Καζεΐνη: Όταν για τη δυσανεξία δεν ευθύνεται μόνο η λακτόζη

Καζεΐνη: Όταν για τη δυσανεξία δεν ευθύνεται μόνο η λακτόζη

H καζεΐνη ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνών που παράγει το γάλα. Έχει πραγματικά μεγάλη διατροφική αξία και χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων.

Η καζεΐνη αποτελεί την κορωνίδα των πρωτεϊνών στο γάλα και είναι ο κύριος συντελεστής στην οικογένεια των γαλακτοκομικών συστατικών που χρησιμοποιούνται παντού στη βιομηχανία τροφίμων. Παρέχει αμινοξέα, υδατάνθρακες, ασβέστιο και φώσφορο. Έτσι, είναι εφικτό να τη συναντήσουμε και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Η καζεΐνη όπως και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein) λειτουργεί ως διατροφικό συμπλήρωμα σε εκείνον που αθλείται αυξάνοντας τα επίπεδα των μυών. Βέβαια ο ορός έχει μεγαλύτερη διάρκεια αποτελεσμάτων σε σύγκριση με την καζεΐνη. Πολλοί αθλητές και λάτρεις των γυμναστηρίων αναρωτιούνται ποιο είδος πρωτεΐνης είναι καλύτερο να λάβουν. Η απάντηση που δίνεται είναι πως ο συνδυασμός και των δύο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Καζεΐνη και αλλεργία

Η καζεΐνη, η οποία εμπεριέχεται κατά βάση στο αγελαδινό γάλα, φαίνεται να είναι υπεύθυνη για διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις που παρατηρούνται στα μωρά. Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αν και τα περισσότερα παιδιά παύουν να είναι αλλεργικά στην καζεΐνη μόλις φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών, μερικά παιδιά δεν το ξεπερνούν ποτέ. Να σημειωθεί πως η αλλεργία στην καζεΐνη διαφέρει από τη δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία οφείλεται σε έλλειψη του ενζύμου λακτάση και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του εντέρου κατόπιν κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Η αλλεργική αντίδραση στην καζεΐνη εμφανίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως φαγούρα, εξανθήματα, αναφυλαξία, αναπνευστικά προβλήματα και έντονο πόνο.

πρωτεΐνη καζεΐνη

Για τα γαστρεντερολογικά προβλήματα δεν ευθύνεται πάντα η δυσανεξία στη λακτόζη

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την πρωτεΐνη Α1 βήτα καζεΐνη που βρίσκεται στο αγελαδινό γάλα. Όμως, όπως σε όλα τα προβλήματα υπάρχει κάποια εναλλακτική, έτσι και σε αυτό η λύση ονομάζεται Α2 βήτα καζεΐνη, η οποία δεν προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι.

Περίπου το 20% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από ενοχλητικά συμπτώματα λόγω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Πλέον, αφού οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει την πραγματική αιτία, εκτιμούν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.

Τα περισσότερα αγελαδινά γάλατα διαθέτουν δύο πρωτεΐνες, την A1 βήτα καζεΐνη και την Α2 βήτα καζεΐνη.

Οι ερευνητές του Λονδίνου έφτιαξαν δύο ομάδες. Στην πρώτη τα άτομα καλούνταν να πίνουν γάλα που περιείχε τις δύο πρωτεΐνες, A1 και A2, ενώ η δεύτερη έπινε γάλα που περιείχε μόνο την A2. Μετά την κατανάλωση αρκετών ml γάλακτος, οι ειδικοί κατέγραψαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων έπειτα από 1, 3 και 12 ώρες. Σε κάθε χρονικό σημείο, όσοι ήπιαν γάλα που περιείχε μόνο την πρωτεΐνη Α2 είχαν λιγότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν γάλα που περιείχε και τις δύο πρωτεΐνες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για συμπτώματα που περιλάμβαναν τα γνωστά εντερικά. Αν και το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρει ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη, οι ερευνητές δεν συμφωνούν. Η αιτία των συμπτωμάτων μπορεί να μη σχετίζεται με τη λακτόζη, αλλά με την πρωτεΐνη Α1 που υπάρχει στο γάλα.

Οι ειδικοί έβγαλαν ως πόρισμα ότι δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης της δυσανεξίας στην πρωτεΐνη Α1. Ωστόσο, όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν δυσανεξία θα πρέπει να λάβουν μια πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος Α2. Όσοι δεν εκδηλώσουν συμπτώματα μπορούν σταδιακά να αυξήσουν την κατανάλωση.

Για εσάς που είστε λάτρεις του γάλακτος, αλλά παρουσιάζετε συμπτώματα όπως φούσκωμα, πονόκοιλο ή αέρια, τα νέα είναι θετικά, αφού μπορείτε να καταναλώνετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και να απολαμβάνετε τα οφέλη τους.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.