Δυσανεξία στη γλουτένη – Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε

Δυσανεξία στη γλουτένη – Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία και να χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας έτσι ώστε να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά της. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Πολλοί, επίσης λανθασμένα, μπερδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη με την αλλεργία στα προϊόντα με σιτάρι ή την κοιλιοκάκη. Ωστόσο τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι λιγότερο σοβαρά και από τα δύο.

Τι είναι η γλουτένη

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Η γλουτένη είναι συνδυασμός δύο πρωτεϊνών που βρίσκονται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλους σπόρους, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Δύο πρωτεΐνες που ονομάζονται γλοιαδίνη και γλουτενίνη συνδυάζονται και παράγουν τη γλουτένη.

Η γλουτένη προσδίδει στις τροφές ελαστικότητα και σκληρότητα, στην ουσία ούτε βλάπτει ούτε ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία μας. Όσοι όμως πάσχουν από μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού που ονομάζεται κοιλιοκάκη δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη γλουτένη.

γλουτένη

Συμπτώματα

Διάρροια και δυσκοιλιότητα
Τα τακτικά φαινόμενα διάρροιας και δυσκοιλιότητας είναι συνηθισμένο σύμπτωμα. Περιστασιακά, το να έχετε τέτοια πεπτικά προβλήματα είναι φυσιολογικό, αλλά αν σας συμβαίνει τις περισσότερες ημέρες μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί, επίσης, να έχουν κόπρανα που να μυρίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς η κατάσταση προκαλεί κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Φούσκωμα
Ένα άλλο πολύ κοινό σύμπτωμα το φούσκωμα. Αυτό αναφέρεται στην αίσθηση ενός πλήρους στομάχου που είναι άβολη και διαρκής. Είναι σύνηθες επίσης να αισθανόμαστε μια συσσώρευση αερίων στο στομάχι. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ο συνηθέστερος λόγος για φούσκωμα, αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε άτομα με δυσανεξία, το φούσκωμα μπορεί να συμβαίνει πολύ τακτικά και δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.

Κοιλιακός πόνος
Ομοίως, πολλές διαφορετικές αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος (πόνος). Αλλά, και πάλι, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν συχνά κοιλιακό πόνο χωρίς άλλο προφανή λόγο.

Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα άλλο σύμπτωμα που δύσκολα αποδίδεται στην πάθηση αυτή, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με καμία ιατρική κατάσταση. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν επίμονο και συχνό αίσθημα κούρασης.

Ναυτία
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη. Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, αλλά αν συμβαίνει συχνά μετά την κατανάλωση γλουτένης, μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας.

Πονοκέφαλος
Οι τακτικοί πονοκέφαλοι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα.

Άλλα συμπτώματα λιγότερο συνηθισμένα:
  • πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
  • κατάθλιψη, ή άγχος
  • σύγχυση
  • σοβαρός κοιλιακός πόνος
  • αναιμία
γλουτένη
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
  • σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
  • κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
  • σίκαλη
  • ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα

Αυτή η πρακτική εξάλειψης της γλουτένης από την διατροφή αποκλείει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών.

Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
  • ζυμαρικά
  • ψωμί και αρτοσκευάσματα
  • πολλά ψημένα προϊόντα
  • ζυμαρικά
  • κράκερ
  • σιτηρά
  • τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
  • μπισκότα
  • σάλτσες
  • μπύρες
  • ποτά βύνης
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.