fbpx
Είμαι λιποβαρής: Προβλήματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Είμαι λιποβαρής: Προβλήματα, κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος είναι λιποβαρής; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας χρησιμοποιεί τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως το πρότυπο μέτρο του σωματικού λίπους, με ένα κανονικό εύρος μεταξύ 18,5 και 24,9. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο με ΔΜΣ κάτω από 18,5 θεωρείται κλινικά λιποβαρές.

Ένας λιποβαρής άνθρωπος μπορεί να πάσχει από υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός έχει να κάνει με τις διατροφικές αξίες των τροφίμων. Όταν οι τροφές που καταναλώνουμε δεν περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός.

Δείκτης Μάζας Σώματος

 • Λιποβαρής: κάτω από 18,5
 • Κανονικός: 18,5 έως 24,9
 • Υπέρβαρος: 25 έως 29,9
 • Παχύσαρκος: 30 και άνω

Δείκτης Μάζας Σώματος

Είμαι λιποβαρής – Αίτια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να είναι λιποβαρής. Οι αιτίες της απώλειας βάρους περιλαμβάνουν:

 • Χρόνιες ασθένειες
 • Ψυχικές ασθένειες
 • Yψηλό μεταβολισμό
 • Οικογενειακό ιστορικό

Είμαι λιποβαρής – Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν; 

λιποβαρής άνδρας κίνδυνοι

Το πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αλλά και να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Στις λιποβαρείς γυναίκες μπορεί να διακοπεί η έμμηνος ρύση ή ο κύκλος να χάσει τη σταθερότητά του, προκαλώντας προβλήματα και στην ωορρηξία. Στα λιποβαρή παιδιά μπορεί να εμφανιστούν αναπτυξιακά προβλήματα. Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, και στα λιποβαρή παιδιά παρατηρείται έλλειψη σε μερικά από τα πιο σημαντικά.

Επίσης, οι λιποβαρείς άνθρωποι είναι εύκολο να παρουσιάσουν αναιμία. Αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

→ Τα λιποβαρή άτομα διατρέχουν κίνδυνο θανάτου, κυρίως λόγω εξωτερικών αιτιών.

Αυτό προτρέπει τον έλεγχο και την παροχή συμβουλών σε αυτήν την ομάδα κινδύνου για τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για εξωτερικές αιτίες θανάτου, π.χ. αδυναμία ή κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Επιπλέον, μεταξύ των λιποβαρών ατόμων, οι καπνιστές μπορεί να θεωρηθούν ως ευάλωτος πληθυσμός. Η χρήση του αυτοαναφερόμενου ΔΜΣ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση της συσχέτισης μεταξύ λιποβαρών και θνησιμότητας σύμφωνα με μελέτη.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα με τους συμμετέχοντες στη μελέτη να παρέχουν πρώτα το ύψος και το βάρος που αναφέρουν οι ίδιοι και αργότερα να μετρώνται (χωρίς να το γνωρίζουν εξαρχής) για την καλύτερη κατανόηση της πιθανής μεροληψίας που προκαλείται όταν βασιζόμαστε σε αυτοαναφορές.

Ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν; 

Είμαι λιποβαρής: – Αντιμετώπιση 

Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου θα αποκτήσετε έναν πιο υγιή ΔΜΣ, κάνοντας αλλαγές στην καθημερινή ζωή και τη διατροφή σας. Ο διατροφολόγος θα σας δώσει ένα καθημερινό πρόγραμμα στο οποίο θα εμπεριέχονται οι διατροφικές αλλαγές.

λιποβαρής - Μήλο και μεζούρα

Εxtra tips:

 1. Καταναλώστε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε.
 2. Φροντίστε να καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα.
 3. Επιλέξτε γαλακτοκομικά τα οποία είναι πλήρη σε λιπαρά.
 4. Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και κρέας.
 5. Ξεκινήστε γυμναστική με βάρη. Η άθληση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, προσθέτοντας βάρος.
 6. Σταματήστε τα fast food και απολαύστε υγιεινά σνακ, όπως σαλάτες με ξηρούς καρπούς.

Αναζητώντας βοήθεια

Εάν υποψιάζεστε ότι είστε λιποβαρείς, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν διαιτολόγο. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ιατρικό σας ιστορικό και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να οδηγούν σε κακή διατροφή ή απώλεια βάρους.

Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να αναρωτηθείτε:

 • Νιώθω άρρωστος τον τελευταίο καιρό; Ποια άλλα συμπτώματα έχω βιώσει;
 • Παραλείπω κάποια γεύματα ή τρώω κυρίως μικρά σνακ;
 • Έχω στρες ή κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να χάνω την όρεξή μου;
 • Προσπαθώ αυτή τη στιγμή να χάσω βάρος;
 • Το να μην τρώω μου δίνει καλύτερα συναισθήματα ελέγχου;

Μοιραστείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις με το γιατρό σας. Εάν ο γιατρός σας αποκλείσει τυχόν σοβαρά υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, μπορείτε στη συνέχεια να προσδιορίσετε ένα βάρος στόχου. Από εκεί, μπορεί να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε αυτό το βάρος μέσω της υγιεινής διατροφής και άλλων κατάλληλων θεραπειών.

Διαβάστε περισσότερα:

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.