φάρμακα για τον βήχα συχνά δεν είναι πολύ αποτελεσματικά και μερικές φορές είναι επιβλαβή, προειδοποιούν τακτικά οι υγειονομικές αρχές. Ορισμένα φάρμακα αντενδείκνυνται σε παιδιά, εφήβους, έγκυες γυναίκες και ορισμένους ενήλικες. 

Αντί να καταφεύγουμε σε ένα από τα πολλά σιρόπια για τον βήχα χωρίς ιατρική συνταγή που συζητούνται λόγω των πολλαπλών παρενεργειών τους, ορισμένα βότανα και αιθέρια έλαια μπορούν να προσφέρουν πραγματική ανακούφιση.

Ξερόβηχας – Ποιες είναι οι φυσικές θεραπείες

Έλλειψη αποτελεσματικότητας καθώς και παρενέργειες αναφέρονται τακτικά για τα σιρόπια για του βήχα

Αυτός είναι ένας καλός λόγος για να επιλέξετε φυσικές θεραπείες.

Συνιστώνται διαφορετικά φυτά ανάλογα με την κατάσταση (ξερόβηχας, αλλεργικός βήχας κ.λπ.).

Θυμάρι και marshmallow (ρίζα αλθαία), για πλήρη αντιβηχική δράση

Σε περίπτωση βήχα μολυσματικής και ιογενούς προέλευσης (κρυολόγημα, λαρυγγίτιδα …), ο ερεθισμός του λαιμού διατηρεί το φαινόμενο του ξερόβηχα

Το ιδανικό είναι να συνδυάσετε το θυμάρι , που είναι ταυτόχρονα αντιβηχικό (ξερόβηχας ή παραγωγικός βήχας), αντισηπτικό και αντιικό, με ένα μαλακτικό και αντιφλεγμονώδες φυτό, όπως το marshmallow , το οποίο ηρεμεί τον ερεθισμό του λαιμού.

Το πιο αποτελεσματικό είναι να πίνετε εναλλάξ:

  • ένα τσάι από βότανα με θυμάρι : βουτήξτε ½ κουτ. ντο. φύλλα θυμαριού σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το να εμποτιστεί για 10 λεπτά.
  • τσάι από ρίζα marshmallow : βυθίστε σε κρύο νερό 1 κ.γ. ντο. γεμίζουμε με κομμένες ρίζες, ζεσταίνουμε, σταματάμε μόλις σιγοβράσει, στη συνέχεια σκεπάζουμε και αφήνουμε να εμποτιστεί για 10 λεπτά.

Είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε περίπου 30 με 50 cl από το καθένα, να πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε μικρές γουλιές.

Καλύτερα όμως να αποφεύγετε το θυμάρι μετά τις 5 το απόγευμα γιατί είναι τονωτικό και μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε

Συμβουλευτείτε γιατρό αν ο ξερόβηχας επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πράσινο κυπαρίσσι και κόκκινη μυρτιά

Το αειθαλές κυπαρίσσι (Cupressus sempervirens) είναι ένα φυτό που αναγνωρίζεται για τα οφέλη του κατά των ΩΡΛ λοιμώξεων.

Το αιθέριο έλαιό του, γνωστό για τις αντισπασμωδικές και αντιβηχικές του ιδιότητες, καταπραΰνει τις κρίσεις ξηρού βήχα .

Είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό να το συνδυάσετε με αιθέριο έλαιο κόκκινης μυρτιάς , επίσης αντιβηχικό. Αποσυμφορητικό και βλεννολυτικό, βοηθά να σταματήσει η μετατροπή του ξηρού βήχα σε παραγωγικό ή μπορεί να μειώσει τη διάρκειά του.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το στόμα, αλλά ποτέ απευθείας στη γλώσσα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαυμάτων στο στόμα ή στο λαιμό.

Ρίξτε μια σταγόνα από κάθε αιθέριο έλαιο σε μια κουταλιά μέλι, φυτικό έλαιο ή σε ένα ουδέτερο δισκίο, για να το καταπιείτε 3 έως 4 φορές την ημέρα, όχι περισσότερο, για τρεις έως πέντε ημέρες.

Προσοχή, ποτέ πριν από την ηλικία των 7 ετών ή σε έγκυες γυναίκες!

Το αιθέριο έλαιο του αειθαλούς κυπαρισσιού επίσης δεν συνιστάται σε περίπτωση ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου (στήθους, ωοθηκών κ.λπ.) ή ιστορικό.

Ο φαρμακοποιός σας θα σας ενημερώσει για τα πόσιμα αιθέρια έλαια καθώς και για τη χρήση τους

Βάλσαμο λεμονιού εάν ο ξερόβηχας σχετίζεται με γαστρική παλινδρόμηση

βήχας από παλινδρόμηση λεμόνι

Ένας χρόνιος βήχας (ειδικά τη νύχτα , όταν ξαπλώνετε) μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, επειδή η παλινδρόμηση οξέος ερεθίζει τους βρόγχους και το λαιμό.

Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό είναι να συνδυάσετε δύο φυτά: χαμομήλι και βάλσαμο λεμονιού.

Το πρώτο είναι αντιφλεγμονώδες για να καταπραΰνει τον ερεθισμό, το δεύτερο αντισπασμωδικό για τον περιορισμό των σπασμών.

Και τα δύο έχουν αντιόξινη δράση για τη μείωση της παλινδρόμησης.

Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε υδρόλυμα χαμομηλιού και βάλσαμου λεμονιού , το οποίο μπορείτε να βρείτε σε ορισμένα φαρμακεία ή καταστήματα φυσικών προϊόντων.

Ανακατέψτε τα δύο σε ίσα μέρη και καταπιείτε 1 κ.σ. σκέτο ή αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό (ή χυμό φρούτων), πριν και μετά το γεύμα, μεσημέρι και βράδυ.

Μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά όσο ενοχλεί ο ξερόβηχας, αλλά πάντα παράλληλα με καλά μέτρα υγιεινής για μείωση της παλινδρόμησης: περιορίστε το αλκοόλ και ορισμένες τροφές και βέβαια μασήστε καλά

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.