fbpx
Ψωριασική αρθρίτιδα και αντιμετώπιση με βότανα

Ψωριασική αρθρίτιδα και αντιμετώπιση με βότανα

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει ανθρώπους με ψωρίαση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με βότανα. Στους περισσότερους αρχικά εμφανίζεται η ψωρίαση και αργότερα διαγιγνώσκονται και με ψωριασική αρθρίτιδα, όμως οι ενοχλήσεις στις αρθρώσεις μπορεί να ξεκινήσουν πριν εμφανιστούν τα προβλήματα στο δέρμα.

Πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δαχτύλων και της σπονδυλικής στήλης, και να κυμαίνονται από σχετικά ήπια έως και σοβαρά. Τόσο στην ψωρίαση όσο και στην ψωριασική αρθρίτιδα οι εξάρσεις μπορεί να εναλλάσσονται με περιόδους ύφεσης.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωριασική αρθρίτιδα, επομένως γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την πρόληψη βλάβης στις αρθρώσεις. Υπάρχουν βέβαια αρκετά βότανα που μπορούν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ψωριασικής αρθρίτιδας που ταλαιπωρούν τους πάσχοντες.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου της ψωριασικής αρθρίτιδας

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα και ιστούς. Η ανώμαλη ανοσοαπόκριση προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις καθώς και υπερπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος.

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς, αλλά φαίνεται πιθανό ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση. Επίσης, πολλά άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης ή ψωριασικής αρθρίτιδας.

Παράγοντες κινδύνου ψωριασικής αρθρίτιδας

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ψωριασικής αρθρίτιδας, όπως:

 • Ψωρίαση. Η ψωρίαση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψωριασικής αρθρίτιδας.
 • Το οικογενειακό ιστορικό. Πολλά άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα έχουν έναν γονέα ή έναν/μία αδελφό/ή με την ασθένεια.
 • Η ηλικία. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα, είναι συχνότερη σε ενηλίκους ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ψωριασική αρθρίτιδα και βότανα

 • Πιπέρι καγιέν

Η καψαϊκίνη, το φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο πιπέρι καγιέν, ανακουφίζει τον πόνο της αρθρίτιδας σε κάποιους ανθρώπους. Μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα κρέμας, τα οποία συχνά πρέπει να εφαρμόζονται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Το πιπέρι καγιέν έχει βοηθήσει επίσης άτομα με οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 στο «Progress in Drug Research».

 • Αλόη βέρα

Το φυτικό τζελ της αλόης χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση του καψίματος καθώς και για ενυδάτωση. Μπορεί να καταπραΰνει την ψωρίαση λόγω των αντιφλεγμονωδών του ιδιοτήτων. Η εφαρμογή γίνεται μετά το μπάνιο και το πλύσιμο των χεριών. Η αλόη διατίθεται σε μορφή γέλης και χαπιών.

 • Κουρκουμάς

Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2013 του «BioFactors». Η κουρκουμίνη διατίθεται και σε συμπυκνωμένα συμπληρώματα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζει ότι 1,5 έως 3 γραμμάρια κουρκουμίνης την ημέρα είναι ασφαλή.

 • Ινδικό λιβάνι

Το ινδικό λιβάνι έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, σύμφωνα με το Memorial Sloan Kettering. Μπορεί να βρεθεί και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Προσοχή: Οι κρέμες με ινδικό λιβάνι ενδέχεται να ερεθίσουν την ψωρίαση.

Πνευματική θεραπεία

Το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που επηρεάζουν την ψωρίαση. Η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να φανούν χρήσιμα για τη θεραπεία του άγχους, οι πνευματικές θεραπείες όμως ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες εάν γίνονται συστηματικά. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Διαλογισμό
 • Γιόγκα
 • Tai chi
 • Ασκήσεις αναπνοής
 • Χαλάρωση των μυών

Ο βελονισμός είναι ένας ακόμη εναλλακτικός τρόπος που ενδέχεται να μειώσει το στρες. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τον οξύ πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.