fbpx
Πώς τα πλαστικά από τα δοχεία εισέρχονται στα τρόφιμα

Πώς τα πλαστικά από τα δοχεία εισέρχονται στα τρόφιμα

Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το PFAS ((polyfluorinated and perfluorinated substances) μπορεί να εξαπλωθεί μέσα από πλαστικά δοχεία σε προϊόντα διατροφής

Προσοχή στη συσκευασία σας!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame μελέτησαν πώς το PFAS (ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες), μια τοξική κατηγορία ενώσεων φθορίου γνωστές ως «αιώνιες χημικές ουσίες» θα μπορούσε να καταλήξει στα τρόφιμα.

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology Letters.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο, οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους:

«Φθοριοπλαστικά δοχεία πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) – που χρησιμοποιούνται για οικιακά καθαριστικά, φυτοφάρμακα, προϊόντα προσωπικής φροντίδας και, ενδεχομένως, συσκευασίες τροφίμων – έχουν δοκιμαστεί θετικά για PFAS .»

Στην έκθεσή τους, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το PFAS μπορεί να εξαπλωθεί μέσω διαλυτών και ορισμένων προϊόντων διατροφής μέσα σε μια εβδομάδα. Εκθέτοντας έτσι τους καταναλωτές σε κίνδυνο.

Πλαστικά – Έκθεση σε χημικές ουσίες

«Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα PFAS μπόρεσαν να μεταναστεύσουν από φθοριούχα δοχεία στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα μια άμεση οδό σημαντικής έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, η οποία έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνους προστάτη, νεφρούς και όρχεις, χαμηλό βάρος γέννησης, ανοσοτοξικότητα. και τη νόσο του θυρεοειδούς», συνοψίζει η μελέτη.

Με βάση την ποσότητα που βρέθηκε στα διάφορα δείγματα τροφίμων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια σημαντική ποσότητα PFAS θα μπορούσε να προσληφθεί από τρόφιμα που αποθηκεύονται σε αυτά τα πλαστικά δοχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία.

“Όχι μόνο μετρήσαμε σημαντικές συγκεντρώσεις PFAS σε αυτά τα πλαστικά δοχεία, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το PFAS ξεπλύθηκε δημιουργώντας μια οδό άμεσης έκθεσης”, δήλωσε ο Graham Peaslee, καθηγητής φυσικής και συγγραφέας της μελέτης.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.