Πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το βάρος μας

Πώς ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το βάρος μας

Όσον αφορά το βάρος και την απώλειά του, ο τρόπος που σκέφτεστε έχει σημασία. Οι θετικές συνήθειες, όπως ο εορτασμός μικρών επιτυχιών, η εστίαση στην αυτο-ενθάρρυνση και η εξάσκηση της συγκέντρωσής σας, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χάσετε περισσότερο βάρος – και να το κρατήσετε μακριά -, σε αντίθεση με τις αρνητικές σκέψεις.

Suzanne Phelan, PhD, καθηγήτρια κινησιολογίας και δημόσιας υγείας στο Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας:

«Η κατανόηση του εάν και πώς οι σκέψεις βοηθούν την επιτυχημένη διαχείριση του βάρους μπορεί να βελτιώσει μελλοντικά την προσέγγιση του αδυνατίσματος. Το πρώτο βήμα είναι η αυτο-παρακολούθηση των σκέψεων. Μπορεί να είναι μια πρόκληση στην αρχή αλλά, με την πάροδο του χρόνου, οι γνώσεις που προκύπτουν από αυτήν την παρακολούθηση μπορεί να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη επιτυχία».

Ο θετικός τρόπος σκέψης αποδεικνύεται ο πιο αποτελεσματικός

Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν θετική στάση ήταν πιο πιθανό να καταφέρουν να χάσουν βάρος, αφού η προσέγγισή τους αυτή τους έκανε να επιστρέφουν στις υγιεινές τους συνήθειες μετά από μικρά ατοπήματα, όπως η υπερφαγία ή η παράλειψη μιας προπόνησης.

Η Phelan προτείνει την καταγραφή των αρνητικών σκέψεων μετά από την υπερκατανάλωσης τροφής ή μετά από μια μικρή αύξηση βάρους, προκειμένου να εντοπιστούν οι σκέψεις που είναι ανακριβείς ή μη χρήσιμες και να αντικατασταθούν με πιο χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις.

«Αντί να σκεφτείτε ότι είστε αποτυχημένοι επειδή φάγατε παραπάνω, σκεφτείτε ότι μπορείτε να αναλάβετε δράση τώρα για να αποτρέψετε επιπλέον αύξηση του βάρους σας», προτρέπει η Phelan.

Υγιεινή διατροφή, το κλειδί για αδυνάτισμα

 

Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες επικεντρώνονταν στα οφέλη που έχουν οι διατροφικές τους επιλογές στην υγεία τους, επέλεγαν πιο υγιεινά τρόφιμα και έτρωγαν μικρότερες μερίδες.

Από ό,τι φαίνεται, όταν οι άνθρωποι εστιάζουν στο καλό της υγείας τους, εμφανίζουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και εγκράτεια. Η αλλαγή νοοτροπίας, σημείωσαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι να επιτύχουν τους στόχους τους για απώλεια βάρους.

Αδυνατίστε με τη βοήθεια της ψυχολογίας

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι προσπάθειες για χάσιμο των περιττών κιλών έχουν καλύτερο και κυρίως πιο μόνιμο αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται με ψυχολογική παρέμβαση.

Ενεργοποίηση του ανθρώπου: Η ενεργοποίηση του παχύσαρκου για να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημά του, είναι μια υπόθεση που χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, τόσο του ίδιου όσο και του περιβάλλοντός του. Ο παχύσαρκος αποζητά κλίμα που θα ευνοεί τις προσπάθειές του, επιζητεί συντροφικότητα.

Αλλαγή διατροφικών συνηθειών: Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως στο να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειές τους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουν πώς να αποκτήσουν τον έλεγχο των περιβαλλοντικών καταστάσεων που τους ωθούν να διατηρούν τις συνήθειες της διατροφής τους. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνικές, με στόχο να βοηθήσουν όσους κάνουν δίαιτα να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτό.

Μερικές από τις τεχνικές αυτές είναι:

  • Συμβουλευτική από ειδικό σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.
  • Τήρηση ημερολογίου σχετικά με τις τροφές που καταναλώνoνται την ημέρα.
  • Φύλαξη των τροφών εκτός οπτικού πεδίου.
  • Αλλαγή συνηθειών κατά την ώρα του φαγητού.
  •  Σύστημα ανταμοιβής (καθορισμός «αμοιβής» για την πιστή τήρηση της δίαιτας).
«Παχαίνει» η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ο ρόλος της ψυχολογίας στο αδυνάτισμα είναι κεντρικός. Ο βαθμός αυτοεκτίμησης ενός ανθρώπου, μπορούμε να πούμε ότι είναι το Α και το Ω, αφού βέβαια εξαιρέσουμε πρωτίστως παράγοντες οργανικούς που μπορεί να παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους (π.χ. θυρεοειδικές δυσλειτουργίες, σάκχαρο κ.λπ.). Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, είναι πιθανότερο να κάνει πράξεις που θα διατηρούν τη θετική σχέση που έχει με τον εαυτό του και αντίστροφα.

Επίσης, αν πιστεύει στην ικανότητά του να επιτύχει έναν στόχο και να τον διατηρήσει, ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής θα είναι θετικές για τον ίδιο και ότι του αξίζει να είναι πιο αδύνατος, είναι πιθανότερο να το επιτύχει.

Άλλοι παράγοντες προσωπικότητας που μπορεί να επηρεάσουν θετικά μια τέτοια προσπάθεια είναι ο βαθμός της πειθαρχίας και της αποφασιστικότητας ενός ατόμου. Για να χάσει ένας άνθρωπος βάρος, είναι σημαντικό η απόφαση αυτή να είναι προϊόν δικής του απόφασης και όχι προτροπή από άτομα του στενού του περιβάλλοντος.

Η παχυσαρκία συνδέεται με την κατάθλιψη. Αν δεν θεραπεύσεις πρωτίστως την κατάθλιψη που ακυρώνει την προσπάθεια ενός ανθρώπου να κινητοποιηθεί στην καθημερινότητά του και να δεσμευτεί με μια απόφαση, πώς θα καταφέρεις να τον πείσεις ότι είναι καλό για τον ίδιο να χάσει βάρος;

Πώς θα αλλάξετε νοοτροπία

Η θετική τάση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι αναποδιές και τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες συνήθειες διατροφής και άσκησης. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εξάσκηση τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα.

Ωστόσο, για τους ανθρώπους που είναι σε δύσκολη συναισθηματική φάση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πετύχουν τον στόχο τους για αδυνάτισμα. Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να συνειδητοποιήσετε αυτό που σας απασχολεί και στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά σας.

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και την εμφάνισή σας, αν η εικόνα που έχετε για το σώμα σας είναι υπερβολικά αρνητική, αυτό μπορεί να σαμποτάρει το αδυνάτισμά σας και να σας αποθαρρύνει από το να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, αφιερώστε μερικές ημέρες για να παρακολουθήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο και να δώσετε σημασία στο τι λέτε στον εαυτό σας. Αν έχετε αρνητική εικόνα για το σώμα σας, σίγουρα θα προσέξετε ότι επαναλαμβάνετε υποτιμητικές σκέψεις για το σώμα σας.

Αλλάξτε φράσεις όπως «είμαι τόσο χοντρή» με ενθαρρυντικά μηνύματα όπως «το σώμα μου είναι δυνατό» για να δώσετε στον εαυτό σας την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.