fbpx
Ποια γλυκαντική ουσία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιάς και εγκεφαλικού

Ποια γλυκαντική ουσία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιάς και εγκεφαλικού

Μία κοινή γλυκαντική ουσία συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Η ερυθριτόλη, μια γλυκαντική ουσία φυσικής προέλευσης, θα μπορούσε επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία και η κατανάλωσή της σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακού ατυχήματος (CVA) ή καρδιακής προσβολής.

Η ερυθριτόλη γίνεται αντιληπτή ως φυσικό γλυκαντικό σε ορισμένα φρούτα και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αν και συνήθως συντίθεται τεχνητά όταν πωλείται ως εναλλακτική λύση στη λευκή ζάχαρη.

Δυστυχώς, δεν είναι  η τέλεια εναλλακτική της συμβατικής ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2023 στο περιοδικό Nature Medicine.

Η μελέτη αυτή υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυτού του γλυκαντικού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τι έδειξε η μελέτη για τη γλυκαντική ουσία ερυθριτόλη

γλυκαντική ουσία ερυθριτόλη κίνδυνος

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από περισσότερους από 4.000 ανθρώπους που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα είχαν αυξημένο κίνδυνο σοβαρού καρδιακού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα συνέβαλαν στο σχηματισμό θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν τελικά να εμποδίσουν τη ροή του αίματος.

Η ερυθριτόλη, που μεταβολίζεται «άσχημα» από τον οργανισμό, συσσωρεύεται στο αίμα, μέχρι να εκκενωθεί στα ούρα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

” Τα γλυκαντικά όπως η ερυθριτόλη έχουν αυξηθεί γρήγορα σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους “, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

« Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μας καλούν σε επαγρύπνηση

Η ερυθριτόλη, που βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα με λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πωλείται μόνη της ως υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης, έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

Επίσης μερικές φορές συνιστάται σε άτομα με διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο, που επιδιώκουν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, η κατανάλωση ερυθριτόλης θα ήταν επομένως περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη.

«Είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες ασφάλειας για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών γενικά, και της ερυθριτόλης ειδικότερα, στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς προσκαλούν άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο να συζητήσουν τις διατροφικές τους επιλογές με έναν γιατρό ή/και έναν διαιτολόγο, προκειμένου να λάβουν εξατομικευμένες συστάσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.