fbpx
Αλάτι: Γιατί επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες από τους άνδρες

Αλάτι: Γιατί επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες από τους άνδρες

Πιο ευαίσθητες στο αλάτι από τους άνδρες είναι οι γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει γιατι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης που συνδέεται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι από τους άνδρες, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την εθνικότητα τους.

Αυτό αναφέρουν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension σχετικά με τους μηχανισμούς ευαισθησίας στο αλάτι και της αρτηριακής πίεσης.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι έχουν αξιολογήσει πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που τους επιτρέπουν να ρίξουν λίγο περισσότερο φως σε αυτήν την αυξημένη ευαισθησία που έχουν οι γυναίκες στο αλάτι

« Η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ρυθμίζουν την αρτηριακή τους πίεση διαφορετικά και η αρτηριακή μας πίεση είναι διαφορετική στα δύο φύλα», λέει ο Δρ. Eric Belin de Chantemèle, ερευνητής στο Κέντρο Αγγειακής Βιολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια – Augusta Πανεπιστήμιο (ΗΠΑ) και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Για τους ερευνητές, φαίνεται ότι τα φυλετικά χρωμοσώματα XX (έναντι XY για τους άνδρες) προδιαθέτουν τις γυναίκες σε αυξημένη ευαισθησία στο αλάτι, πιθανώς επειδή πρέπει να αυξήσουν δραστικά τον όγκο του αίματός τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, τα οιστρογόνα θα βοηθούσαν στον περιορισμό των βλαβερών επιπτώσεων αυτής της αυξημένης ευαισθησίας στο αλάτι.

Έτσι η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από αύξηση του κινδύνου υπέρτασης που σχετίζεται με το αλάτι λόγω της πτώσης των επιπέδων των οιστρογόνων.

« Η εργασία κυρίως σε μοντέλα αρσενικών ανθρώπων και ζώων τροφοδοτεί την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ευαίσθητες στο αλάτι », γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

« Η ευαισθησία στο αλάτι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Και, αν κοιτάξετε τους ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση ανθεκτική στη θεραπεία, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ευαίσθητοι στο αλάτι », τονίζει η Δρ Μπελίν ντε Σαντεμέλ.

« Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την αιτία », προσθέτει.

Εμπλέκεται μια ορμόνη των επινεφριδίων

αλάτι υπέρταση

« Πιστεύουμε ότι είναι πάνω απ’ όλα το αγγειακό σύστημα που δεν χαλαρώνει ως απόκριση σε μια πρόσληψη νατρίου [ce] που οδηγεί σε αύξηση της πίεσης », εξηγεί η ερευνήτρια σχετικά με αυτή τη γυναικεία ιδιαιτερότητα έναντι του αλατιού.

Με μελέτες σε ζώα να δείχνουν ότι τα νεφρά λειτουργούν καλά στις γυναίκες όταν πρόκειται για την αποβολή περίσσειας νατρίου, οι επιστήμονες εξετάζουν περισσότερο ένα «πρόβλημα» με το καρδιαγγειακό σύστημα , καθώς τα αιμοφόρα αγγεία αναμένεται να διαστέλλονται για να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει σταθερή την αρτηριακή πίεση. Στις γυναίκες, αυτό το φαινόμενο θα ήταν ατελές λόγω των υψηλών επιπέδων αλδοστερόνης , μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια, που ρυθμίζει την ισορροπία αλατιού-νερού στον οργανισμό και έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση .

Σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο υπέρτασης που σχετίζεται με το αλάτι, η στόχευση αυτής της ορμόνης θα ήταν επομένως μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι τελευταίοι διευκρινίζουν τέλος ότι οι γυναίκες «έλκονται» περισσότερο από το αλάτι από τους άνδρες, κάτι που, αναπόφευκτα, δεν βοηθά.

Προτείνουν να μειωθεί δραστικά ή ακόμα και να εξαλειφθεί η κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού, για να περιοριστούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία

Πότε η «νευροπίεση» μπορεί να φανερώνει υπέρταση;

Όταν αυξάνεται απότομα η αρτηριακή πίεση λόγω συναισθηματικά φορτισμένων καταστάσεων, γίνεται λόγος για «νευροπίεση». Στην πραγματικότητα πρόκειται για λανθασμένο όρο, αφού αποτελεί μια μορφή υπέρτασης, η οποία χρήζει παρακολούθησης.

H ιδανική αρτηριακή πίεση για τους ενηλίκους είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Σε ορισμένους ανθρώπους, όμως, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της πίεσης, δηλαδή συστολική πίεση που φτάνει ή ξεπερνά τα 160 ή 170 mmHg και διαστολική που φτάνει τα 100 ή 110 mmHg.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.