fbpx
10 «υγιεινές» τροφές που δεν είναι πραγματικά υγιεινές

10 «υγιεινές» τροφές που δεν είναι πραγματικά υγιεινές

Παρόλο που πολλές τροφές διαφημίζονται ως υγιεινές, δεν ανταποκρίνονται πάντα στις προσδοκίες μας.

Αναλύουμε δέκα παραδείγματα με τη βοήθεια ειδικών για να μάθουμε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη «διατροφική ετικέτα».

1. Smoothie

Αν και θεωρείται ιδανική επιλογή, τα smoothies είναι συχνά πλούσια σε σάκχαρα. Ένα ποτήρι 250 ml μπορεί να περιέχει έως 25-27 γραμμάρια ζάχαρης, κυρίως φρουκτόζης, που απορροφάται γρήγορα, αυξάνοντας το σάκχαρο στο αίμα και επιβαρύνοντας το συκώτι.

Τι να προτιμήσετε:
Ολόκληρα φρέσκα φρούτα ή σπιτική φρουτοσαλάτα, που προσφέρουν φυτικές ίνες και απαιτούν μάσηση, συμβάλλοντας σε πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων.

2. Δημητριακά Πρωινού

Ακόμα και οι επιλογές με «καλές» διατροφικές βαθμολογίες περιέχουν συχνά προσθήκες ζάχαρης, λιπαρών, συντηρητικών και βιταμινών. Επιπλέον, η επεξεργασία τους αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη.

Τι να προτιμήσετε:
Απλές νιφάδες (π.χ. βρώμη) ή μούσλι χωρίς ζάχαρη, ψημένα σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς πρόσθετα.

3. Κέικ Ρυζιού

Η μέθοδος επεξεργασίας τους αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη τους (77), που είναι υψηλότερος από την επιτραπέζια ζάχαρη, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τι να προτιμήσετε:
Βιολογικά κράκερ σπόρων, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

4. Αρωματισμένο Νερό

Περιέχει συχνά ζάχαρη ή γλυκαντικά και τεχνητές αρωματικές ύλες, δημιουργώντας εθισμό στη γλυκιά γεύση.

Τι να προτιμήσετε:
Σπιτικό αρωματικό νερό με φυσικά υλικά, όπως φλούδες εσπεριδοειδών ή φύλλα μέντας.

5. Μπάρες Δημητριακών

Γεμάτες ζάχαρη, πρόσθετα λιπαρά και επεξεργασμένα συστατικά, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς να προσφέρουν αίσθηση κορεσμού.

Τι να προτιμήσετε:
Ένα μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων ή μούσλι χωρίς ζάχαρη.

6. Ψωμί Σάντουιτς Ολικής Αλέσεως

Πολλά ψωμιά ολικής αλέσεως περιέχουν επεξεργασμένα αλεύρια, πρόσθετα και ζάχαρη, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης τους είναι συχνά υψηλός.

Τι να προτιμήσετε:
Ψωμί ολικής αλέσεως ή ζυμωτό ψωμί που περιέχει ελάχιστα πρόσθετα.

7. Μαργαρίνη

Η βιομηχανική παραγωγή μαργαρίνης περιλαμβάνει γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα και τεχνητές βιταμίνες.

Τι να προτιμήσετε:
Βούτυρο σε μικρές ποσότητες ή φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο ή ελαιοκράμβη.

8. Ζαμπόν Κοτόπουλου ή Γαλοπούλας

Συνήθως πρόκειται για ανασυσταμένο ζαμπόν με ζάχαρη, συντηρητικά και πολύ αλάτι.

Τι να προτιμήσετε:
Χοιρινό ζαμπόν χωρίς νιτρώδη άλατα ή φυσικό φιλέτο πουλερικών.

9. Άμυλο Καλαμποκιού

Είναι πλούσιο σε άμυλο και χωρίς φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, με πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (90).

Τι να προτιμήσετε:
Αλεύρι από φαγόπυρο, όσπρια ή κάστανο, που είναι πιο θρεπτικά.

10. Γιαούρτια με Χαμηλά Λιπαρά

Συχνά περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, πρόσθετα και γεύσεις για να αντισταθμίσουν την απώλεια λίπους, με αποτέλεσμα να μην σας χορταίνουν.

Τι να προτιμήσετε:
Ολόκληρα γιαούρτια, σκέτα ή με φυσικά υλικά, όπως φρέσκα φρούτα ή μπαχαρικά.

Συμπέρασμα:
Η επιλογή πραγματικά υγιεινών τροφών απαιτεί προσοχή στα συστατικά και αποφυγή επεξεργασμένων προϊόντων. Αναζητήστε φυσικές, μη επεξεργασμένες εναλλακτικές για καλύτερη υγεία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.