fbpx
Αντιθρομβωτικές τροφές – Τι πρέπει να τρώτε;

Αντιθρομβωτικές τροφές – Τι πρέπει να τρώτε;

Υπάρχουν τροφές που εφόσον καταναλώνονται τακτικά μπορούν να δράσουν θρομβολυτικά. Ποιες είναι οι αντιθρομβωτικές τροφές;

Θρόμβωση είναι η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο μια συμπαγής μάζα αίματος, που ονομάζεται αιματόπηγμα. Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τις αντιθρομβωτικές τροφές. 

Όσον αφορά βέβαια την επίδραση τους στην πηκτικότητα του αίματος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως επικίνδυνη δεν είναι μόνο η υψηλή πηκτικότητα αλλά και η πολύ χαμηλή! Αυτό σημαίνει πως η υπερβολική κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αντιθρομβωτικές τροφές – Ποιες τροφές αραιώνουν το αίμα

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που αραιώνουν το αίμα:

  1. Τρόφιμα που περιέχουν σαλικυλικά
  2. Τρόφιμα που περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα
  3. Τρόφιμα που περιέχουν φυσικά αντιβιοτικά
  4. Tρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Τα σαλικυλικά είναι φυσικά αντιθρομβωτικά που εμποδίζουν τη βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του σώματος για τη θρόμβωση του αίματος. Το πιο γνωστό είναι η ασπιρίνη. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά περιλαμβάνουν τα μπαχαρικά, τα φρούτα και τα αποξηραμένα, τα καρύδια, αλλά και ορισμένα αρώματα και συντηρητικά.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή εξαιτίας της ικανότητάς τους να κάνουν το αίμα λιγότερο επιρρεπές σε πήξη. Τροφές πλούσια σε Ω3 είναι οι αντσούγιες, ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, οι πέστροφες, οι ρέγγες αλλά και τα καρύδια και το ελαιόλαδο.

Ω3 λιπαρά οξέα
Ο σολομός συγκαταλέγεται στις αντιθρομβωτικές τροφές.

Η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με την αραίωση του αίματος. Μερικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, η κανέλλα, το μέλι και το ελαιόλαδο έχουν φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποφυγή υπερ-οξείδωσης. Τροφές όπως τα αυγά, τα σέσκουλα, το μπρόκολο, το σπανάκι, η κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, η παπάγια, το σιτάρι και τα φυτικά έλαια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα.

⇒Ο «βασιλιάς της διατροφής» – H διατροφική αξία του ελαιόλαδου

Τροφές που διαλύουν τους θρόμβους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayoclinic η θρόμβωση εκδηλώνεται όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται μέσα σε ένα αγγείο με συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό.

Επιπρόσθετες αντιθρομβωτικές τροφές

Στις τροφές με καλή θρομβολυτική δράση περιλαμβάνονται τα φυτικά αντιθρομβωτικά:

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη, έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση BMB Reports, η κατανάλωση του μπαχαρικού σε καθημερινή βάση μπορεί να διατηρήσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Ginger
Ένα smoothie με τζίντζερ αποτελεί το ιδανικό αντιθρομβωτικό ρόφημα.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να συνδυάσετε τα παραπάνω τρόφιμα, δημιουργώντας έναν δυνατό αντιθρομβωτικό συνδυασμό που δρα ευεργετικά στον οργανισμό σας.

Τι δεν πρέπει να τρώμε όταν παίρνουμε αντιπηκτικά;

Η αντιπηκτική αγωγή μειώνει την τάση πήξης του αίματος και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει από τη δημιουργία θρόμβων.

Παράγοντες όπως προβλήματα στη σίτιση, διατροφικά συμπληρώματα ή εναλλαγές στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της αγωγής. Επίσης, κάποια φυσικά συστατικά μπορούν να επηρεάσουν την αντιπηκτική αγωγή και πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια συστατικά είναι: το τζίντζερ, το γκρέιπφρουτ, η σπιρουλίνα, η τριγωνέλλα αλλά και οι κάψουλες σκόρδου. 

Αραίωση αίματος – Συμπτώματα

Η θρομβοπενία δεν έχει πάτα συμπτώματα, μπορεί όμως να αυξήσει την αιμορραγία. Στην θρομβοπενία τα αιμοπετάλια βρίσκονται σε χαμηλότερη συγκέντρωση στο αίμα (κάτω από 50.000 ανά μικρολίτρο).

Συμπτώματα: 

  • Επώδυνη έμμηνος ρύση
  • Αιμορραγία σε μύτη και ούλα
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια χειρουργείου
  • Κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα (στην κνήμη)
  • Εκτεταμένες μελανιές που δημιουργούνται εύκολα

Επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία μπορεί να συμβεί όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέσει κάτω από σας 10,000 ανά μικρολίτρο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία στον εγκέφαλο ή στα έντερα.

Προσοχή! Υπολογίζεται ότι στο 8% των κυήσεων υπάρχει θρομβοπενία. Αυτό οφείλεται κυρίως στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στην κύηση και συγκεκριμένα στην αύξηση του όγκου του αίματος, την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και την αύξηση της κάθαρσης των αιμοπεταλίων.

Αντιθρομβωτικές τροφές
Δημιούργησε τις καλύτερες αντιθρομβωτικές τροφές.

⇒Πως ανεβαίνουν τα αιμοπετάλια – Φυσικοί τρόποι

Βότανα για θρόμβωση – Φυσική αντιμετώπιση

Υπάρχουν βότανα για να αντιμετωπιστεί η θρόμβωση, καθώς είναι φυσικά αραιωτικά αίματος. Η πήξη του αίματος είναι μια απαραίτητη διαδικασία, όμως μερικές φορές το αίμα μπορεί να πήξει πάρα πολύ, οδηγώντας σε επιπλοκές που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνες, όπως η θρόμβωση.

  • Τζίνγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba)

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το ginkgo biloba χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ είναι επίσης ένα πολύ δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι άνθρωποι το παίρνουν για διάφορες διαταραχές, προβλήματα μνήμης και χαμηλή ενέργεια. Το gingko αραιώνει το αίμα και έχει ινωδολυτικά αποτελέσματα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαλύσει τη θρόμβωση του αίματος. Μελέτη αναφέρει ότι το εκχύλισμα ginkgo έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη στρεπτοκινάση, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία θρόμβων αίματος.

Διαβάστε περισσότερα για τα βότανα που αντιμετωπίζουν τη θρόμβωση 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.