fbpx
Oι χρωστικές των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το έντερο

Oι χρωστικές των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το έντερο

Τα νανοσωματίδια οξειδίου μετάλλου – πανταχού παρόντα στη φύση και που χρησιμοποιούνται συνήθως ως χρωστικές και αντισυσσωματωτικές ουσίες στη βιομηχανία συστατικών του εμπορίου – μπορεί να βλάψουν και να διαταράξουν μέρη του ανθρώπινου εντέρου.

Η νέα έρευνα σχετικά με τις χρωστικές των τροφίμων  διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cornell και Binghamton. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Αntioxidants».

Οι επιπτώσεις από τις χρωστικές των τροφίμων

«Διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένα νανοσωματίδια –του διοξειδίου του τιτανίου και του διοξειδίου του πυριτίου – που χρησιμοποιούνται συχνά στα τρόφιμα, μπορούν επηρεάσουν αρνητικά την εντερική λειτουργία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Elad Tako , αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο College of Agriculture and Life Sciences. «Έχουν αρνητική επίδραση στις βασικές πεπτικές και απορροφητικές πρωτεΐνες», συμπλήρωσε.

H προσομοίωση των αντιδράσεων

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δόσεις διοξειδίου του τιτανίου και διοξειδίου του πυριτίου αντίστοιχες με εκείνες που λαμβάνουν μέσω των τροφίμων οι άνθρωποι. Οι δόσεις αυτές των οξειδίων των μετάλλων εισήχθησαν σε ένα σύστημα in vivo στο εργαστήριο του καθηγητή Elad Tako, το οποίο προσομοιώνει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ενέχυσαν τα νανοσωματίδια σε αυγά κοτόπουλου. Μετά την εκκόλαψη των αυγών, οι επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στους λειτουργικούς, μορφολογικούς και μικροβιακούς βιοδείκτες στο αίμα, στο δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και στο τυφλό έντερο (πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου).

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αλλαγές στη σύνθεση των βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου. Η μεταφορά ορυκτών των ζώων επηρεάστηκε και η πεπτική και απορροφητική επιφάνεια του εντέρου διαταράχθηκε.

χρωστικές των τροφίμων

Κατανάλωση σε καθημερινή βάση

«Καταναλώνουμε αυτά τα νανοσωματίδια σε καθημερινή βάση» σημείωσε ο καθηγητής Tako και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζουμε τι ποσότητές τους καταναλώνουμε και δεν γνωρίζουμε επίσης τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις αυτής της κατανάλωσης. Στη συγκεκριμένη μελέτη καταφέραμε να δείξουμε κάποιες από τις επιδράσεις, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας ώστε να κατανοήσουμε πόσο επηρεάζουν τα συστατικά των τροφίμων τα οποία περιέχουν τέτοια νανοσωματίδια την υγεία και την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος».

Απαιτείται προσοχή και περαιτέρω έρευνες

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα οι επιστήμονες δεν ζητούν – ακόμη τουλάχιστον – την κατάργηση της χρήσης αυτών των νανοσωματιδίων στα τρόφιμα. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, εκείνο που κάνουμε είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο ζήτημα. Η επιστήμη χρειάζεται να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες με βάση τα ευρήματά μας. Ανοίγουμε μια πόρτα για συζήτηση» κατέληξε ο καθηγητής.

Εκτός από τον Τako, στους συν-συγγραφείς περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι διδάκτορες Mahler Cornell, Jacquelyn Cheng, (πρώτος συγγραφέας) και Nikolai Kolba μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Binghamton, η Alba García-Rodríguez και η Cláudia Marques, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Binghamton.

Η έρευνα αποτελεί μέρος του ειδικού τεύχους του περιοδικού για τα συμπληρώματα διατροφής και το οξειδωτικό στρες. 

Διαβάστε περισσότερα για την χρωστική τροφίμων ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.