fbpx
Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αφαιρέσετε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αφαιρέσετε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή

Η απόφαση να αφαιρέσετε το κρέας  από τη διατροφή σας μπορεί να είναι δύσκολη. Ωστόσο υπάρχουν υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που το καθιστούν λίγο πιο εύκολο.

Η παράλειψη των ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον παράγοντα κινδύνου για ορισμένες ασθένειες και να έχετε θετικά αποτελέσματα στην εμφάνισή σας. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα που μπορεί να απαιτούν προληπτικά μέτρα.

Απώλεια βάρους

Το κόκκινο κρέας έχει αρκετές θερμίδες. Αν το κόψετε από την καθημερινή διατροφή σας και θα μπορούσατε να δείτε μια μικρή απώλεια βάρους. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη διαφορά θερμίδων στην αρχή, μπορεί όμως να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα άρθρο επισκόπησης στο Journal of General Internal Medicine αναφέρει ότι οι άνθρωποι σε μια χορτοφαγική διατροφή έχασαν περισσότερο βάρος από εκείνους σε μια μη χορτοφαγική δίαιτα.

Λιγότερες τοξίνες

Τα υγιή σώματα χρειάζονται καλή ισορροπία pH. Ωστόσο μεγάλο μέρος της σύγχρονης διατροφικής ευκολίας σήμερα, αποτελείται από τροφές που δημιουργούν τοξίνες.  Το κόκκινο κρέας παράγει ένα υψηλό όξινο φορτίο που πρέπει να εξουδετερώσει το σώμα. Επιπλέον, η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για ασθένειες. Αν προσθέσουμε το άγχος και τις λίγες ώρες ύπνου μειώνετε την αντίστασή σας σε ασθένειες υψηλής θνησιμότητας όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Το σώμα αφομοιώνει το κόκκινο κρέας πιο αργά από ό,τι άλλα τρόφιμα. Γι ‘αυτό μπορεί να αισθανθείτε δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυξημένα αέρια μετά από ένα δείπνο μιας μπριζόλας.

Aμέσως μετά την διακοπή του κόκκινου κρέατος, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσπεψία. Αυτό είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κατανάλωσης πιο υγιεινών, πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφίμων. Μακροπρόθεσμα όμως θα προσθέσετε υγιή βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο φουσκωμένοι κατά την εκκίνηση. Στην πραγματικότητα βάση μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research  διαπιστώθηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής από ό, τι οι κρεατοφάγοι.

Βελτίωση της υφής του δέρματος

Το καθαρό δέρμα ξεκινά από μέσα. Εξολίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά, τα οποία επίσης είναι γεμάτα με βιταμίνες όπως τα A, C και E που είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβη.

Μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης

Κόψτε το κόκκινο κρέας και θα μειώσετε την ποσότητα των κορεσμένων λιπών, τα οποία έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά συνιστά να λαμβάνετε όχι περισσότερο από 5 έως 6 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά. Αυτή η ισορροπία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα. Η αθηροσκλήρωση και μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο , καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδική ισχαιμική προσβολή καθως και σε περιφερική αρτηριακή νόσο.

Ακόμα και αν η υψηλή χοληστερόλη είναι συνδεδεμένημε τα γονίδια σας, το «κόψιμο» του κόκκινου κρέατος θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων του σώματός σας.

Θα μπορούσατε να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταξινομήσει το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο. Υπήρξαν αναφορές που συνδέουν την υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια μελέτη του 2019 στο  International Journal of Epidemiology  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 76 γραμμαρίων κόκκινου ή μεταποιημένου κρέατος την ημέρα συσχετίστηκε με 20% υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο περίπου 21 γραμμαρίων ημέρα.

Τρόπος ψησίματος

Το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ενεργοποιεί την παραγωγή πολλών ενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας , όπως τα χοτ ντογκ και το λουκάνικο, έχουν επίσης νιτρώδη άλατα, τόσο φυσικά όσο και ως πρόσθετα συντηρητικά. Τα νιτρικά άλατα πιστεύεται ότι συμβάλλουν στον καρκίνο.

Μείωση κινδύνου σοβαρών ασθενειών

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από το μενού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών. Το κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένου λίπους, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Σύμφωνα με έρευνα στο European Heart Journal διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παράγει μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τον  κίνδυνο καρδιακών προσβολών.  Η καρνιτίνη, η οποία προκαλεί στο σώμα την παραγωγή τριμεθυλαμίνης-Ν-οξειδίου , μιας ένωσης που παράγεται από βακτήρια στο στομάχι, φαίνεται να συσχετίζεται με τον κίνδυνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη ανάπτυξη πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Περισσότερη ενέργεια

Χρειαζόμαστε μια υγιή καρδιά, ένα υγιές πεπτικό σύστημα και ένα υγιές μυαλό και σώμα για να έχουμε καλή ενέργεια. Η ανταλλαγή κόκκινου κρέατος για πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως φασόλια, λίπη με βάση τα φυτά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Θα βοηθήσετε το περιβάλλον

Η εκτροφή ζώων για τροφή απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης, τροφής, ενέργειας και νερού. Ένα εκπληκτικό 51% ή περισσότερο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκαλούνται από τη ζωική γεωργία , σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Worldwatch Institute. Κάθε χρόνο, ο τομέας της κτηνοτροφίας παράγει 59 εκατομμύρια τόνους κρέατος βοοειδών και βουβάλων παγκοσμίως και 11 εκατομμύρια τόνους κρέατος προβάτων και αιγών. Οι Αμερικανοί τρώνε 270 κιλά κρέατος ανά άτομο ετησίως, κατά μέσο όρο. Άλλες χώρες ανά άτομο κατά μέσο όρο περίπου 4 κιλά. Επιλέξτε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης για να μειώσετε σημαντικά αυτή τη βλάβη.

Προσοχή στα θρεπτικά συστατικά

Αν και είναι πιθανό να αντισταθμιστεί η χαμένη πρωτεΐνη στη διατροφή σας, ορισμένα θρεπτικά συστατικά προέρχονται κυρίως από κόκκινο κρέας.

Μία βασική οικογένεια θρεπτικών συστατικών είναι οι βιταμίνες Β, κυρίως βιταμίνη Β12, καθώς και ο μεταλλικός σίδηρος. Εάν εξακολουθείτε να τρώτε οστρακοειδή, αυτά μπορούν να προμηθεύσουν τόση βιταμίνη B12 όσο και το βόειο κρέας. Άλλες καλές πηγές είναι προϊόντα tofu και σόγιας, ψάρι, τυρί και αυγά. Ορισμένοι ειδικοί εξακολουθούν να προτείνουν τη βοήθεια ενός συμπληρώματος για την ασφάλιση. «Η λήψη συμπληρωμάτων,  μιας υψηλής ποιότητας Β12, μπορεί να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τη σωστή ημερήσια δόση

Ελλείψεις

Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που τρώνε κόκκινο κρέας, έχουν έλλειψη μαγνησίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σημερινό έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, έτσι οι δίαιτες με βάση τα φυτά δεν παρέχουν πλέον τόσο μεγάλο μέρος αυτού του σημαντικού ορυκτού. Ακόμα και στο κρέας, τα βοοειδή που βόσκουν σε βοσκότοπους, δεν παίρνουν όσο μαγνήσιο απαιτείται για να διατηρήσουν ένα υγιές καθημερινό επίπεδο. Πάρτε ένα συμπλήρωμα με μαγνήσιο και βιταμίνη D3. Προσθέστε επίσης προβιοτικά, τα οποία παρέχουν σημαντικά φιλικά βακτήρια για να βοηθήσουν το έντερο να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα τρόφιμα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.