Ερευνητές αποκαλύπτουν «αυξημένο κίνδυνο καρκίνου» με την κατανάλωση ορισμένων γαλακτωματοποιητικών πρόσθετων σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο επιβλαβή για την υγεία σας από ό,τι πιστεύατε προηγουμένως.
« Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο», Γάλλοι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ των γαλακτωματοποιητικών προσθέτων και της εμφάνισης καρκίνου , αναφέρει το Inserm (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) σε ένα δελτίο τύπου για μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό PLoS Medicine.
Ερευνητές από το Inserm, το INRAE (Εθνικό Ινστιτούτο Αγρονομικής Έρευνας), το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, το Paris Cité University και το Cnam (Εθνικό Ωδείο Τεχνών και Χειροτεχνίας), ανέλυσαν δεδομένα από τη γαλλική μελέτη NutriNet-Santé, η οποία περιελάμβανε πληροφορίες υγείας από 92.000 ενήλικες .
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να παράσχουν πληροφορίες για «όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνονται και την επωνυμία τους (για βιομηχανικά προϊόντα)», έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν στη συνέχεια να αναλύσουν με ακρίβεια «την παρουσία και τη δόση των προσθέτων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτωματοποιητών) στα προϊόντα».
Κατά τη διάρκεια 7 ετών παρακολούθησης της μελέτης, 2.604 περιπτώσεις καρκίνου διαγνώστηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων.
Λήφθηκαν υπόψη αρκετοί «γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνους», όπως η ηλικία, το βάρος, η εκπαίδευση, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο αθλητισμός και τέλος η «συνολική διατροφική ποιότητα των τροφίμων».
«Αυξημένος κίνδυνος» καρκίνου του μαστού και του προστάτη
Μετά την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι η έρευνά τους «υποδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων γαλακτωματοποιητικών προσθέτων και ενός αυξημένου κινδύνου καρκίνου », σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος με ορισμένα πρόσθετα: «υψηλές προσλήψεις μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471) συσχετίστηκαν με αυξημένους κινδύνους καρκίνου συνολικά (αύξηση 15% στον κίνδυνο μεταξύ των υψηλότερων καταναλωτών).
Αυτό το ίδιο πρόσθετο αύξησε ιδιαίτερα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού (αύξηση κινδύνου 24%) και καρκίνου του προστάτη (46%).
Η υψηλή πρόσληψη ενός άλλου τύπου πρόσθετων γαλακτωματοποίησης, των καραγενανών (E407 και E407a), αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 32%.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα όρια κατανάλωσης πάνω από τα οποία αυξανόταν ο κίνδυνος καρκίνου.
«Παρατηρήσαμε ότι ο κίνδυνος ξεκίνησε από 180 mg E471 την ημέρα. Σε ισοδύναμο τροφής, αν καταναλώνουμε καθημερινά 1 παξιμάδι, 2 τετράγωνα σοκολάτας και 10 γραμμάρια μαργαρίνης με χαμηλά λιπαρά, μπορούμε ήδη να φτάσουμε αυτό το όριο», διευκρινίζει ο καθηγητής Bernard Srour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Για την καραγενάνη, είναι από 70 mg την ημέρα, που ισοδυναμεί με μια μερίδα ορισμένων γιαουρτιών με γεύση φρούτων ή μια μερίδα βιομηχανικού παγωτού και 10 γραμμάρια μπεσαμέλ», συνεχίζει.
Πρόσθετα που υπάρχουν ευρέως στα τρόφιμα μας
Δυστυχώς, οι γαλακτωματοποιητές είναι πολύ παρόντες στα τρόφιμα μας.
«Είναι από τα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται περισσότερο σε βιομηχανικά προϊόντα και σε επεξεργασμένα τρόφιμα», εξηγούν οι ειδικοί.
Χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για να «βελτιώσουν την υφή των προϊόντων ενώ παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους», εξηγεί η Inserm.
Υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα: έτοιμα γεύματα, κέικ, ψωμιά, παγωτά κ.λπ. Ως εκ τούτου, τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
«Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, το 30 έως 60% της διατροφικής ενεργειακής πρόσληψης των ενηλίκων προέρχεται από υποβάλλονται υπερβολική επεξεργασία», αναφέρει το ερευνητικό ινστιτούτο.
Οι κατασκευαστές δεν έχουν αρκετούς περιορισμούς στη χρήση αυτών των πρόσθετων. «Για την καραγενάνη υπάρχει ένα όριο, αλλά είναι πολύ υψηλό, και για το E471 δεν υπάρχει όριο», σημειώνει ο καθηγητής.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να εκδοθεί ένα όριο. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τις ευρωπαϊκές αρχές να επαναξιολογήσουν ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα » Ο ερευνητής ελπίζει ότι οι διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για το θέμα «θα ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές αξιολογήσεις».
Άλλοι κίνδυνοι για την υγεία που έχουν ήδη αποδειχθεί
Ενώ μελέτες έχουν αναλύσει την ποσότητα των προσθέτων που τρώμε και τη σχέση τους με τον καρκίνο, άλλες έχουν ήδη δείξει αντίκτυπο στην υγεία.
«Οι έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι ορισμένοι από αυτούς τους γαλακτωματοποιητές συνδέονται με διαταραχή της εντερικής μικροχλωρίδας , αύξηση της φλεγμονής», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η εργασία Inserm επιβεβαίωσε επίσης αυτή την επίδραση στους ανθρώπους. Αυτές ακριβώς οι διαταραχές θα αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά όχι μόνο.
«Η υπόθεση είναι ότι μια ολόκληρη σειρά ασθενειών μπορεί να συνδεθεί με αυτές τις διαταραχές στο εντερικό μικροβίωμα, όπως καρκίνοι, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2 », εξηγεί ο ερευνητής.
Πώς να περιορίσετε τους κινδύνους;
Να είστε σίγουροι ότι είναι δυνατό να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των γαλακτωματοποιητών. Για να γίνει αυτό, συνιστάται:
- περιορίστε την κατανάλωση βιομηχανικών και υπερεπεξεργασμένων προϊόντων όσο το δυνατόν περισσότερο . «Παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση σε πρόσθετα τροφίμων»
- προτιμήστε τα σπιτικά, ωμά τρόφιμα
- κοιτάξτε τις ετικέτες και επιλέξτε προϊόντα με τη συντομότερη δυνατή λίστα συστατικών, και ιδιαίτερα πρόσθετων. Επειδή στα βιομηχανικά τρόφιμα, η ποσότητα των γαλακτωματοποιητών ποικίλλει πάρα πολύ: «ο αριθμός των προσθέτων τροφίμων που υπάρχουν στα μπισκότα σοκολάτας μπορεί να ποικίλλει από 0 έως 13 πρόσθετα», εξηγεί ο ερευνητής.
Πηγή 1: « Έκθεση σε μείγματα προσθέτων τροφίμων μεταξύ 106.000 Γάλλων ενηλίκων από την κοόρτη NutriNet-Santé », Science Reports, 4 Οκτωβρίου 2021.
Πηγή 2: « Σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτωματοποιητικών προσθέτων τροφίμων και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων », Inserm, 7 Σεπτεμβρίου 2023.