Πιτυρίδα: Τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσετε;

Πιτυρίδα: Τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσετε;

Η πιτυρίδα είναι μια ενοχλητική, συνηθισμένη κατάσταση που κάνει το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής να ξεφλουδίζει.

Η πιτυρίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του δέρματος του κεφαλιού. Υπολογίζεται ότι το 1/3 του πληθυσμού υποφέρει από πιτυρίδα. Η ήπια μορφή συνήθως αντιμετωπίζεται με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Ωστόσο, εάν αυτό δεν λειτουργήσει τότε προμηθευτείτε κάποιο φαρμακευτικό σαμπουάν από το πιο κοντινό φαρμακείο.

Η πιτυρίδα θεωρείται μια ήπια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Στα μωρά, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ονομάζεται λίκνο.

Πιτυρίδα και αίτια

  • Έκζεμα 
  • Μύκητες
  • Ξηροδερμία 
  • Λιπαρό δέρμα
  • Ερεθισμένο δέρμα
  • Μη συχνό λούσιμο
  • Μη ισορροπημένη διατροφή

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η έντονη φαγούρα της κεφαλής, το ξεφλούδισμα και οι λευκές νιφάδες που συνήθως παρατηρούνται πάνω στις μπλούζες.

Πιτυρίδα και παράγοντες κινδύνου

Η πιτυρίδα συνδέεται και με νευρολογικά προβλήματα που παρατηρούνται σε ενήλικες, με τη νόσο του Πάρκινσον, τον ιό του HIV ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Άλλοι παράγοντες είναι η ηλικία και το φύλο. Η πιτυρίδα συνήθως ξεκινά στην ενήλικη ζωή των ανδρών. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανδρικές ορμόνες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ταλαιπωρούνται από αυτήν.

πιτυρίδα νευρολογικά προβλήματα

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα; 

Το πρόβλημα μπορεί να υποχωρήσει με χρήση αντιπιτυριδικών σαμπουάν, ωστόσο αν επιμένει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φαρμακευτικά προϊόντα. Αν, όμως, περνάει ο καιρός και η πιτυρίδα δεν υποχωρεί και βλέπετε κόκκινες, ερεθισμένες και εμφανώς ανυψωμένες «πλάκες» στο δέρμα, πρέπει να πάτε στον γιατρό, καθώς ενδέχεται να οφείλονται σε κάτι πιο ειδικό όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή ψωρίαση.

Η πάθηση της ψωρίασης είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με τα γνωστά αντιπιτυριδικά σαμπουάν, καθώς απαιτούνται ειδικά τοπικά προϊόντα, τα οποία αλείφονται στο κεφάλι και μπορεί να αρχίσουν να δρουν μέσα σε μία-δύο εβδομάδες, ειδικά όταν η ψωρίαση είναι ακόμα σε αρχικά στάδια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον δερματολόγο.

Εxtra tip: Το σαμπουάν κατά της πιτυρίδας πρέπει να παραμένει στα μαλλιά τουλάχιστον 5 λεπτά, ώστε τα ενεργά συστατικά να λειτουργήσουν κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας.

Διαβάστε περισσότερα:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.