fbpx
Κάμπιες: Αναφυλαξία και δερματίτιδα

Κάμπιες: Αναφυλαξία και δερματίτιδα

Οι κάμπιες ευθύνονται για πολλές ταλαιπωρίες την άνοιξη. Κνησμός, αναφυλαξία, αλλεργία,  επιπεφυκίτιδα, πονόλαιμος, δερματίτιδα… Πώς να αντιδράσετε σε περίπτωση συμπτωμάτων; Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε;

Πώς να απαλλαγείτε από τις κάμπιες;

Οι κάμπιες αποτελούν συχνά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για τα ζώα και τη βλάστηση . Γενικά υφαίνουν τις μεταξωτές φωλιές τους ψηλά στη μέση των κλαδιών δέντρων, αλλά περιφέρονται σε πάρκα, κήπους και δάση αναζητώντας τροφή για μεγάλο μέρος του χρόνου.

Πώς να τις αποφύγετε; Ποιες αντιδράσεις σε περίπτωση επαφής με τις τρίχες που τσιμπούν;

Πεύκο και Βελανιδιά: Πομπικές κάμπιες – Ποιες είναι οι διαφορές;

κάμπια πεύκα αναφυλαξία αλλεργία σπυράκια

Αυτές οι κάμπιες ζουν σε ομάδες και τις περισσότερες φορές κινούνται σε πομπές πολλών μέτρων, εξ ου και το όνομά τους: πομπικές κάμπιες. Το σώμα τους καλύπτεται αλλεργιογόνες τρίχες , μέχρι να μετατραπούν σε ακίνδυνες πεταλούδες (νύμφη).

Υπάρχουν δύο είδη πομπικής κάμπιας:

 • Κάμπιες πεύκου ( Thaumetopoea pityocampa )
 • Κάμπιες βελανιδιάς  ( Thaumetopoea processionea )

Μόλις εκκολαφθούν, αυτές οι κάμπιες είναι πορτοκαλί και δεν τσιμπούν. Καθώς περνούν οι μέρες, γκριζάρουν και έχουν μια μαύρη λωρίδα στην πλάτη τους, γεμάτη με δύο είδη «μαλλιών» : λευκές, μεταξένιες τρίχες, αλλά και μικροσκοπικές πορτοκαλί, τρίχες που προκαλούν τσίμπημα, και που αναπτύσσονται στο τρίτο στάδιο της μεταμόρφωσής τους. Σε περίπτωση άγχους, όταν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν για παράδειγμα, μπορούν να διασπείρουν στον αέρα χιλιάδες τρίχες με τοξίνες.

Και οι δύο μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των δέντρων που αποικίζουν, αλλά οι βιολογικοί τους κύκλοι διαφέρουν:

 • η κάμπια βελανιδιάς παραμένει στο δέντρο περιμένοντας να μετατραπεί σε πεταλούδα
 • η κάμπια του πεύκου τρυπώνει στο έδαφος για να μετατραπεί σε χρυσαλλίδα πριν ανοίξει τα φτερά της

Πότε είναι επικίνδυνες οι πομπικές κάμπιες; Πού τις βρίσκουμε;

Οι βελανιδιές φιλοξενούν τις πομπικές κάμπιες . Οι προνύμφες τους εκκολάπτονται συνήθως μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, πριν μαίνονται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο , ως κάμπιες που τσιμπάνε. Στη συνέχεια φτιάχνουν τη φωλιά τους στην καρδιά του καλοκαιριού, στα πιο δυνατά κλαδιά, για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους κατά τη μεταμόρφωσή τους.

Οι περίοδοι επαγρύπνησης μπορεί να ποικίλλουν κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη των θερμοκρασιών. Εάν ο χειμώνας και το φθινόπωρο ήταν ήπιοι, οι κάμπιες πεύκου, για παράδειγμα, θα τείνουν να θάβονται νωρίτερα κάτω από τη γη.

Φωλιά από κάμπιες: Πώς να την αναγνωρίσετε;

Οι φωλιές της κάμπιας, που ονομάζονται, αυτά τα  καταφύγια μεταξιού , είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Μοιάζουν με μεγάλες άσπρες μπάλες σφηνωμένες ανάμεσα στα κλαδιά. Η αφράτη εμφάνισή τους δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας και συχνά βλέπουμε μεταξωτές κλωστές να εξέχουν από τη φωλιά.

Γιατί αυτές οι κάμπιες τσιμπάνε;

κάμπιες τσίμπημα από τις τρίχες
Οι μικρές τρίχες της κάμπιας μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις

Οι μικρές τρίχες που υπάρχουν στο πίσω μέρος των πομπικών κάμπιων περιέχουν μια τοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους και ορισμένα ζώα (σκύλοι, γάτες, αλλά και άλογα και πρόβατα μπορεί να υποφέρουν).

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι τρίχες είναι πτητικές και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Προσκολλώνται εύκολα στο δέρμα, στους βλεννογόνους, στα ρούχα κ.λπ. Μπορούμε λοιπόν να αναπτύξουμε αντίδραση χωρίς να έχουμε έρθει σε άμεση επαφή με την εν λόγω κάμπια.

Ένα φαινόμενο που είναι ακόμη πιο επιβλαβές καθώς αυτές οι μικρές  τρίχες διασκορπίζονται εύκολα όταν ξύνεστε ή όταν φοράτε ρούχα που τις μεταδίδουν.

Τσίμπημα από κάμπιες: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Οι κάμπιες  για την ακρίβεια δεν «τσιμπάνε». Δερματολογικά, οφθαλμικά, ακόμη και αναπνευστικά συμπτώματα εμφανίζονται απλά όταν έρθουν σε επαφή με τις τρίχες που τσιμπούν. Αυτά μπορούν να εισπνευστούν, να καταποθούν ή, τις περισσότερες φορές, απλά να έρθουν σε επαφή με το δέρμα και τα μάτια.

Τα θύματα αισθάνονται γενικά μια αίσθηση άμεσου κνησμού : μπορεί να παρατηρήσετε συστηματικά την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων στο δέρμα και γενικότερα εξανθήματα, που συνοδεύονται από έντονο κνησμό.

Άλλα συμπτώματα από κάμπια

 • ανάπτυξη επιπεφυκίτιδας (κόκκινα, επώδυνα και υγρά μάτια),
 • ανάπτυξη αλλεργικής ρινίτιδας (καταρροή, φαγούρα στη μύτη, φτάρνισμα κ.λπ.)
 • ερεθισμό της αναπνευστικής οδού (κυρίως όταν εισπνέεται), ο οποίος εκδηλώνεται ως φτέρνισμα, πονόλαιμος , δυσκολία στην κατάποση και πιθανώς δυσκολία στην αναπνοή.

Σε περίπτωση κατάποσης (αν και σπάνια) υπάρχει φλεγμονή των βλεννογόνων του στόματος και των εντέρων, που χαρακτηρίζεται από υπερσιελόρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος.

Αλλεργία σε πομπικές κάμπιες: Προσοχή στο αναφυλακτικό σοκ

Πιο σπάνια, η επαφή με μια κάμπια μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ , που χαρακτηρίζεται από:

 • κυψελίδες-φουσκάλας στο δέρμα
 • πρήξιμο στο στόμα και το λαιμό,
 • δυσκολία στην αναπνοή ,
 • υπόταση ,
 • ή ακόμα και απώλεια συνείδησης .

Αλλεργία στις κάμπιες αντιμετώπιση  – Τι πρέπει να κάνετε;

Μετά από ένα τσίμπημα ή υποψία δαγκώματος από κάμπια, διάφορες ενέργειες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα:

 • Ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με σαπούνι και νερό.
 • Εάν έχετε αμφιβολίες, ξεπλύνετε ή βουρτσίστε τα μαλλιά σας επίσης.
 • Αφαιρέστε τα ρούχα με γάντια, πλύνετέ τα σε υψηλές θερμοκρασίες και στεγνώστε με στεγνωτήριο για να αφαιρέσετε τα μαλλιά που τσούζουν.
 • Χρησιμοποιήστε κολλώδες χαρτί για να ανασηκώσετε τις τρίχες που τσούζουν από το δέρμα, κάτι σαν αποτρίχωση.
 • Αποφύγετε προσεκτικά να τρίβετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.
 • Μια κρέμα που περιέχει κορτιζόνη , σε συνδυασμό με αντιισταμινική θεραπεία , θα ανακουφίσει τον κνησμό και άλλα αλλεργικά συμπτώματα

Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια

Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν οφθαλμίατρο που μπορεί να καθαρίσει σωστά τα μάτια σας και να αφαιρέσει τις τρίχες που τσιμπούν. Αυτές μπορεί να διεισδύσουν στον κερατοειδή και να προκαλέσουν οφθαλμική ενόχληση, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα κ.λπ.

Σε ποιον γιατρό να απευθυνθώ; Πότε πρέπει να πάτε στα επείγοντα;

Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια . Μπορεί να απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό, αν και ορισμένα αντιισταμινικά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ANSES τον Ιούνιο του 2020  η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων (96,3%) που εκτέθηκαν σε τρίχες της κάμπιας εμφάνισαν προβλήματα «χαμηλής σοβαρότητας». Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ασθένειες «υψηλής σοβαρότητας» μόνο στο 0,2% των περιπτώσεων.

Αν η έκταση των δερματολογικών βλαβών είναι σημαντική, αν το θύμα είναι βρέφος ή μικρό παιδί, αν επηρεάζονται τα μάτια ή η αναπνευστική οδός, καλύτερα να συμβουλευτείτε γρήγορα γιατρό, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Πρόληψη: πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα της κάμπιας;

βρεγμένο γκαζόν πρόληψη από τις κάμπιες

Εάν οι κάμπιες  έχουν εγκατασταθεί στον κήπο σας ή αν η συγκέντρωσή τους είναι ιδιαίτερα υψηλή στους γύρω χώρους πρασίνου, έχετε υπόψη σας ότι δεν πρέπει να τις πλησιάζετε και ακόμη περισσότερο να τις αγγίζετε!

Αλλεργία στις κάμπιες και προληπτικά μέτρα:

 • Μην στεγνώνετε τα ρούχα έξω, ειδικά αν φυσάει.
 • Πλένετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά στον κήπο σας και μην τρώτε αυτά που βρίσκονται κοντά σε φωλιά.
 • Ποτίστε το γκαζόν πριν το κούρεμα, έτσι ώστε τυχόν τρίχες να είναι επίπεδες στο έδαφος και να μην πετούν μακριά όταν περάσει το χλοοκοπτικό.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν κοντά σε μολυσμένο δέντρο και σε απόσταση, παρέχετε προστατευτικά ρούχα (ακόμα και καπέλο και γυαλιά).
 • Φοράτε καλυμμένα ρούχα όταν περπατάτε στο δάσος (μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια).
 • Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια και μετά από μια βόλτα.
 • Ντους και αλλαγή μετά την επιστροφή από μια αποστολή σε μια πιθανώς μολυσμένη περιοχή.

Πώς να απαλλαγείτε από τις κάμπιες;

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης προσβολής, υπάρχουν δύο κύριες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτών των εντόμων:

 • Μια βιολογική θεραπεία βασισμένη στον Bacillus thuringiensis . Είναι ένα βακτήριο που ζει φυσικά στο έδαφος και δηλητηριάζει σταδιακά τις κάμπιες που το καταπίνουν.
 • Μια χημική επεξεργασία ,με εντομοκτόνο διαταράσσει τη διαδικασία εξάπλωσης και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των καμπιών. Ωστόσο, δεν συνιστάται για μεγάλες προσβολές.

Πώς να απαλλαγείτε από μια φωλιά καμπιών;

Δεν υπάρχουν επίσημοι κανονισμοί, αφού η πομπική κάμπια δεν θεωρείται χωροκατακτητικό ξενικό είδος. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με το δημαρχείο σας για να μάθετε τι να κάνετε ή να επικοινωνήσετε απευθείας με επαγγελματίες που κόβουν τα σχετικά κλαδιά, καίνε τις φωλιές και καθαρίζουν τα υπολείμματα με απόλυτη ασφάλεια.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.