fbpx

Η αποτοξίνωση έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μπορεί να γίνει εύκολα με βότανα και άλλους φυσικούς τρόπους.

Η αποτοξίνωση αποτελεί κοινή πρακτική εδώ και αιώνες σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Αφορά την ανάπαυση, τον καθαρισμό και τη θρέψη του σώματος από μέσα προς τα έξω. Το πρώτο βήμα της αποτοξίνωσης είναι η εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Στη συνέχεια, αυτό πρέπει να τροφοδοτηθεί με θρεπτικά συστατικά, για να αποκτήσει υγεία και ευεξία.

Η αποτοξίνωση μπορεί να προστατεύσει από ασθένειες, να βελτιώσει την ψυχολογία και να χαρίσει ομορφιά, συμβάλλοντας παράλληλα στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Και φυσικά δεν αφορά μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά όλες τις βλαβερές συνήθειες του ανθρώπου: τσιγάρο, αλκοόλ, κινητό, στρες.

Πώς λειτουργεί η αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διαδικασία με την οποία το ανθρώπινο σώμα απαλλάσσεται από ξενοβιοτικά και ενδοτοξίνες. Ουσιαστικά, σημαίνει καθαρισμό του αίματος. Το ήπαρ λειτουργεί σαν «φίλτρο», συλλέγοντας τα βλαβερά στοιχεία που υπάρχουν στο αίμα. Το σώμα επίσης αποβάλλει τις τοξίνες μέσω των νεφρών, των εντέρων, των πνευμόνων, του λεμφικού συστήματος και του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέρνει να τις αποβάλλει αποτελεσματικά πάντα, λόγω συνηθειών της καθημερινότητας. αποτοξίνωση χάπια θρεπτικά στοιχεία

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να μειωθεί το φορτίο των τοξινών στο σώμα. Το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα λίπη πρέπει να εκλείψουν εντελώς για ένα διάστημα. Λειτουργούν ως τοξίνες στο σώμα και αποτελούν εμπόδια στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Επίσης, ο περιορισμός της χρήσης διαφόρων καθαριστικών αλλά και προϊόντων υγιεινής (οδοντόκρεμα, αποσμητικά) συμβάλλει σημαντικά στην αποτοξίνωση. Ως γνωστόν, αυτά τα προϊόντα περιέχουν πολλά χημικά στοιχεία, τοξικά για το σώμα.

Ένα ακόμη εμπόδιο για την υγεία είναι το άγχος, το οποίο οδηγεί το σώμα στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων ορμονών. Αυτές οι ορμόνες φυσικά βοηθούν στην καλή λειτουργία του σώματος σε περιόδους πίεσης, σε μεγάλες ποσότητες όμως επιβραδύνουν τα ένζυμα που παράγει το ήπαρ, αυξάνοντας τις τοξικές ουσίες στο σώμα. Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν από το έντονο στρες.

Παρενέργειες και αίτια

  • Πονοκέφαλος

Ο παρατεταμένος πονοκέφαλος είναι μια από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες της αποτοξίνωσης. Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκειά της είναι πιο συνηθισμένοι το απόγευμα και το βράδυ. Η αλλαγή στην καθημερινή  ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Η εγκατάλειψη βλαβερών συνηθειών ‒όπως η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, το κάπνισμα και τα ανθυγιεινά τρόφιμα‒ προκαλεί ένα είδος σοκ στο σώμα. Το σώμα έχει αποκτήσει μια μορφή εξάρτησης στα προϊόντα αυτά και, όταν δεν τα λαμβάνει, δημιουργείται ένα είδος στερητικού συνδρόμου.

  • Συχνή ούρηση και γαστρεντερικές διαταραχές

Συχνή ούρηση και γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης. Κάποια βότανα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι ελαφρώς διουρητικά, ενώ ενδέχεται να αυξήσουν και την κίνηση του εντέρου. Το πεπτικό σύστημα βιώνει ένα είδος σοκ, καθώς εισέρχονται ευεργετικές ουσίες ‒ ακατέργαστες τροφές και πολλές φυτικές ίνες. Το σώμα εργάζεται σκληρά για να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες, δημιουργώντας συχνά αυτές τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.

  • Κούραση

Η προσπάθεια του σώματος να καθαρίσει τις τοξίνες απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από το συνηθισμένο. Αυτό δημιουργεί κόπωση και, μερικές φορές, διαταραχές στον ύπνο. Το αίσθημα κόπωσης είναι αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από το κανονικό. Ο άνθρωπος που ακολουθεί πρόγραμμα αποτοξίνωσης πρέπει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του αρκετό χρόνο χαλάρωσης και ύπνου.

αποτοξίνωση ξεκούραση ύπνος αιώρα

Αποτελεσματικές ουσίες για αποτοξίνωση

Πολλές δίαιτες αποτοξίνωσης επιτρέπουν κατανάλωση υγρών, εφόσον δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή συντηρητικά.

Μερικά από αυτά είναι:

  • τζίντζερ
  • χαμομήλι
  • πράσινο τσάι

Αιθέρια έλαια για αποτοξίνωση:

  • Μέντα. Το μασάζ με μια σταγόνα αιθέριων ελαίων μέντας στο μέτωπο και το πίσω μέρος του λαιμού διεγείρει τη ροή του αίματος και καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους.
  • Λεβάντα. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες υγείας, είναι ηρεμιστικό και σταθεροποιητικό της διάθεσης. Η εισπνοή της αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου.

Άλλες ουσίες που συμβάλλουν στη θεραπεία της αποτοξίνωσης:

  • Η ρίζα πικραλίδας, η κολλιτσίδα και το γαϊδουράγκαθο προστατεύουν αποδεδειγμένα το έντερο.
  • Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράξει γλουταθειόνη, ουσία που απομακρύνει τις τοξίνες.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.